Frank Zappa mit keres egy rockzenei weboldalon? Jó, de mit keresne egy dzsessz weboldalon? És mit keresne egy klasszikus zenei weboldalon? Vagy mindhárom helyen van keresnivalója?

Zappa

A zenei öntörvényűség mértékegységét Zappáról kellene elnevezni, ha létezne ilyen. Rocker, dzsesszista, klasszikus zenész – fogalmam sincs, ki volt ő. Sehova sem tartozott, lemezein úgy váltogatta a stílusokat, ahogy kedve szottyant. Csak a legkivételesebb tudású zenészekkel dolgozott, George Duke, Jean-Luc Ponty, Steve Vai a karrierjük kezdetén nála játszottak. Ha arról volt szó, saját szimfonikus műveit vagy kortárs komponisták darabjait vezényelte, de ha kellett, felvette a gitárt és a hangszeren is a világ legjobbjai közt volt. Nem jelentett problémát évi két-három album elkészítése, melyek színvonalába nehezen lehetett belekötni.

 

 

‘Absolutely Free’ – így hangzik második lemezének címe, mely tökéletesen kifejezte világlátását, ugyanakkor bizonyos kötöttségekből nem engedett. A zenei szigorral együtt járt a maximális zenei alázat és koncentráció. Zenészei körében zéró toleranciát hirdetett a narkóval szemben, ha valakit rajtakapott cuccozni, azonnal kirúgta.

Zappa olyan volt, mint a Monthy Python – a világon semmi nem volt szent neki: lemezein vagy nyilatkozataiban nekiment mindennek, amit értelmetlennek tartott, lehetett az vallás, ideológia, Hollywood vagy az amerikai politikai rendszer. Sosem tett lakatot a szájára, bár volt, hogy a Capitoliumban szenátusi meghallgatáson kötött ki. Sebaj, ott is mindenkit hülyére vett. A Ronald Reagan-adminisztráció idején egy videóklipjében, melyet a You Are What You Is dalához készített, az elnökre kísértetiesen emlékeztető figurát villamosszékbe ültetett. A klipet azonnal betiltották. Egyik leghíresebb képén letolt nadrággal a vécén ül. „Deviancia nélkül lehetetlen fejlődni” – mondta egykoron és ehhez nincs mit hozzátenni. A hivatalos Amerika sosem tudott vele mit kezdeni, pedig a huszadik század egyik legnagyobb muzsikusa volt, műfaji kategóriáktól függetlenül.

Sajnos betegségéből nem tudott hülyét csinálni, nem sokkal ötvenharmadik születésnapja előtt, 1993. december 4-én elvitte a gyilkos kór. Frank Zappa 1940. december 21-én született Baltimore városában – ma lenne nyolcvan éves.

Megosztás