Tom Morello, akinek innovatív gitárjátéka a Rage Against The Machine-ben, majd az Audioslave-ben szembement a gitárvirtuóz definíciójával, szólóprojektjével érkezik július 1-jén Budapestre, az Akvárium Klubba.

Tom Morello

Tom Morello gitárost legtöbben a legendás Rage Against The Machine zenekarból ismerik, de játszott az Audioslave-ben is, és The Nightwatchman néven is adott ki lemezeket. Morello védjegyévé vált stílusával minden idők legjobb gitárosai közé tartozik, az elmúlt években pedig nemcsak zenekarokban és különféle projektek vendégeként hallhattuk, de szólóban is kifejezetten aktív volt. Legutóbbi albumait már saját nevén jelentette meg, a ‘The Atlas Underground’, ‘The Atlas Underground Fire’ és ‘The Atlas Underground Flood’ anyagokon olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Bruce Springsteen, a Bring Me The Horizon, Alex Lifeson és Kirk Hammett, vagy az akusztikus gitárvirtuóz páros, Rodrigo y Gabriela.

 

 

A gitárhangokat és effekteket példátlan kreativitással kombinálva Tom a klasszikus rock, a punk és a hip-hop olyan fúzióját valósította meg, amilyet a világ még soha nem látott, miközben egyidejűleg korszakalkotó riffeket írt a RATM és az Audioslave számára. A Rolling Stone magazinnak adott interjúban egyedi stílusáról kérdezték. „Sok éven át, amikor napi nyolc órát gyakoroltam, megpróbáltam úgy játszani, mint Randy Rhoads és Eddie Van Halen és a többiek. Számomra az áttörést a billenőkapcsoló jelentette. Egy nap rájöttem, hogy a wah-pedál kapcsolóját használva a gitár hirtelen úgy kezdett szólni, mint egy billentyűs hangszer, és innentől ez a dolog bármikor bevethető volt. Szeretem Eddie Van Halent, Yngwie Malmsteent és Steve Vait, és csodáltam őket, mindent megpróbáltam, hogy eljátsszam a szólóikat, de rajongtam az olyanokért is, mint a Gang Of Four, Andy Gill és Allan Holdsworth, meg olyanokért is, akiknek a zenéje nagyon kívül esett a sztereotipikus shredder dolgokon. És egyfajta ötvözetét kerestem annak, hogy a technikára támaszkodni tudjak, de ne függjek tőle. Imádtam a Judas Priestet és az Iron Maident, meg Randy Rhoadsot, de ugyanakkor a gitározás új területeit akartam felfedezni.”

Tom volt a Rage Against The Machine egyetlen tagja, aki részt vett a zenekar Rock And Roll Hall Of Fame beiktatási ünnepségén tavaly novemberben. Nem sokkal később bejelentették a hosszú pályafutása során csupán 4 lemezt kiadott, mégis műfajteremtő zenekar feloszlását.
Most szólóprojektjével érkezik hozzánk az Akvárium Klubba július 1-jén, The Freedom Fighters Orchestra elnevezésű csapatának tagjai Carl Restivo gitáros, Dave Gibbs basszusgitáros és Eric Gardner dobos. Jegyeket a Funcode oldalán lehet vásárolni, további részletek az esemény Facebook-oldalán.

Megosztás