fbpx

Újraindult Mi vagyunk a… rovatunk első szereplője a blues-rockban utazó The Butchers. A felvidéki zenekar a napokban jelentkezik új EP-vel, amiről egy dalt már meg is hallgathatsz. Nem is lehetne jobb az időzítés!

The Butchers

A The Butchers a felvidéki Somorján alakult 2011-ben. Hushegyi András és János ekkor még blues-rock feldolgozásokat játszottak, de hamarosan saját számok írásába fogtak. 2012-ben csatlakozott hozzájuk Bartha Tamás, ezzel János basszusgitárosból a zenekar másodgitárosává avanzsált. 2013-ban jelent meg első albumuk, a ‘Train To Freedom’, az ezt követő években háromszor is cseréltek dobost, 2014-től Laco Šebo volt a ritmusfelelősük. Ebben az évben jelent meg a zenekar első videóklipje, amely az első albumon szereplő I’m With You című számhoz készült.

2015-ben került sor a második album felvételeire, amelyen még Laco Šebo dobolt, de mire a lemez megjelent, már Richard Szilvássy erősítette a csapatot ezen a fronton. A ‘The Butchers’ című lemez 2015 júliusában jelent meg magánkiadásban, Richard Szilvássy azonban egy külföldi munkalehetőség miatt szeptemberben kiszállt a zenekarból, így az év végéig Méry Dávid (Renton And The Error Jam) ült a dobok mögé. 2015 decemberétől Andrej Jošt töltötte be ezt a pozíciót. Az ezt követő öt év alatt a zenekar számos bluesfesztiválon megfordult otthon és külföldön is, többek között Dunaszerdahelyen, Pozsonyban, valamint a szlovéniai Open Smile Jamen és a lengyelországi Suwalki Blueson, de lehetőségük volt fellépni számos magyaroroszági és csehországi eseményen is.

2018-ban ismét doboscserére került sor, Andrej helyét a zenekar régi rajongója, Mucha Attila vette át, aki véget vetett a doboskálváriának a zenekarban, továbbá újrakeverték első albumukat, a ‘Train To Freedom’-ot, ami elérhetővé vált fizikai, de digitális változatban is, szinte valamennyi streaming szolgáltatón keresztül. 2019-ben megkezdődtek az új anyag előkészületei, amelyen már akkor hallatszott, hogy merőben keményebb, mint a korábbi albumok. A blues-rock gyökereken túlmutató ‘Wounds’ című EP 2020-ban jelent meg, a hozzá kapcsolódó, sokkal inkább klasszikus rockba hajló új EP, a ‘Hope’ 2021. január 22-től lesz elérhető digitális változatban, a zenekar weboldalán pedig fizikai formában is megvásárolható. Erről az első dal, a Come Home máris meghallgatható.

„A Come Home-ot öt évvel ezelőtt írtam, amikor a feleségem (akkor még barátnőm) az ERASMUS-szal Drezdába utazott fél évre. Nehéz időszak volt ez számunkra, nagy volt a távolság, ezért nem tudtunk túl gyakran találkozni. Ez a helyzet inspirált a dal megírására. Amikor először eljátszottam neki, elsírta magát“ – vázolta fel Hushegyi András a dal keletkezését. „A szám üzenete napjainkban új értelmet nyer – tette hozzá Hushegyi János gitáros. – A világban uralkodó helyzet miatt számos család hozzátartozói a határokon túl rekedtek és nem jöhettek haza, hogy együtt ünnepeljenek. Nekem is vannak barátaim, akiket már több mint fél éve nem láttam, és talán nem is fogom még egy darabig. A másik testvéremet nyáron láttam utoljára, és biztosan eltelik még egy kis idő, mire újra találkozhatunk. Nem marad számunkra más, csak hogy türelmesen várjunk és reméljük, hogy minden helyrejöjjön.“

A dalt a galántai Gila stúdióban rögzítették, melynek felvételeiről Hushegyi András a következőket mondta: „A szám végleges formáját Szabó Gila Ádámnak köszönhetjük, ő látta el a zenei producer szerepét is. Nagyszerű dolgokat talált ki, segített jobban kidolgozni a szám szerkezetét. Az ő ötlete volt, hogy a basszussávokat fretless basszusgitárral játsszuk fel, vagy hogy a hátteret további ritmikus részekkel egészítsük ki. Sokat segített az ének és a vokálok feljátszásában, nélküle ez a dal nem lenne olyan jó.“

A számhoz egy tehetséges operatőr és fotós, Jakub Horňák készítette a videóklipet, amit a somorjai Városi Művelődési Központ nagyszínpadán forgattak. „A művelődési központ munkatársai lehetővé tették számunkra, hogy használjuk a színpad fölé szerelt fényeket, ennek köszönhetően pedig nem volt nehéz dolgunk a megvilágítással. A forgatással Jakubnak volt a legtöbb munkája, minden egyes mozdulatot pontosan át kellett gondolnia. Ahhoz, hogy ezek a felvételek létrejöjjenek, szó szerint táncolnia kellett a testvérem körül a kamerával“ – mesélte János a videóklip forgatásáról.

Ha bejön a The Butchers zenéje, akkor kövesd őket a Facebookon, az Instagramon és minden felületen, ehhez adunk neked pár linket:

https://www.facebook.com/thebutchersmusic
https://www.instagram.com/thebutchersmusic/
https://open.spotify.com/artist/6UI78irvVGTNf51qNDLpzu?si=BS2PAJP7SYiUMcjfI85n9g
https://www.youtube.com/channel/UCoqfh7bpeo9EmIZWAfV1-Ew


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás