Paul Chapman 1954. június 9-én született és tegnap, pontosan a 66. születésnapján hunyt el.

Paul Chapman

A walesi születési gitáros leghíresebb bandája kétségkívül az angol UFO volt, melyben háromszor is megfordult. „Nehéz szívvel írom ezt, hiszen ma van apám 66. születésnapja, aki elment ma délután. Nagyszerű, energikus, szeretetteljes és főként életvidám ember volt, és az első olyan ember, akit igazán szerettem. De mindenki szerette, akivel csak kapcsolatba került.” – írta fia tegnap este a gitáros Facebook-oldalára.

 

 

Egy helyi bandában indult pályafutása, első nevesebb beugrása Gary Moore helyére volt az ír Skid Row-ba, még 1971-ben. A UFO-hoz először 1974-ben csatlakozott Michael Schenker mellé turnégitárosnak. Ettől a kétgitáros felállástól négy szám (Oh My, Built For Comfort, Space Child, Doctor Doctor) maradt fenn hivatalosan az 1999-ben megjelent ‘BBC The Archive Series – In Session And Live In Concert 1974-77’ válogatáson. Később megalakította a Lone Start, mellyel két lemezt is készített (‘Lone Star’, ‘Firing On All Six’). 1977-ben ő volt a beugró Michael Schenker helyére egy amerikai turnén, melyen a Rushsal közösen léphettek fel, így a német gitáros távozása után kézenfekvő volt, hogy őt kérték fel annak végleges pótlására. Négy stúdiólemezen (‘No Place To Run’, ‘The Wild, The Willing And The Innocent’, ‘Mechanix’, ‘Making Contact’) és egy 1983-as koncertalbumon (‘Headstone’) szerepelt, mielőtt átadta helyét a japán születésű amerikai gitárosnak, Atomik Tommy M-nek. Később, a 2009-es ‘Official Bootleg Box Set 1975-1982’ részeként nyilvánosságra került még két teljes koncertfelvétel vele 1981-82-ből.

Ezt követően UFO-béli zenésztársával, Pete Way basszusgitárossal zenélt annak Waysted nevű csapatában. Ebből a korszakból két lemez (‘The Good, The Bad, The Waysted’, ‘Save Your Prayers’) őrzi az emlékét. 1993-ban majdnem negyedszer is a UFO tagja lett, amikor Phil Mogg újjászervezte a bandát, ám amikor a sokkal nagyobb név, Michael Schenker végül igent mondott a felkérésre, Chapman hoppon maradt. Azóta többnyire zenét tanított, illetve időnként közreműködőként jelent meg egy-egy zenekar lemezein vagy tribute anyagokon.

„Nyugodj békében, Paul Chapman!!!! Kedves úriember és nagyszerű gitáros volt!!! Az a szerencse ért, hogy találkozhattam vele Philadelphiában és L.A.-ben, és ez csodálatos élmény volt egy fiatal álmodozó számára!!!! A 66 túl fiatal a halálhoz!!!” – írta róla közösségi oldalán John Corabi.

„Legmélyebb együttérzésünket küldjük Paul ‘Tonka’ Chapman családjának és barátainak! R.I.P. Tonka” – twittelte korábbi zenekara, a UFO.

Megosztás