Mark Knopfler: One Deep River

Mark Knopfler, a Dire Straits egykori vezére, a fingerpicking rockgitározás legnagyobb zsenije visszatért igazi terepére. Az ujjal pengetés nem gyakori a rockzenében – bár épp a közelmúltban láttam egyet a Mr. Big előtt Jared James Nichols személyében –, annál inkább megszokott a bluesban és a countryban. Ezért is távolodtam el tőle folyamatosan, ahogy egyre inkább kezdett kísérletezgetni ezekkel a műfajokkal. Nem mintha abban nem alkotott volna ugyanolyan minőségit, csak hát nem kötelező mindent szeretni, ami jó. Amikor azonban az új lemez harmadik kislemezdalát, a Two Pairs Of Handst meghallottam, valami újra megmozdult bennem. A J.J. Cale hangulatú dalba egyenesen beleszerettem, most már meg kellett hallgatnom a teljes albumot.

Az énekes hangja messziről felismerhető, ahogy gitárstílusa is – ez mit sem változott az évek alatt –, talán csak a korral még nyomasztóbbak lettek a dalszövegek. Habár a borítón a lenyugvó nap fényében a newcastle-i Tyne folyó hídja látható, ahol Knopfler gyerekkorát töltötte, a címadó dal mégsem a folyóról, hanem a gyermekkori barát elvesztéséről szól. „You are one deep river, old friend, one deep river, amen.”

 

 

A többi nóta is inkább a Dire Straits merengősebb klasszikusainak hangulatában áramlik, kicsit hiányoznak a Walk Of Life-féle lüktetések, az előző lemezeken még elsütött egy-egy Cannibalst vagy Berylt, ide már nem jutott ilyen. De hát egy Brothers In Armst is lehetett imádni, nemcsak a Sultans Of Swinget. Most is vigasztalódhatunk a másik két kislemezdallal, a Two Pairs Of Hands tempóját még némileg fokozni is tudó Ahead Of The Game-mel és a lírai Watch Me Gone-nal, melyek Spotify-hallgatottságához lassan kezdenek felzárkózni a többiek is, jelezve, hogy a Knopfler-rajongók még mindig albumokban gondolkodnak.

És a dalszövegekben rendre visszatér az elmúlás, a Black Tie Jobs témája, amikor a halálesetek utáni memoárokhoz felkeresik az újságírók a családot, a szólóban mintha a Procol Harum-klasszikus A Whiter Shade Of Pale dallama vibrálna, a Tunnel 13-ben előkerülnek a banditává lett DeAutremont testvérek, ha úgy tetszik, ez a Brothers In Arms westernváltozata. Zsenialitása, hogy a téma ellenére sem megy át countryba. Ahhoz legközelebb a másik „vonatos” dal, a Before My Train Comes áll, ami pedig – témájában – a P.Mobil Pokolba tartó vonatát juttatta eszembe: „That’s my train coming, I can hear the whistle blow.” A This One’s Not Going To End Wellnek pedig már a címében is benne van a végzete. A blues irányába is csak egyetlenegy dalban mozdul el, a Scavengers Yard kemény akkordjaira igazi bluesos nyújtások válaszolnak.

Szólózenekarában máig vele játszik egy másik Dire Straits-tag, Guy Fletcher billentyűs és Danny Cummings, a banda egykori turnézenésze. De a többiek is megbízható segítőtársak, már a ’Golden Heart’-on is ott voltak, mondhatjuk, hogy az akkori népes közreműködőgárda letisztult maradványa a mostani.

Hardcore rajongóknak van egy deluxe kiadás, a korábbiakhoz hasonlóan bónuszlemezen bónuszdalokkal (szám szerint 5-tel), sőt, a Record Store Day alkalmából kijött a ’The Boy’ című 12 inches EP is, melyen újabb 4 dalt hallhatunk, szóval a 2018-as ‘Down The Road Wherever’ óta eltelt hosszú idő meghozta a gyümölcsét.

Összegzés:

Nem egy vidám lemez ez, nagyon sokat foglalkozik az elmúlással, viszont a Dire Straits-klasszikusok és az első Mark Knopfler-szólólemezek (‘Golden Heart’, ‘Sailing To Philadelphia’) hangulata újfent visszaköszön. Hagyjuk a blues és country felé kikacsintgatást, suszter maradjon a kaptafánál, Knopfler pedig a szomorkás rockdaloknál!

Pontszám: 8

Megjelenés: 2024
Kiadó: EMI / Universal
Stílus: fingerpicking rock
Származás: Nagy-Britannia

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok: CD és deluxe CD, valamint fekete és világoskék LP

Zenészek:

Mark Knopfler – gitár, ének
Richard Bennett – gitár
Greg Leisz – pedal steel, lap steel gitárok
Guy Fletcher – billentyűs hangszerek
Jim Cox – billentyűs hangszerek
Glenn Worf – basszusgitár
Ian Thomas – dobok
Danny Cummings – ütőhangszerek
John McCusker – hegedű
Mike McGoldrick – fuvola
Emma Topolski – vokál
Tamsin Topolski – vokál

Dalcímek:

01. Two Pairs Of Hands
02. Ahead Of The Game
03. Smart Money
04. Scavengers Yard
05. Black Tie Jobs
06. Tunnel 13
07. Janine
08. Watch Me Gone
09. Sweeter Than The Rain
10. Before My Train Comes
11. This One’s Not Going To End Well
12. One Deep River

 

Megosztás