A neoprogresszív rock legsikeresebb formációja ezúttal hat évig hagyta várni lelkes rajongótáborát új felvételekre. A Marillion albumaira jellemző, hogy minden másodperc egyenként átgondolt, a zenei anyagok koncepciók mentén fogantak, nem jellemző a spontán zenei megnyilvánulás. Mindig is volt egy olyan szokásuk, hogy kislemezen is adtak ki dalokat az épp aktuális LP-ről melyek közül nem egy sikeresen megmászta a zenei szaklapok sikerlistáit. Ez alól az ’An Hour Before It’s Dark’ sem kivétel. Az új lemez drámaiságában hasonló léptékű, mint a 2016-ban megjelent ‘FEAR‘, szerkesztésben is követték az előző albumot, ám a jelenkor történelme még drámaibbá tette a mondanivalót.

Összesen hét dalt hallunk ötvennégy percben – bár ebből egy csak egy szösszenet –, négyet több tételre bontottak a progresszív rockzene legjobb hagyományai szerint. Egy szerzemény, több zenei téma, ahogy egy klasszikus zenei mű is felépül, ám itt a vonósok a rockzene hangszerein szólalnak meg, melyek közt Mark Kelly billentyűs arzenálja viszi a prímet. Nem mindig jön elő szólóval, inkább fest a hangjegyek segítségével, vagy segít Steve Hogarthnak a történetmesélésben. Ha valakinek a zenéjét hallgatva nem lódul meg a fantáziája, annak nincs képzelőereje. Steve Rothery is itt van, lehet, hogy nem annyira hangsúlyosan, mégis a kidolgozott futamai, síró szólói szervesen épülnek rá a dalok szerkezetére és felerősítik a komoly üzenetet.

 

 

A zenei hangulat nem vidám, nincsenek magukkal ragadó hangszerszólók, de azért nem depresszív muzsikát hallunk, időnként felpörögnek a ritmusok, Ian Mosley dobos nagy erővel viszi magával a társaságot. Nem indulunk be, a végtagjaink nem kezdenek el ütemre mozogni, le kell ülni és hallgatni. Nem kell mereven koncentrálni, mert a zene óhatatlanul magára vonja a figyelmet. Nincs is más választása a hallgatónak, és felfedezi a lemez minden egyes apró részletét.

A szövegek éppolyan fontossággal bírnak, mint a zene, a lemez címe a szomszédban pusztító háború miatt még aktuálisabb lett. Steve Hogarth mélyenszántó sorai a fogyasztói társadalmat maximálisan élvezők totális elhülyüléséről értekeznek, mint ahogy Aldous Huxley is lefestette ezzel kapcsolatban riasztó látomását a ‘Szép új világ’-ban. Egyes helyeken visszaköszön a járvány okozta szorongás, a lezárások miatt deformálódott ingerszegény élet monotonitása, az egyedülléttől való félelem.  Apokaliptikus képek száguldanak el a szemünk előtt, érzékletesen leírva, hogy az ember hogyan pusztítja el a saját világát, és mindezt ellensúlyozandó, valódi angyalok is feltűnnek, hátha képesek meggátolni az esztelen pusztítást.

Nem húzták túl a lemezt, nincs üresjárat ebben az ötvennégy percben, néhány motívum, zenei megoldás ugyan ismerős a korábbi lemezekről. Nem kockáztatott a Marillion, zeneileg nem hallunk szokatlan mozzanatokat, és ezzel nincs semmi baj. Most is úgy szórakoztatnak, hogy lekötnek, elgondolkodtatnak, üzennek, és ebben ők öten hallatlanul profik.

Összegzés:

Hosszú idő után szólalt meg a Marillion, és nem okozott csalódást. Talán nem erre a kegyetlen, kalkulált világra való ez a minden hangjában és szavában művészi progresszív rockzene, noha tény, hogy reflektál a történésekre, nem is olyan finoman. Ugyanakkor teljesen 21. századi formában szólal meg, nincs benne spontaneitás, nem szórakoztat a szó szoros értelmében, sokszor meg kell hallgatni, hogy az üzenet átjöjjön. Nekem célba ért.

Pontszám: 8,5

Megjelenés: 2022
Kiadó: earMUSIC
Műfaj: progresszív rock
Származás: Nagy-Britannia

Zenészek:

Steve Hogarth – ének
Mark Kelly – billentyűsök
Ian Mosley – dob
Steve Rothery – gitár
Pete Trewavas – basszusgitár

Dalcímek:

1.Be Hard On Yourself
  I.The Tear In The Big Picture
  II.Lust For Luxury
  III.You Can Learn
2.Reprogram The Gene
  I. Invincible
  II. Trouble-Free Life
  III. A Cure for Us?
3.Only A Kiss
4.Murder Machines
5.The Crow And The Nightingale
6.Sierra Leone
  I. Chance In A Million
  II.The White Sand
  III.The Diamond
  IV.The Blue Warm Air
  V.More Than Treasure
7.Care
  I. Maintenance Drugs
  II. An Hour Before It’s Dark
  III. Every Cell
  IV. Angels On Earth

 

Megosztás