Lou Reed - New York

A Fahang – legelőször ez a titulus jut eszünkbe Lou Reedről, ám szövegeit, a vele készült interjúkat olvasva hamar rájövünk, hogy ennél sokkal többről van szó. Főleg akkor, ha meghallgatjuk a ’New York’ albumát, aminek most egy nagyon különleges, esztétikailag is látványos kiadása lett közkincs.

A cím mindent elárul, miről szól a lemez. Lou Reednek mindent jelentett a metropolisz, itt született, itt nőtt fel, itt élte le életét. „Ahogy Faulkneré volt Dél, Joyce-é Dublin, enyém New York és környéke. Ez az album nem a pillanat műve, mert sokat jártam a várost, beszéltem sok emberrel, akik ugyanazt mondták. Más nevek, ugyanaz a helyzet.” – így határozta meg, miért készített albumot a városról, melyen, hogy egyértelmű legyen a kötődés, két dalban a Velvet Underground egykori dobosa Moe Tucker is közreműködik.

Lou Reed nagyon hitt ebben a lemezben: „Tettem, amit mindig is szoktam, annyi különbséggel – és ez lehet, hogy klisésnek hangzik –, hogy addig gyakoroltam, amíg nem lett jobb az egész.” Hamarabb akarta kiadni, mert 1988 végén zajlott az elnökválasztás Amerikában és úgy hitte, dalaival befolyásolhatja az eredményt. Ám az album csak 1989 januárjában jelent meg.

A zene csupasz, nyers, két gitár, dob és a felvételek többségében elektromos bőgő szól. A hangzás sokkal rockosabb, teltebb, mint a megelőző ’Mistrial’ (1986) műanyag, néhol elektromos dobbal kitömött, a nyolcvanas években trendinek számító megszólalása. Közben Reed kántálása a dalok központjában: Rómeó és Julia sztoriját meséli el New Yokban – talán a ’West Side Story’ ugrott be neki. Jönnek a gondolatok az akkor nagyon aktuális AIDS-ről, a kisebbségek problémáiról, szétesett családról, és arról is, hogy nincs idő helyrehozni a dolgokat. Kitér saját drogos időszakára, melyet a lemez felvételekor már maga mögött hagyott. Megjelenik a történelem kezdete, amikor a fehérek legyilkolták az indiánokat. Valóságos helyek keverednek fikciókkal, azonban sok valós személy is feltűnik a szövegekben: a polgárjogi harcos, Jesse Jackson, a néhai ENSZ főtitkár, Kurt Waltheim, Jimi Hendrix vagy éppen a Trump család, akik már akkor is befolyással bírtak (a Sick Of You dalban említi őket) de felbukkan az Elnök is, de őt nem nevezi nevén.

Ötvenhét percnyi anyag lett, ami szokatlanul hosszú egy LP esetében – 1989-ben a CD még nem terjedt el széles körben. A kiadó megpróbálta rávenni, kurtítsa meg az anyagot normál hosszúságúra, azonban ő így felelt a Warner Bros ügyvezetőjének: „Képzeld el, hogy a Moby Dick kiadója odamegy Melville-hez, hogy »Herman, ez nagyon jól sikerült, de szedjük már ki a tizenegyedik és a huszonkettedik fejezetet, és később adjuk ki őket valami magazinban.«” Teljesen igaza volt, ez az album így kerek, minden szó, minden hang fontos benne, egyszerűen képtelenség, hogy bármi is kimaradjon.

Néhány szó magáról a kiadványról:

A hanganyag dupla LP formátumú, az ötvenhét percnyi műsoridő ezúttal feljavított hangminőségben, tisztább megszólalásban hallgatható. CD-n is fülelhetjük a lemezt, egy másikon a ’New York’ összes dalát különböző koncertekről összevágva, a harmadikon pedig demók, kislemezek sorakoznak a felvétel idejéből, sőt egy kimaradt nóta, a csak kislemezen megjelent The Room című felvétel is hallható. A végére két legendás szerzemény élő verzióját hagyták: az egyik Lou Reed 1970-es ’Transformer’ albumáról a Walk On The Wild Side, a másik a Velvet Underground Sweet Jane dala a zenekar nevét viselő 1969-es harmadik lemezről.  A DVD-re egy közel nyolcvanperces koncertet pakoltak, melyet a lemez promóciós turnéja idején rögzítettek Montrealban 1989. augusztus 13-án, a Théâtre Saint-Denisben. A buli első fele látható, a lemez valamennyi dalát sorrendben eljátsszák, hosszabb hangszeres betétekkel. Nem újdonság ez a felvétel, hiszen 1990-ben VHS-szalagon már megjelent. Lou Reed mellett – akárcsak a lemezen – Michael Ratke gitározik, Rob Wasserman játszik elektromos bőgőn, viszont Fred Maher helyett Robert Medici dobol. A menüből kiválasztva itt is meghallgathatjuk a teljes lemezt HD audióban (akinek esetleg nem elég az LP és a CD), sőt egy huszonöt perces interjút is vele.

Szinte egyöntetű vélemény, hogy a ’New York’ Lou Reed egyik legfontosabb és legjobb albuma, zeneileg, szövegileg egyaránt. Az egyszerű, ám zseniális dalok néhol punkosak, vagy rock and roll-ízűek, főleg a lemez második fele hozza a lendületesebb témákat. Nem vidám hangulatú dalcsokor, de New York ilyen az ő szemüvegén keresztül: egy sohasem nyugvó város, melynek a mai napig nem kevés hatása van a világ történéseire. Egy kis reménysugár felvillan a Busload Of Faithben, még mielőtt teljesen elkomorulnánk. A sokféle társadalmi és kulturális háttérrel bíró, heterogén összetételű lakosság számtalan értéket adott nemcsak Amerikának, és nincs hiány a szélsőségekben sem, bármilyen aspektusban. A szövegek tökéletesen visszaadják ezt a bábeli zűrzavart.  „Ha meg akarsz érteni embereket bizonyos helyzetekben, hallgasd meg pár lemezem, ezek közül a ’New York’ az, amely nagyon pontos képed ad.” – összegezte a muzsikus az album lényegét.

Lou Reed – gitár, ének
Michael Ratke-gitár,
Rob Wasserman – elektromos bőgő
Fred Maher – dob

‘New York: Deluxe Edition’ dallista:

Disc One: Original Album (2020 Remaster)
Romeo Had Juliette / Halloween Parade / Dirty Blvd. / Endless Cycle / There Is No Time / Last Great American Whale / Beginning Of A Great Adventure / Busload Of Faith / Sick Of You / Hold On / Good Evening Mr. Waldheim / Xmas In February / Strawman / Dime Store Mystery

Disc Two: “New York” – Live
Romeo Had Juliette / Halloween Parade / Dirty Blvd. / Endless/Cycle / There Is No Time / Last Great American Whale / Beginning Of A Great Adventure / Busload Of Faith / Sick Of You / Hold On / Good Evening Mr. Waldheim / Xmas In February / Strawman / Dime Store Mystery

Disc Three: Works In Progress / Singles / Encore
Romeo Had Juliette (7” Version) / Dirty Blvd. (Work Tape) / Dirty Blvd. (Rough Mix) / Endless Cycle (Work Tape) / Last Great American Whale (Work Tape) / Beginning Of A Great Adventure (Rough Mix) / Busload Of Faith (Solo Version) / Sick Of You (Work Tape) / Sick Of You (Rough Mix) / Hold On (Rough Mix) / Strawman (Rough Mix) / The Room (Non-LP Track) / Sweet Jane (Live Encore) / Walk On The Wild Side (Live Encore)

DVD:
Romeo Had Juliette / Halloween Parade / Dirty Blvd. / Endless Cycle / There Is No Time / Last Great American Whale / Beginning Of A Great Adventure / Busload Of Faith / Sick Of You / Hold On / Good Evening Mr. Waldheim / Xmas In February / Strawman / Dime Store Mystery

Audio Only Bonus: A Conversation with Lou Reed

Vinyl:
Side A
Romeo Had Juliette / Halloween Parade / Dirty Blvd. / Endless Cycle
Side B
 There Is No Time / Last Great American Whale / Beginning Of A Great Adventure
Side C
Busload Of Faith / Sick Of You / Hold On / Good Evening Mr. Waldheim
Side D
Xmas In February / Strawman / Dime Store Mystery

Lou Reed - New York


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás