Az alábbiakban néhány muzsikus elmondja saját álláspontját a kérdéssel kapcsolatban.

Tapping

Egy friss interjúban Joe Satrianit arról kérdezték, valóban akkor kezdte-e el alkalmazni a tapping technikát (amikor a gitáros a pengető kéz ujjaival rákoppint a fogólapon a húrokra), amikor 1978-ban először hallotta Eddie Van Halen játékát. Satriani így felelt. „Nem, én ezt már korábban is csináltam. Eddie az én korosztályom volt, ugyanakkor láttuk ugyanazokat a zenészeket a tévében, ahogy ezzel a technikával játszottak. Egyszer egy este a Don Kirschner Show-ban a Wishbone Ash gitárosa játszott így, talán még apám is nézte a műsort. Besétáltam a nappaliba, ránéztem a tévére, láttam, hogy a csóka mit művel az ujjaival. Felmentem a szobámba, felvettem a gitáromat, és elkezdtem gyakorolni. Azt gondoltam, ezt mindenhol el fogom játszani. Egy csomó haverom tappingelt akkor, de az igazi nagy szám Eddie volt. És ezzel mindent elmondtam. Millió gitáros játssza ugyanazt a tizenkét hangot, ugyanazokat az akkordokat, ugyanolyan húrokat, gitárokat használunk. De mi tette Eddie-t oly különlegessé? Ő csak annyit mondott. »Fogom a gitárt és ezt csinálom vele.« És megcsinálta, mi meg ámultunk, hogy mekkora Istenáldotta tehetség!”

 

 

Satch kitért Van Halen zseniális Eruption magánszámára is: „Eddie-től először az Eruptiont hallottam. Ott ültem a rádió mellett, ölemben a gitárral, jammelgettem, hirtelen eldobtam az agyam attól, amit hallottam, felhangzott a tökély pillanata. Ez a fickó tudta, hogy kell használni a hangszert. Nekem is megvolt minden eszközöm hozzá, de amit ő csinált, arra nem voltak szavak. Csak mosolyogni tudtam, annyira boldog voltam.”

Eddie Van Halen nem abban az időben látta a tappinget először, hanem pár évvel korábban. Elmondása szerint a hetvenes évek elején Los Angelesben elment egy Led Zeppelin-koncertre és ott Jimmy Page mutatta be ezt a technikát a Heartbreaker előadása közben. Ez inspirálta Eddie-t, hogy így játsszon és később finomította is azt, és ez adott lehetőséget számára, hogy azokat a lehetetlennek hangzó futamait eljátssza. „Olyan, mintha hat ujjad lenne a bal kezeden. Pengetés helyett az érintőkön nyomkodod a húrokat, így csalsz elő hangokat” – mondta még 1978-ban.

Ritchie Blackmore harmadikféleképp idézte fel a tapping történetét. Ő úgy emlékszik, hogy 1968-ban látta a Canned Heat gitárosától, Harvey Mandeltől. Ezt egyébként a Dokken gitárosa, George Lynch is megerősítette. Ő is, Van Halen is látta Mandelt valahol Nyugat-Hollywoodban, ahogy a neoklasszikus tappinget nyomta. Harvey Mandel 1973-as ’Shangrenade’ albumán kitartóan használja a fogást.

De ha nagyon visszamegyünk időben, már Paganini is játszott a hegedűn hasonló technikával: igaz, ő a vonóval ütötte a húrokat, miközben bal kezének ujjaival pengetett.

Hogy ki volt az első tappingelő, a választ olvasóinkra bízzuk.

Megosztás