A Nagy-Britannia első számú blues-rock gitárosaként is emlegetett Joanne Shaw Taylor hetedik sorlemeze szeptember 24-én jelenik meg, már két dalt is meghallgathatunk róla.

Még csak 16 éves volt Joanne Shaw Taylor, amikor a Eurythmics-vezér és sztárproducer Dave Stewart felfedezte és meghívta a turnézenekarába. Azóta játszott többek között a Foreignerrel, Annie Lennoxszal, begyűjtött négy British Blues Awardsot, kiadott hat stúdió- és egy koncertalbumot, tavaly egy EP-t, a lemezei közül több is megjárta a Billboardot és 2016-ban nálunk is fellépett a Gastroblues fesztiválon. Hetedik stúdióanyaga jön ki jövő hónap végén Joe Bonamassa indie kiadójánál, a KTBA (Keeping The Blues Alive) Recordsnál, aki Josh Smithszel közösen társproducere az albumnak, mindketten játszanak is rajta. A ’The Blues Album’-on Joanne saját képére formált 11 ritkán hallott blues klasszikust olyan nagy nevektől, mint pl. Albert King, Peter Green, Little Richard vagy Aretha Franklin, így nyilatkozott erről: Már az első lemezem készítésénél tudtam, hogy majd egyszer szeretnék felvenni egy blues feldolgozásokból álló albumot, csak nem voltam biztos benne, hogy mikor jön el ennek az ideje. Mindig is sokkal könnyebbnek találtam saját anyagot írni, mint kreatív módon magamévá tenni más művészekét.”

 

 

Olyan művészek és zenekarok előtt is tiszteleg az anyag, akik nem kézenfekvő választások, pl. Little Village, Little Milton, The Fabulous Thunderbirds, James Ray, és a feldolgozott dalok egy része sem az, hanem B oldalas tételek. Joe Bonamassa így nyilatkozott: Egy nyers, énekcentrikus, direkt blueslemezt akartunk készíteni, amely Joanne elképesztő tehetségét mutatja be, de egy kicsit más megvilágításban. Josh és én arra koncentráltunk, hogy úgy teszteljük és feszegessük a korlátait, ahogy korábban talán még soha. Az egész arról szól, hogy úgy dobjuk fel a labdát, hogy a hallgató többször is le akarja csapni. Igyekeztünk nem a blues jól bejáratott ösvényein haladni, de minden dalnak meg kell állnia a saját lábán, miközben tisztelgünk az eredeti mesterek előtt. Ha nem arra a kialakult képre koncentrálsz, amit az emberek társítanak egy előadóhoz, és keményen dolgozol ezen az új területen, akkor a rajongók a művész új oldalát fedezhetik fel, ami más megvilágításba helyezi őt. Joanne nagyszerű énekesnő, mindig is az volt, de a gitár ezt eddig háttérbe szorította, sokunknak a szakmában ugyanez a problémája.”

„Joe már a kezdetektől fogva tudatosította bennem, hogy a fő célja ezzel az albummal az, hogy énekesként nyomást gyakoroljon rám – fűzte hozzá Joanne. – Az évek során sokszor látott engem fellépni és jól ismeri a hangomat. Azt hiszem, úgy érezte, hogy jobb énekesi teljesítményt tud kihozni belőlem, különösen, hogy több mint egy évem volt arra, hogy pihentessem a hangszálaimat.”

A digitális és CD formátumok szeptember 24-én jelennek meg, a vinyl változatra december 3-ig várni kell. A Let Me Down Easy és az If That Ain’t A Reason című kislemezdalok viszont stúdióvideó kíséretében már meghallgathatóak.

’The Blues Album’ dallista:

01. Stop Messin’ Round
02. If That Ain’t A Reason
03. Keep On Lovin’ Me
04. If You Gotta Make A Fool Of Somebody
05. Don’t Go Away Mad feat. Joe Bonamassa
06. Scraps Vignette
07. Can’t You See What You’re Doing To Me
08. Let Me Down Easy
09. Two Time My Lovin’
10. I Don’t Know What You’ve Got feat. Mike Farris
11. Three Time Loser

Megosztás