Már a harmadik dal is meghallgatható Tari Szabolcs új projektjétől, a From The Sky-tól. A Miserium egykori frontemberének ősszel jelenik meg a debütalbuma, aminek valódi arcáról most lehull a lepel a Libera Me-nek köszönhetően.

From The Sky

From The Sky néven új formációt hozott létre az ex-Miserium énekes, multihangszeres, dalszerző Tari Szabolcs. A szimfonikus extrém metálként jegyzett projekt szeptemberre várható ’REX’ című bemutatkozó albumáról máris meghallgatható a harmadik kislemezdal, amelynek címe Libera Me. „A lírai hangvételű Libra és a groove metalos Finisterra után eljött az idő, hogy bemutassuk a produkció valódi arcát. Az egész albumot átlengő extrém metál hatások és a szimfonikus zenekar által keltett teatralitás a valódi esszenciája a ’From The Sky’-nak. A Libera Me volt az első metáldal, amit erre a lemezre szántam, ez pedig kijelölte azt a zenei irányt, ami végül meghatározta az album egészét. Az első magyar nyelvű szövegem is ehhez a dalhoz köthető, ezen fellelkesülve további nyolc született még, viszont az, amelyik miatt magát a projektet létrehoztam angolul íródott. A Libera Me zeneileg a Dimmu Borgir-, a Cradle of Filth- és a Fleshgod Apocalypse-féle világgal áll leginkább rokonságban, de a Rhapsody ’The Frozen Tears of Angels’ lemezének hatásait is fel lehet fedezni itt-ott rajta, ahogy a Gyűrűk Ura filmzenéit is.”

 

 

A Libera Me megszületésének körülményeire így emlékszik vissza Szabi: „Kétségtelenül a felismerés pillanata volt ez. Nem kaptam levegőt, hirtelen teljesen összeomlott a világom, egyik napról a másikra megszűnt létezni mindaz, amiben korábban hittem. Felesleges áldozatokat hoztam azért, hogy szembesíthessem magam a valósággal: nincs karrier, nincs párkapcsolat, nincs zenekar. Rendkívül nehezen dolgoztam fel ezt az időszakot, ennek az első lenyomata egyébként a Miserium búcsúdala, a 100,000 Light-Years volt, de sajnos nem bizonyult elegendőnek a vele járó terápia. (A szemfülesebbek észrevehetnek egyébként több utalást is a Libera Me dalszövegében a korábbi bandám munkásságából).

Az egyik magányos éjszakámon a konyhakövön fekve hallgattam Samuel Barber Agnus Dei című kórusművét, és éreztem, ahogy szépen, fokozatosan feloldozza a lelkem a terhek alól (ezért kapta a dal a Libera Me címet). Annyira mindenképpen elegendő volt, hogy aznap este el tudjak aludni, de másnapra sikerült a fejem is kitisztítania, és rámutatott, hogy ideje kiírnom magamból a fájdalmaimat. Bár ezzel az érzéssel még egy darabig nem tudtam azonosulni, de szerencsémre ekkortájt keresett meg a Slowmesh zenekar, hogy legyek az ’Isolate’ című új lemezük producere. Áradt belőlük a pozitív energia, ez pedig elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy összeszedjem és rendszerezzem a gondolataimat, és hogy végre tiszta lappal egy új fejezetet nyithassak az életemben. A ’REX’ cím arra utal, hogy bárki, aki meghallgatja az anyagot, a királyává válhat e kárhozat örvénynek, amit tíz dalban mutatunk be. Ezt a romokra épült „királyságot” a borítókép hangulata is rendkívül hatásosan tükrözi, amiért örök hálával tartozom Kóródi Tamásnak!  Egy nap pedig remélem, hogy meg tudok majd bocsátani az életnek mindazért, ami történt, és saját magamnak is, amiért nem ismertem fel időben a kialakult helyzetet.”

A keverés és masztering a szolnoki Denevér Stúdióban zajlott Cserfalvi ’Töfi’ Zoltán és Boros Béla vezényletével. A borító Kóródi Tamás (@deadlife_art) munkáját dicséri. A videó elkészítéséért pedig Bánáti Tamás és Bánhegyi Tamás feleltek a Toma Picturestől, ahol a művészeti vezető Martin Wanda volt. A fotókat Varga Zorán és Martin Wanda készítették.

A H-Music Hungary jóvoltából a Libera Me megtalálható minden nagyobb streaming szolgáltatónál.

A debütlemez felállása:

Tari Szabolcs (ex-Miserium) – ének, gitár, zongora
Süle Tamás (Slowmesh) – gitár, vokál, basszusgitár
Iványi Álmos (ex-Miserium) – gitár, vokál, basszusgitár
Haraszti Dávid (ex-Tűzmadár, Anxius) – dob
Suha Tamás (Symphoniacs, Leander Kills live) – hegedű

’REX’ dallista:

01. Libera Me
02. Pactum Diabolicum
03. Lacrimosa (Tears Fall Down)
04. Sanguis
05. Finisterra
06. Vulcanus
07. Libra
08. Hereditas
09. Nexus
10. Arbor Vitae

From The Sky

Megosztás