For All We Know

Nem hittem volna, hogy 2024-ben még egy, a pandémia alatt született album jelenik meg. Ruud Jolie, a Within Temptation gitárosa, többi zenésztársához hasonlóan a dalszerzés felé fordult a leállás alatt, amelynek eredményére egészen mostanáig kellett várni. Ruud progresszív zenekara, a For All We Know még 2011-ben debütált, a gitáros mellett állandó partnereit – Wudstik (ének), Léo Margarit (dobok, vokál), Kristoffer Gildenlöw (basszusgitár, vokál) és Marco Kuypers (billentyűs hangszerek) – hallhatjuk mind a három lemezen. A most érkezett ‘By Design Or By Disaster’-en a szövegben fellelhető főszereplő visszatekint önmagára, korábbi gyermekkori életére, egy lehetséges jövőjére is. A három borítót egymás mellé téve jól kirajzolódik ez a koncepció, amelyhez a zenei alap ezúttal is nagyszerű lett.

For All We Know

A For All We Know most is ugyanabból a stílusból merít, amit a két korábbi lemezein megismerhettünk. Ez a fajta dallamos progresszív rock/metál igazán színes skálán mozog, megtaláljuk benne a melankolikus dallamokat, érzéki atmoszférát, de ugyanakkor a feszes és erőteljes ritmusokat és riffeket is. Jolie dallamai most is ugyanolyan fülbemászóak, mint a hét évvel ezelőtti ’Take Me Home’-on, amit most már védjegyként is említhetek, természetesen Wudstik hangjával egyetemben. A Forced To Be Free és a Lifeline nagyszerű témákkal és dallamokkal vezet be minket a ‘By Design Or By Disaster’ világába, ami a kétezres évek elején működő Pain Of Salvationt idézte meg bennem. A könnyen megragadó refrének mellett persze helyet kap a komplexitás is a ritmusszekcióban. A This Hell We Know csendes részében gyönyörű zongorajátékot hallhatunk, ismét a PoS világát megidéző motívumokkal, hozzá a Daniel Gildenlöw-höz hasonló fejhangon éneklő Wudstikkel. Az akusztikus All We Did Was Hide először egy melankolikus ballandának indul, de a vége felé kibontakozó zenekari rész tökéletesen át tudta adni az elengedés és a reménytelenség fájdalmát. Ha kellene választanom a lemez elejéről, hogy melyik az a dal, amely önállóan is tökéletes lenyomatot ad az albumról, akkor az a The Future That Came Too Soon volna.

 

 

Sajnálom, hogy az anyag második fele kimaradt az előzetes népszerűsítő kampányból, mert itt is találunk a fülnek kedves és komoly szerzeményeket. A melankolikus, lassan építkező Hushban csúcsosodik ki, hogy a szimfonikus betét is milyen komoly szerepet kap a lemezen. A Remind Me To Forget You progos világa jól előkészíti a Flawsban hallható metálos kitérést, amiben thrashes, feszes ritmusok és mély gitárriffek kaptak helyet. Ez a kísérletezés azonban nem idegen az egésztől, a korábbi anyagokon is előferdült. Itt most a Dream Theater ’Awake’-jét megidéző témákat hallhatunk, az egyensúlyt azonban a megszokott könnyed refrénnel hozza vissza a zenekar. A Ghosts Of Summer’s Pastban tér vissza a megszokott zenei közeg, amelyben a nagyszerűen kidolgozott vokálok és egy kórus is fokozza az élvezetet. Az ilyen dalok miatt örülök, hogy ez a formáció aktív és egy régóta nem népszerű zenei vonalon dolgozik. A koncepció megkoronázása a Goodbye című dal, melyben könnyed zongorakísérettel induló, de apránként felépülő zenekari produkcióvá fejlődik az egész.

Összegzés:

A ’By Design Or By Disaster’ lezárja a For All We Know eddigi munkásságát, a koncepciót, amely a dalok témáiban és a lemezborítókon jól követhető. A harmadik albumon is nagyszerű szerzeményeket kapunk, amelyeket szívesen hallanék élőben is, de sajnos ez a tagok elfoglaltsága miatt kérdéses. A progresszív metál színterén ez a formáció ismét letette névjegyét egy minőségi alkotással.

Pontszám: 8,5

Megjelenés: 2024
Kiadó: Construction Records
Stílus: progresszív rock/metál
Származás: Hollandia

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátum: CD, fehér-piros és fehér-lila-kék vinyl.

Zenészek:

Wudstik – ének
Léo Margarit – dobok, vokál
Kristoffer Gildenlöw – basszusgitár, vokál
Marco Kuypers – zongora
Ruud Jolie – gitár, vokál, billentyűs hangszerek, programozás

Dalcímek:

01. Forced To Be Free
02. Lifeline
03. This Hell We Know
04. The Future That Came Too Soon
05. All We Did Was Hide
06. Hush
07. Remind Me To Forget You
08. Flaws
09. Guide Me In Getting Lost
10. Ghosts Of Summer’s Past
11. Goodbye

 

 

 

Megosztás