Négy napig – április 13. és 16. között – Veszprém nemcsak Európa kulturális, hanem a blues fővárosa is lesz. A régió eddigi legnagyobb bluesfesztiválján világsztárok és a hazai blues-roots közösség legismertebb előadói váltják egymást a Hangvilla, az Expresszó és a Papírkutya színpadain. Kizárólag erre az alkalomra újra összeáll a kultikus Palermo Boogie Gang.

Palermo Boogie Gang

Az eddig bejelentett világsztárok – a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző, többszörös Grammy-díjas harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjával és szájharmonika-játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a hazai közönség kedvenc mestere, Big Daddy Wilson és a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols – mellett a bluesszcéna több meghatározó képviselője is fellép Veszprémben április 13. és 16. között.

 

 

Mára négy ikonikus gospel album és több konceptalbum az eredménye Michelle David gospeldíva és a True-tones együttműködésének. Az elmúlt öt évben a zenekar a hagyományos gospeltől az afrofunkig, a soultól a calypsóig és a marokkói gnawáig számos inspirációt épített be burjánzóan komplex zeneiségébe.

Ian Siegal

Számos mérvadó kritikus szerint a hatvanas évek nagy ikonjai óta Ian Siegal a leglenyűgözőbb blueselőadók egyike: úgy veszi át a színpad irányítását, ahogyan a ma élő művészek közül nagyon kevesen. A több mint negyedszázados, több mint ötven országra kiterjedő turnézásai során a sokszoros díjnyertes előadó küldetése alig változott: valódi dalok, rezonáló előadások, nyersen felszolgált vokálok.

A kultikus görög Blues Wire 38 éves történetének fontos állomása Magyarország, ugyanis a zenekar hazánkban adta első külföldi koncertjét 1990-ben. Ekkor indult be nemzetközi karrierjük, és jutottak el Európa egyre nagyobb színpadaira. Hatásukat Katie Webster boogie-woogie zongorista ikon akkoriban tűpontosan összefoglalta: „A Blues Wire Európa legjobb blueszenekara, és azt érdemlik, hogy szélesebb közönség ismerje meg őket.”

Raphael Wressnig orgonista – akit kiemelkedő blues-, soul- és dzsesszjátéka nyomán a Downbeat többször is választott már az Év Orgonistájának – The Soul Gift Band nevű formációjával újrafogalmazza, mit is jelent a blues, a dzsessz és a funk a 21. században. Hangzásuk nyers és kemény, a zenekar magja pedig nem más, mint az ünnepelt gitáros, Enrico Crivellaro. Veszprémben Rachelle Jeanty amerikai énekessel állnak színpadra két alkalommal is.

Az alabamai származású énekes-dalszerző, Early James az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, merengő gyilkos balladák és szerelmes zongoramenetek keverednek a zenéjében. A Black Keys-alapító Dan Auerbach produceri munkájával készült lemezei az Easy Eye Sound stúdió kiemelkedő darabjai.

Ripoff Raskolnikov

Ripoff Raskolnikov lényegében tiszteletbeli magyarként a hazai bluesos, folkos, americana stílusú dalszerző-előadói színtér egyik központi figurája. A gitáros-énekes dalai az emberi érzelmek teljes spektrumát felölelik, Ripoff egyedi hangvételben szól szerelemről, szenvedélyről, veszteségről, a mindennapok nehézségeiről, de a szépre való törekvésről és az élet minél teljesebb megéléséről is.

Az európai bluesélet kiemelkedő képviselői közül a The Achievers, a Cinelli Brothers, Sir Oliver Mally & Peter Schneider, Tim Lothar, Rawhide is fellép a négy nap során, de itt lesz az Utcazene Fesztivál egyik visszatérő bandája, a portugál Moonshiners is. A hazai zenekarok közül többek között Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Jumping Matt & His Combo, a Muddy Shoes, a Bluestone, a The Pontiac, a Delta Bastards, Redbreast Wilson, a Bluesberry és Kontor Tamás & Horváth Misi is színpadra lép. A magyar közönség legnagyobb örömére a Veszprém Blues Fesztiválon egy koncert erejéig újra összeáll a Palermo Boogie Gang. Az estét Kepes Róbertnek, a zenekar – 2011-ben elhunyt – egykori basszusgitárosának szeretnék dedikálni, akinek a koncert napján, április 16-án lesz születésének 59. évfordulója.

Brian Kramer

A legtöbb nemzetközi fellépő két egymást követő napon is koncertezik, hogy biztosan mindenki megnézhesse a kedvencét. De többekkel a színpadon kívül, kötetlenebb formában is lehet majd találkozni. Minden délután Redbreast Wilson egy-egy fellépővel beszélget, a nyitó napon Brian Kramer Brooklynból indult bluesgitárost és illusztrátort ismerhetjük meg, aki többek között Cory Harris és John Mayall zenésztársa is volt. Brian emellett illusztrátorként is dolgozik, ikonikus zenészekről készült rajzait a fesztiválon kiállítás mutatja be. Másnap Rick Estrin, a kortárs blues ikonja kerül fókuszba, aki 18 évesen már San Francisco legrangosabb klubjaiban szájharmonikázott. Zenekara, a Rick Estrin & The Nightcats világszerte a bluesfesztiválok egyik legkedveltebb fellépője, amiben kiemelt szerepet játszik a frontember humorral átszőtt színpadi jelenléte is. Szombaton a testvérek által alapított The Cinelli Brothers titkaiba nyerhetünk betekintést, ők a blues kortárs ágát képviselik friss anyagaikkal, melyek hangzásában a soul és az R&B jegyei is megjelennek, rendre a műfaj listáinak éléig jutnak. A záró napon Early James mesél, aki az igazi költők különcségével szólaltatja meg a maga körül örvénylő abszurditást: elhagyott blues és elmélkedő népdalok, balladai hangulat és romantikus zongoramenetek keverednek a zenéjében.

Roberto Luti

Akik pedig zenei fortélyokat lesnének el a fellépőktől, őket minden nap workshopok várják. Nem másoktól tanulhatnak, mint Roberto Luti, aki nemcsak Olaszország legkiválóbb bluesgitárosa, hanem a slide technika világon egyik legelismertebb alakja. Kid Andersen videósorozatában rendkívül szórakoztatóan mutatja be egy-egy dal esszenciális gitármotívumát, Rick Estrin zenekara mellett John Németh együttesének is oszlopos tagja volt. A Hammond orgona kortárs mestere, Raphael Wressnig nemcsak hangszerének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket, de azt is megmutatja, egy dalon belül miként jelenhet meg a New Orleans-i stílusú funk, a soul és a rhythm and blues. D’MAR 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, utána igazolt le a Nightcatsbe. Elképesztő tudású muzsikus, producer és igazi showman is. Dobos workshopjai nemcsak a hangszeresek számára jelentenek életre szóló élményt.

Négy nap a blues jegyében. Koncertek, kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all star jam sessionök Magyarország történetének legnagyobb bluesfesztiválján, április 13. és 16. között, Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben. További információ az esemény Facebook-oldalán és honlapján, jegyek kaphatók a Cooltixen.

Megosztás