Négy Grammy-díjas blueselőadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg.

A négy nap során többek között színpadra lép a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző harmonikás Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjával és frenetikus szájharmonika-játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros Matt Schofield, a hazai közönségkedvenc Big Daddy Wilson, a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols és a magyar blues-roots közösség meghatározó előadói is.

 

 

Több mint 20 nemzetközi előadóval, köztük a műfaj legnagyobb ikonjaival, az elmúlt évek European Blues Challenge és International Blues Challenge döntőseivel, valamint hazai sztárokkal indul a Veszprém Blues Fesztivál. Az esemény célja, hogy azok is megismerjék a bluest, akik eddig nem is sejtették, hogy a műfaj rajongói lehetnek, emellett a szervezők fontosnak tartják, hogy a zenészek kapcsolatot építsenek egymással és azokból spontán, különleges előadások szülessenek.
Az áprilisi esemény első tíz bejelentett előadója is mutatja, hogy a négy nap alatt a műfaj legátfogóbb keresztmetszetét kapják meg a fesztiválozók Veszprémben. Rick Estrin élete egyik nagy lehetőségét hagyta ki, amikor nem fogadta Muddy Waters hívását, ezért lemaradt a közös turnéról. A San Franciscó-i énekes-szájharmonikást azonban így sem kerülte el a világhír. Little Charlie & The Nightcats a legkedveltebb bluesbandák közé tartozott már a nyolcvanas években is. A gitáros Charlie Baty visszavonulása után a frontember a gitárvirtuóz Kid Andersennel közösen újjászervezte az együttest, a Rick Estrin & The Nightcats nemcsak Amerikában, hanem világszerte a bluesfesztiválok egyik legkedveltebb fellépője, amiben kiemelt szerepet játszik a frontember humorral átszőtt színpadi jelenléte is.

A jövő bluesát hozza el Veszprémbe Buffalo Nichols. A fiatal énekes-gitáros hosszú éveken keresztül próbálta összehangolni ősei zenei hagyományát a kortárs bluesélet normáival. Alkotói válságát egy hosszú hátizsákos utazás oldotta fel: Nyugat-Afrika és Kelet-Európa olyan hatást gyakorolt rá, amelynek eredményeképp elkészítette ’Buffalo Nichols’ című lemezét, mely az Év Debütáló Albuma címet kapta 2022-ben.
Matt Schofield hitelességével, tudásával, dallamos játékával gitárosok generációinak egyik legmeghatározóbb mestere. A brit születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő művész továbbra is feszegeti a határokat, és folyamatosan átformálja a hagyományos blues határait. Triójával érkezik Veszprémbe, hogy két koncerten is felejthetetlen pillanatokat szerezzen a magyar közönségnek.
Nem kisebb jelzőt szoktak Sugar Blue-ra használni, mint a harmonika Jimi Hendrixe. Az utcazenészként indult művész egyszer a párizsi metróban zenélt, amikor Mick Jagger meghallotta, és rögtön meg is hívta a Rolling Stones ’Some Girls’ lemezfelvételére, hogy ő fújja a hangszert a Miss Youban.  Később dolgozott Bob Dylannel, Prince-szel és Willie Dixonnal is. Idén megjelent szólólemezén markáns módon ötvöződik a modern rhythm & blues, a funk és a fúziós jazz.
Olaszország legkiválóbb bluesgitárosa Roberto Luti a Playing For Change mozgalom egyik meghatározó alakja. Veszprémbe Luke Winslow-Kinggel, a New Orleans-i gitáros-énekes-zeneszerző-producer-dalszerzővel érkezik, akinek munkássága a Mississippi-delta-bluest, a népzenét, a hagyományos jazzt és a rock & roll gyökereit ötvözi.

Korunk nemzetközi blueséletének egyik legkiemelkedőbb alakja, Big Daddy Wilson első stúdióalbumát egy magyar kiadó, a Crossroads adta ki. Nem meglepő tehát, hogy a meleg, lélekkel teli énekhangjáról ismert énekes a hazai bluesesemények egyik legkedveltebb fellépője. A holland T-99-et sem kell bemutatni a magyar közönségnek. A Braindogsból is ismert Mischa den Haring triója a rock ‘n’ roll, a blues, a country, a surf és a soul eklektikus keverékével lett az európai szcéna egyik legbohémabb képviselője. A műfaj megkerülhetetlen hazai szereplői közül Little G Weevil, a The Black Circle Orchestra és a Jambalaya is színpadra lép a fesztiválon.
A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszínei a Hangvilla termei és az Expresszó lesznek, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják majd az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik majd valóban felejthetetlenné és egyedülállóvá a fesztivált.

Magyarország történetének legnagyobb bluesfesztiválja április 13. és 16 között Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben. További információ az esemény Facebook-oldalán és honlapján, jegyek kaphatók a Cooltixen.

Megosztás