A The Damned még a hetvenes években alakult Londonban, a punk-rock műfaj egyik legismertebb, korai képviselőjének számítanak. Közel félévszázados történetük során most először játszanak Budapesten, március 18-án az A38 Hajón lépnek fel.

A The Damned a Sex Pistols és a The Clash mellett stílusuk meghatározó zenekara volt, sokak inspirációjának számítanak, ráadásul tavaszra új albumot ígérnek, így a klasszikusok mellett várhatóan új dalokat is kapunk a csapat első budapesti fellépésén. A The Damned 1976-ban alakult és még ugyanebben az éven kiadták első nagylemezüket, amelyet gyorsan továbbiak követtek. 1979-es, ’Machine Gun Etiquette’ című albumuk szerepel az ’1001 lemez, amelyet hallanod kell, mielőtt meghalsz’ című könyvben is. Bár a korai anyagaik a punk-rock jegyében születtek, hangzásuk változott a gothic rock, post-punk, pszichedelikus rock, new wave és alternatív rock stílusok irányába. A londoni csapat sötét szövegeivel, vámpírokat megidéző kosztümeivel az egyik első gothic rock bandaként jelentős hatással volt a goth szubkultúrára. A zenekar legutóbb 2018-ban adott ki új albumot, az ’Evil Spirits’ után pedig nemrég beharangozták a következő korongot, amelyet 2023 tavaszára ígérnek.
Ennyi év alatt persze a zenekar életében is számos tagcsere történt, többször szünet tartottak, amelyeket újjáalakulások követettek, azonban tavaly az eredeti felállással is nyomtak egy turnét. Mindeddig elkerültek bennünket koncertkörútjaik, a zenekar első budapesti koncertje március 18-án lesz az A38-on. A fellépésre a jegyértékesítés tegnap elkezdődött, további információ az esemény Facebook-oldalán.

 

 

The Damned

 

Megosztás