Elment a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja, Szakcsi Lakatos Béla. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész, sok más rangos kitüntetés birtokosa 79 éves volt.

Szakcsi Lakatos Béla

Ma hajnalban életének 80. évében örökre lehunyta szemét Magyarország világhírű zongoraművésze, Szakcsi Lakatos Béla. Bár jazz-zenésznek titulálták, tevékenysége jócskán túlmutatott a műfajon, hiszen otthonosan mozgott a klasszikus zene területén, játszott jazz-rockot, sőt progresszív rockot is. Sok évtizedes pályafutása során számos formációban megfordult a Special EFX-től a Rákfogón és a Saturnuson át a Pege Aladár Kvartettig, utóbbival már 1970-ben elnyerte a ‘Montreux-i Jazz Fesztivál’ II. díját. Alapító tagja volt a magyar progresszív / jazz-rock ikon Eastnek is, pályája során olyan világsztárokkal játszott együtt, mint Bob MintzerJohn PatitucciJack DeJohnetteDave Weckl vagy Frank ZappaChic Corea többször is méltatta Szakcsi szerzői és előadói kvalitásait. Több színházi darabot is írt, és rengeteg hanglemez és hivatalos videófelvétel őrzi a művészetét, tavaly októberben életműkoncertet adott a Budapest Kongresszusi Központban.
Pénteken még Gerendás Péterrel lépett fel a Pestújhelyi Közösségi Házban, mára már csak az óriási zenei öröksége maradt. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a hazai és a nemzetközi zenei világot, nyugodjék békében!

 

 

Megosztás