Radics Akusztik: Napfényes éjszaka

írta CsiGabiGa | 2019.12.16.

Megjelenés: 2019

Kiadó: GrundRecords

Weblap: www.facebook.com/r.b.kapitany

Stílus: akusztikus blues-rock

Származás: Magyarország

 

Zenészek

Anda Bálint – ének, szólógitár, akusztikus gitár
Felkai Miklós – szólógitár, akusztikus gitár
Török Ádám – fuvola, vokál, ütősök

Dalcímek

01. Bevezető
02. Lazítás
03. Megátkozott ember
04. Hey Joe
05. Tovább
06. Napfényes napok
07. Lángszívű lány
08. Sunshine Of Your Love
09. A bika jegyében
10. Zöld csillag

Értékelés

Radics Béla egyike a régi rendszer által eltiport Sanyarú Sorsú zSeniknek (majdnem kijött az alliteráció!), aki világsztár lehetett volna, ha nem ide születik. Akinek a küldetése az volt, hogy elhozza Magyarországra a rockzene átható, mindent felfordító erejét a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején. A másik ilyen Bencsik Sándor „Samu” volt. Utóbbit a magyar Blackmore-nak nevezték, Radicsot a magyar Hendrixnek. És vajon hogyan lehet Hendrixet átültetni akusztikus hangszerekre? Impossible Mission! Lehetetlen küldetés! Persze éppen Radics másik példaképe, Eric Clapton találta ki az unplugged koncerteket.

Az én életemben is volt már példa hasonlóra. Emlékszem, amikor nagy kedvencem, Michael Schenker egykori énekese, Gary Barden 2004-ben akusztikus feldolgozáslemezt készített a kultikus MSG-dalokból, két évig a közelébe se mertem menni. Akkoriban már volt internet, de még nem lehetett olyan egyszerűen hozzájutni a digitális zenei anyagokhoz, mint manapság. A betárcsázós internet korában éjfél után (mert akkor indult az akciós 50 filléres percdíj) elindított letöltés 128-as mp3-ban lehozta az albumot reggelre, már ha volt, aki feltöltötte korábban. Szóval ezt a lemezt nem töltötte fel senki, vakon kellett nekimenni. Két év után szántam rá magam, hogy megvegyem... és mekkora élmény volt!

Ma már nincs ilyen problémája az érdeklődőknek, a YouTube-ra maga a kiadó, a GrundRecords töltötte fel a teljes albumot, meghallgatható, ízlelgethető, és ha tetszik, megvásárolható. De hogy mégis milyen egy ilyen album? A blues-rock akusztikus formában való megszólaltatása hasonló paradoxon, mint a lemez címe, a 'Napfényes éjszaka'. Eredetileg egy alkalomra – nevezetesen egy sajtótájékoztató zenei illusztrációjára – szerveződött a társulat. A sajtótájékoztató sikerén felbuzdulva szervezték meg a trió koncertjét a blues-rock egyik bázisának számító budakalászi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtárban 2019. május 24-én. (Azóta a Tűzkerék xT törzshelyének számító pesterzsébeti Csiliben is eljátszották, éppen a megjelenés napján.) Nem tudom, milyen hosszú volt az eredeti műsor, az ajánlóban olyan alapvetések is szerepeltek, mint a Szólíts meg vándor vagy a Királyi madár, melyek a lemezen nem szerepelnek.

Ilyenre is láttam már példát, a 'Volt egyszer egy Ifipark' koncertsorozat sajtótájékoztatóján az Ivan & The Parazol frontembere és gitárosa játszotta akusztikus verzióban a kultikus hetvenes évekbeli Piramis-, vagy Mini-számokat. Ja, Vissza a városba! És most éppen Török Ádám az egyike a triónak, akik megpróbálják a lehetetlent. Persze ő van a legkönnyebb helyzetben, hiszen az ő hangszere, a fuvola eleve akusztikus. A trió másik tagja Felkai Miklós, fiatal korom magyar gitárbálványa, a Lux – de főleg a Color – együttes kapcsán ismertem meg, aki hozzám hasonlóan szintén Schenker-rajongó volt. Gondoljunk csak a kezében Magyarországon először látott Flying-V gitárra, vagy az általa szervezett 1986-os 'Gitárpárbaj' nyitódalára, az Into The Arenára! (Meg is vettem ezt követően megjelent két instrumentális szólólemezét a nyolcvanas évek végén bakeliten, CD-n máig nem adták ki. Csak mondom, GrundRecords!)

Hozzájuk képest fiatalember a 45 éves Anda Bálint, aki viszont Radics Béla muzsikájának interpretálásában számít veteránnak. Ő a Tűzkerék xT gitáros-énekese hosszú évek óta. Most is ő a zászlóvivő, de a két rutinos öreg zenész remekül a „keze alá dolgozik”. Ő viszi az énekszólamokat is, Török Ádám egyedül a Hey Joe-t énekli, a maga egyedi stílusában, saját szövegével, nem a Hobo által közismertté tett verzióban. Mini-koncertek kötelező darabja is egyben. Meg persze Radics Béla zenekarainak állandóan változó repertoárjában is biztos pont.

A koncert – és a lemez – egyik különlegessége éppen az, hogy  nemcsak a Radics-szerzeményeket adják elő, hanem a Radics által rendszeresen játszott dalokat is, melyek közül lemezre a Hey Joe került Hendrixtől és a Sunshine Of Your Love a másik nagy példaképtől, a Creamtől. Ezáltal az egésznek lesz egy olyan hangulata, mintha nem emlékkoncert volna, hanem egyfajta vízió: így játszotta volna Radics akusztikusan. A lemez szerkesztésében bátor dolog volt (de éppen ettől lesz különleges), hogy nem az unalomig ismert Tűzkerék- és Taurus Ex-T: 25-75-82 dalokat válogatták a CD-re, hanem későbbi korszakának, az Aligátornak a dalait. Ezekből négy is van az 57 perces anyagban.

A koncerten Török Ádám – amikor éppen nem fuvolázik – némi diszkrét ütős aláfestést ad a két gitárhoz. A kiadó úgy döntött, hogy ami a helyszínen az élő koncert varázsához elég, az a lemezen kevés lehet. Ezért némi utókozmetikázással – Sáfár József „Öcsi” hangmérnöknek köszönhetően – az egyébként egységes, jól hangzó zeneanyagot diszkrét basszus- és ritmusalappal egészítették ki. Ez azonban tényleg annyira nem tolakodó, hogy szinte észre sem vesszük, hogy ott van, amíg fel nem hívják rá a borítón a figyelmünket.

Az elegánsan visszafogott borítón Radics Béla egyik klasszikus fotójának szürkeárnyalatos verziója látható, melybe belemontírozták a három előadó szépia árnyalatú képét. A szokásos többlapos, fűzött booklet helyett stílusosan egy háromlapos hajtogatottat alkalmaztak, melynek belső felén a borítón látható kis képek nagyméretű, színes eredetije látható. A másik oldalon a szokásos technikai infók mellett Hegedűs István ajánlója olvasható. Igazán ízléses csomagolás a minőségi zenéhez.

Pontszám: 9