Saxon - Hell Fire And Damnation

’Call To Arms’, Sacrifice’, ’Battering Ram’, ’Thunderbolt’ – néhány albumcím a Saxon elmúlt 15 évéből –, melyek nem éppen szelíd gondolatokra utalnak. Ebbe a sorba nagyon is beleillik az új lemez elnevezése is, melyet Biff Byford apjától hallott, amikor ő nem éppen cuki módon viselkedett. Nos, a zenei anyag, mint a már említettek, híven követi a ‘Hell, Fire And Damnation’ szófordulat hangulatát.

Tipikus Saxon – mondaná a régi NWOBHM-rajongó –, pedig mára Biff Byford az egyetlen hírmondó a bandából, akik úgy 1977 táján elindultak Yorkshire-ből. hiszen tavaly Paul Quinn gitáros is kiszállt. Helyére Brian Tatler érkezett, aki a kortárs Diamond Head vezetője is. És tényleg itt van a Saxon! A rejtelmes intró után az ember elevenjéig hatoló klasszikus metálmuzsikát hallunk több mint negyven percen keresztül, nincs semmi meglepő és pont ezért szeretjük őket. A címadó zakatolása totál rájuk vall, a szólónál lelassul a tempó. A Madame Guillotine az Accept hangulatát idézi, pontosaban a Princess Of The Dawn slágerüket, az énektéma is amolyan teutonikus metál. Aztán kapaszkodjunk meg, a Fire And Steelben Nigel Glockler pokoli tempót diktál, egy kicsit olyan, mint a This Town Rocks a ’Power & The Glory’ albumról. Hasonló rohanás a Kubla Khan And The Merchant Of Venice. A There Is Something In Roswell döngölős fémmuzsika, kőkemény dobleütésekkel, ugyanez a receptje a Pirates Of The Airwavesnek is. A 1066 témájához mérten kicsit epikus, menetelős dal. A Witches Of Salem egy lassú, de dögös nóta, végül a Super Charger lendületes rockja zárja az albumot, pörgős gitártémával.

 

 

Térjünk ki a szövegekre is, mert a Saxonnál ez fontos, mint ahogy korábban is megszoktuk. A címadó a jó és a rossz harcáról értekezik: „Örökké tart a háború” – talán a szomszédban zajló orosz-ukrán borzalomra utal ez a gondolat. A Fire And Steel egy lokálpatrióta nóta, hiszen a Saxon őshazájáról, Yorkshire-ről szól, pontosabban Sheffieldről, mely egy időben az acéltermelés egyik központja volt Nagy-Britanniában. A dal központi témája a fém, mely egyértelműen a zenei műfajra is utal. Természetesen most sem maradhatnak ki a történelmi témájú sorok. A Madame Guillotine a Franciaországból származó kivégzőeszközről szól, melyet 1981-ben vontak ki a forgalomból, miután az országban eltörölték a halálbüntetést. „Hadd mutassam be őt, de a fejedre vigyázz” – hangzik az intelem a szövegben. A There’s Something In Roswell egy UFO-sztorit taglal, korábban már értekeztünk róla. A Kubla Khan And The Merchant Of Venice a kán és Marco Polo találkozásáról mesél, amikor a híres velencei utazó hosszú éveket töltött a mongol uralkodó udvarában. A Pirates Of The Airwaves önéletrajzi dolog, amikor a hatvanas években az angol rádióállomásokon is megszólalt a vad, fésületlen zene. A 1066 a brit történelem egyik legfontosabb mozzanatát, a hastingsi ütközetet mutatja be. Ez ott körülbelül olyan jelentőséggel bír, mint hazánkban a honfoglalás. A Witches Of Salem pedig a 17. század végén lezajlott híres boszorkányperről szól: „A bigottság lángjai magasra csapnak” – ez a sor ma is érvényes. A Super Charger, ahogy a címe is mutatja (magyarul: kompresszor) az autóversenyzés izgalmát tárgyalja, persze a fém révén belekerül a zenei műfaj is a szövegbe.
Semmi líra vagy romantikus gondolatok, Biff és bandája ellentmondást nem tűrve arcunkba tolja, amit várunk tőlük: mindent elsöprő heavy metalt, gondolatgazdag szövegekkel párosítva.

Összegzés:

Az utóbbi időben a Saxon nekem kezd olyan lenni, mint a Motörhead és az AC/DC. Hosszú ideje nem változtatnak semmit a jól ismert metálzenéjükön, ugyanazt nyomják lemezeiken, amit kamaszkoromban is hallottam tőlük. És ebben van az erősségük, ezért szeretem őket. Nem várok mást, csak azt a jó öreg saxoni heavy metalt. Még jó pár évig. Bár Biff hangján már hallatszik a kor, még mindig hiteles dalnoknak tartom.

Pontszám: 8,5

Megjelenés: 2024
Kiadó: Silver Lining Music
Stílus: heavy metal
Származás: Nagy-Britannia

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok: LP és CD.

Zenészek:

Biff Byford – ének
Doug Scarratt – gitár
Brian Tatler
– gitár
Nibbs Carter – basszusgitár
Nigel Glockler – dob
Paul Quinn – gitár (Fire And Steel, Super Charger)

Dalcímek:

01. The Prophecy
02. Hell, Fire And Damnation
03. Madame Guillotine
04. Fire And Steel
05. There’s Something In Roswell
06. Kubla Khan And The Merchant Of Venice
07. Pirates Of The Airwaves
08. 1066
09. Witches Of Salem
10. Super Charger

Megosztás