Septicflesh: Titan

írta P.A. | 2014.07.18.

Megjelenés: 2014

Kiadó: Season Of Mist

Weblap: http://www.septicflesh.com/

Stílus: Szimfonikus death metal

Származás: Görögország

 

Zenészek
Sotiris Anunnaki V - gitár, ének Christos Antoniou - gitár Seth Siro Anton - basszusgitár, ének Fotis Benardo - dob
Dalcímek
01. War In Heaven 02. Burn 03. Order Of Dracul 04. Prototype 05. Dogma 06. Prometheus 07. Titan 08. Confessions Of A Serial Killer 09. Ground Zero 10. The First Immortal
Értékelés

Hogy a Septicflesh mitől vált megkerülhetetlen tényezővé a szimfonikus death metal színtéren, arra egyszerű a magyarázat. A görög négyes minden részletre kiterjedő mérnöki precizitással olvasztja egybe a brutális death muzsikát a klasszikus zenével, és ehhez Christos Antoniou gitáros személyében egy olyan kvalitású komponista áll rendelkezésére, aki nem csupán a metal világában ismeri ki magát, de klasszikus zenei tanulmányai révén a szimfonikus zenekar adta lehetőségeket is maximálisan ki tudja aknázni.

A zenekar karrierjének kilencedik nagylemeze a 'Titan', és természetesen a görög mitológiából meríti mondanivalóját. Ahogy az el is várható, a grandiózus témához monumentális megszólalás dukál, ebben pedig nagymester a Septicflesh. Az aprólékosan felépített dalok terjengősek, epikusak és rendkívül teátrálisak, így a végeredmény valójában monumentális, amihez egy fényesre polírozott steril hangzás társul, ami talán nem is annyira nagy probléma, hiszen így valóban minden apró komponenst könnyen kiélvezhetünk. Figyelemre méltó nüanszokból pedig nincs hiány, minden dal telített finom részletekkel. Van, ahol Seth Siro Anton egysíkú bömbölését állítja kontrasztba Sotiris Anunnaki V kellemes orgánumával, fülbemászó melódiáival, de a banda történetében először gyerekkórus is közreműködik néhány dalban, ezzel kissé gótikus mellékízt adva azoknak. De megbújik a lemezen mesteri hegedűszóló és váratlan csembalókiállás is.

Az, hogy Fotis Benardo atomóra pontosságú játékát gondosan feldíszíti, alapkövetelménynek számít ezen a szinten, ahogy a súlyos riffek közé ágyazott ragadós melódiák is, de a Septicflesh nem elégszik meg egy jól megírt agresszív metalalap nagyzenekarral és kórussal való félturbózásával, hiszen a szimfonikus összetevőket épp olyan gondos odafigyeléssel és aprólékos munkával komponálták, mint az alatta zakatoló nyughatatlan fémzenét. A nagyzenekari részek könnyedén megállnak a saját lábukon, tanúbizonyságnak elég a digipackhoz csomagolt bónusz korongon fellelhető néhány tétel fémtelenített változatát meghallgatni. Az pedig a zenekar zsenialitása, hogy a két zenei világot úgy képesek egymásba szőni, hogy a végeredmény egységes egészet alkot.

Mindamellett, hogy a zene szerfelett összetett, így is csak egyik fő alkotó eleme a 'Titan' egészének, hiszen a borító és az abban található grafikáktól kezdve a zenekari képeken látható ruhákig, minden gondosan megtervezett és fontos jelentéssel bír. Aki további részletekre is kíváncsi, az nézze végig a lemez készítéséről szóló kisfilmet. Érdemes.

Pontszám: 8.5