Sherinian Phillips Live Egyperces

A fuziós stílus világában gyakori, hogy négy zenész összeáll és egy fél estén keresztül improvizálnak és szórakoztatják a közönséget. Az aktuális koncertalbum főszereplői először léptek színpadra ebben a felállásban és ezzel a műsorral. Igaz, hogy Derek Sherinian és Simon Phillips már 20 éve együtt dolgoznak, de eddig valahogy sosem merült fel, hogy a billentyűs műveit élőben is megszólaltassák együtt. A ’Vortex’ megjelenése után azonban először egy kaliforniai klubban, a The Grape Venturában, majd az örményországi Starmus Armenia fesztiválon is megszólaltatták a közösen megírt szerzeményeket, Ron „Bumblefoot” Thal (Sons Of Apollo) gitárossal és Ric Fierabracci basszusgitárossal kiegészülve, a felvétel a klubkoncerten készült. A CD-n szereplő dalok közül 3 a ’Vortex’, 3 a ’The Phoenix’, 1 az ‘Inertia’ és 1 a ’Mythology’ albumon jelent meg eredetileg, a szemfüleseknek pedig ismerős lehet az Ascension című szösszenet is, amit a Sons Of Apollo ’MMXX’ lemezéről kölcsönöztek, a Barnacus pedig egy rögtönzött dobszóló Phillipstől.

Az itt hallható dalokat szerkezetükben a stúdiólemezeken hallhatóhoz hasonló módon játszotta el a négy zenész, a szólókban azonban teret engedtek az improvizációnak. Bumblefootnak nem volt könnyű dolga, a stúdióban több gitáros vette fel a dalokat, ezek játékát kellett visszaadni, de a szólókat mindvégig jól felismerhető egyedi stílusában játszotta. Ric Fierabracci a Seven Seasben kapott önálló időt, igazi fúziós dzsessz stílusban. Minden egyes hang igazi kincs, amit a basszusgitáron penget. Persze Derek egyéni játékstílusa domiált, egyedi hangszínei és hangszerválasztásai meghatározták az előadást, de közben a négyes mégis végig igazi összhangot mutatott, tökéletesen reagáltak egymás ötleteire, rögtönzéseire. Műsoruk nagy meglepetése és egyben csúcspontja az utolsónak felcsendülő Aurora Australis volt, erről készült a csak hanganyagként megjelenő újdonsághoz egy filmes részlet is, amit az örményországi fesztiválon rögzítettek. Kár, hogy nem készült hasonló felvétel a többi dalról! Annak viszont nagyon örültem, hogy a régebbi rock/metál stílusú dalok közül, a kétezres évek elejéről is előkerült kettő a bulin. Az Inertia így szólalt meg a négyes keze nyomán.

 

 

Derek Sherinian nagyszerű rockbillentyűs és szuper csapatjátékos, amelyre tökéletes bizonyíték az első közös koncertkiadványa Simon Phillipsszel. Ez a felvétel egynek jó volt, de a jövőben képi anyagot is szeretnék látni, mert ezt a négyest nemcsak hallgatni, hanem látni is izgalmas lenne!

Sherinian Phillips Live Egyperces

Megosztás