A metal szenvedélyes prófétája: Interjú Niclas Engelinnel (Engel, In Flames)

írta TAZ | 2018.06.14.

Új albummal jelentkezett májusban az Engel, mely banda ahhoz a Niclas Engelinhez köthető, aki manapság elsősorban az In Flamesben vitézkedik. Ennek ellenére nem hagyta magára saját együttesét sem, úgyhogy magától értetődő volt, hogy neki teszek fel néhány kérdést az új lemezzel és az összes háttérben futó projektjével kapcsolatban addig, amíg el nem indul az In Flames újabb turnéköre.

Hard Rock Magazin: Először is beszéljünk az új Engel-albumról, az ’Abandon All Hope’-ról. Ez az ötödik lemezetek és mindössze a második Mikael Sehlin énekessel. Számomra sokkal modernebb és érettebb, mint az eddigiek, viszont a gitárok sem annyira vaskosak, mint korábban. Te hogy látod?

Niclas Engelin: Mint dalszerzőnek, számomra fontos volt, hogy érdekessé tegyük mindenkinek a zenekart, így kissé máshogy álltunk hozzá, mint a ’Reven Kings’-hez, azonban ugyanazokkal az összetevőkkel, melyek az Engelhez tartoznak. Sokkal jobban kihasználtuk Mikael hangterjedelmét, és sokkal jobban koncentráltam arra, hogy a dalok elsősorban ne az általam kedvelt riffelésre épüljenek, hanem Mikael énekére, valamint a szövegeken keresztül közvetített mondanivalójára.

HRM: Mennyire volt aktív Mikael a dalszerzésben? Vagy egyedül szeretsz dolgozni?

N.E.: Mikael írja a szövegek nagy részét, miután a zenekaron belül megvitattuk, hogy milyen témákat kell érintenünk és mire épüljön a történet. A dalokat otthon írom a stúdiómban, majd pedig tartunk egy összejövetelt, hogy beszéljünk azon dalokról, melyeket egyöntetűen úgy érzünk, hogy passzolnak ahhoz a világhoz, melybe be akarunk lépni az új lemezzel. Fontosnak tartom, hogy belépjünk egy külön világba és ott építkezzünk, ugyanis amint tudod, hol jársz, sokkal egyszerűbb kiválasztani az album irányát.

HRM: Gyakran hangzik el zenészek szájából az a mondat, hogy „Ez az eddigi legjobb albumunk.” Te hogy látod ezt a dolgot, illetve melyik a kedvenc Engel-albumod?

N.E.: Úgy érezzük, hogy fontos volt egy másik irányba tennünk néhány lépést, ugyanakkor óvatosnak is kellett lennünk a dalszerzés és a felvételek alatt, hogy ne veszítsük el azt az Engel-hangzást, ami fontos számunkra. Egyébként mindegyik lemezünkre büszke vagyok, mivel a zene és a csapat iránt érzett rengeteg szenvedéllyel és szeretettel készítettük őket, valamint abban a pillanatnyi időpontban, ahol éppen és ahova tartottunk.

HRM: El tudnád magyarázni, hogy pontosan milyen szerepet töltesz be jelenleg az Engelben? Marcusszal együtt te vagy az alapító, azonban a turnékra csak ő tart a zenekarral, mindennek tetejébe pedig a promófotókról is hiányzol. Esetleg tervben van, hogy később csatlakozol a turnéhoz, vagy továbbra is maradsz a héttérben?

N.E.: Azóta kapom a kérdéseket ezzel kapcsolatban, mióta néhány éve meghoztam azt a döntést, hogy visszalépek az élő fellépésektől. A helyzet igazából egészen egyszerű: Ott vannak a gyerekeim, a feleségem, szóval nyolc hét In Flames-turné, majd két hét otthonlét után négy hét Engel-turnét már nagyon nehéz elnéznie a feleségemnek, elválni meg nem szeretnék.  Szóval úgy döntöttünk, hogy visszalépek a turnézástól, és szerintem nagyszerű munkát végeznek a srácok az Engel evangéliumának terjesztésében.

HRM: Amúgy mi a helyzet az In Flamesszel? Legutóbbi albumotok 2016-ban jelent meg, lassan itt az ideje egy új anyagnak.

N.E.: Február óta keményen dolgozunk, és már a keverés, valamint a véglegesítés fázisában tartunk, szóval alakul a következő album.

HRM: A dalszerzésben részt vettél?

N.E.: Ezúttal nem vettem részt a dalok írásában.

HRM: Arról a mi a véleményed, hogy sokak szerint az In Flames már nem hasonlít régi önmagára, és egyre inkább kommersszé válik?

N.E.: Az In Flames mindig is mozgásban volt, hogy változatos maradhasson, mindezt az ikergitárok és a dallamok elvesztése nélkül. Én úgy gondolom, hogy mindegyik összetevő itt van, méghozzá érintetlenül.

HRM: Hogy látod a melodic death színtér helyzetét mostanában? Ugyanolyan fényes, mint a ’90-es években?

N.E.: Szerintem most is egészséges és gyorsan fejlődik, azonban hiányolom az olyan melegségű és mélységű albumokat, melyek azért jellemezték a ’90-es éveket. Úgyhogy reménykedjünk egy ilyen hangzású gyilkos lemezben!

HRM: Februárban jelent meg a We Sell The Dead debütlemeze, amiben neked is jelentős szereped volt. Hogyan jött össze a banda, mi volt a projekt katalizátora?

N.E.: A csapatnak megvan a saját világa, ami elsősorban a történetmesélésen alapul. Az első lemez Hasfelmetsző Jack sztorija köré épül, azonban mindez Göteborgba helyezve, de ugyanabban a korban. Itt a zene számomra teljes mértékben arról szól, hogy valóban a dallamokra és arra koncentráljak, hogy minden dal megkapja a neki megfelelő hangzást és több doom érzést.

HRM: Mik a terveitek a közeljövőben? Turné, esetleg rögtön egy új album?

N.E.: Ezen a nyáron kezdjük el felvenni a következő lemezt, és remélem, hogy tudunk turnézni, de legalább néhány koncertet, fesztiválfellépést bevállalni szinte azonnal, amint megjelent az új lemez.

HRM: És a Drömrikettel mi újság? Velük tervezel új lemezt valamikor?

N.E.: Természetesen. (nevet) Épp most fejeztük be a dalokat az új albumunkhoz, mely teljesen svéd nyelvű lesz, azonban inkább klasszikus rock hangzású.

HRM: Várjuk, és köszönjük, hogy időt szakítottál ránk!

N.E.: Én is köszönöm a lehetőséget, és remélem, hogy hamarosan újból felléphetek a gyönyörű országotokban! Addig pedig csak a metal!

Készítette: TAZ

Legutóbbi hozzászólások