Október közepétől már Csepelre kell utaznunk, ha a Barba Negrába akarunk menni koncertre. Úgy tűnik, hogy a csepeli Barba Negra Red Stage premierje az október 16-i Arch Enemy-Behemoth-Carcass-Unto Others fesztiválja lesz.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a Barba Negra nem maradhat a mostani helyen, és az akkori híresztelések cáfolatát is megerősítettük, hogy nem megszűnésről, hanem csak költözésről van szó. Megvan az új helyszín, és már csak pár nap van hátra a költözésig.
Hónapok óta keringenek a hírek hol magasabb, hol a gyengébb lángon égve a Barba Negra költözésével kapcsolatosan. Egy korábbi félresikerült online híradásra reagálva a budai szórakozóhely nyomatékosította, hogy Barba Negra volt, van és lesz is, de időt kér közönségétől. Néhány nappal ezelőtt bedobták a követ az állóvízbe, amikor bejelentették, hogy két helyszín, a Barba Negra Red Stage és a Barba Negra Blue Stage egymással párhuzamos működéssel kínál új lehetőségeket. Azóta a hely közösségi oldalán és weboldalán is megjelentek az eseményeknél a színekre utaló jelölések, és egyértelmüsítették, hogy év végéig a jelenlegi Barba Negra Track területén működik a Blue Stage, míg a Red Stage új helyszínen nyit.
Arról, hogy a költözést mi indokolta és mik a tervek, a leginkább illetékes Szűcs Mihály, a Barba Negra vezetője nyilatkozott.

 

 

🎤 Mikor fogalmazódott meg a költözés, változtatás gondolata?

🎸 2018-ban egy nagyon sikeres időszak közepén éreztük meg először, hogy az akkori klub a Prielle Kornélia utcában kicsi, egyszerűen kinőttük. Sok nemzetközi és hazai koncertünk is sokkal a program napja előtt elővételesen teltházas lett. Ez persze örömteli, és nagyon nagy marketingértékkel bírt, de közben hozta magával a kérdést, hogy hol lehetnek a határok. A másik indikátor az volt, hogy külön helyszínen működött a szabadtér és a zárt klub. Régi álom volt, hogy valahogy össze kellene hozni a kettőt egy helyre, ezzel azt a szlogenünket, hogy „minden egy helyen”, ténylegesen valósággá tudjuk kovácsolni.
Tulajdonosi szinten megtörtént a döntés, elkezdtük a tervezést és célul tűztük ki, hogy költözzön minden egy helyre, egy időben akár tudjunk több programot lebonyolítani, legyen modernebb, legyen ténylegesen hiánypótló a Barba Negra.

🎤 Amiről mesélsz, az négy éve történt, most pedig 2022 őszét írjuk. Mi történt ebben a 4 évben?

🎸 2020-ban, amikor az első lépéseket meg kellett volna tennünk, hatalmas gyomrost kaptunk: március 11-én az első lezárásokkal megérkezett a Covid. A tervek szerint 2020 októberében lett volna a költözés, ám a tiltás és a korlátozások megijesztettek minket is, és a tervezhetetlenség miatt újra kellett gondolnunk mindent. Nem engedtük el az elképzeléseinket, csak át kellett azokat csoportosítani.
A kisterem beruházása elkezdődött és fel is építettük 2020 végére, igaz, még nem a végső helyére, de szerettük volna, ha a fejlődésünk folyamatosan látszik, és ezzel a folyamatos működést is biztosítottuk. Sajnos 2021 májusa végéig ezt a termet nem tudtuk használni, nem voltak rendezvények a jól ismert lezárások miatt. Akkor meghoztuk a döntést, hogy bármi áron, de folytatjuk. Nem küldtünk el senkit, és mindenáron egyben akartam tartani a csapatot.

🎤 Hogyan sikerült ezt a nehéz időszakot átvészelni?

🎸 2022 márciusa közepéig a védettségi igazolvány és a vele járó elmaradások érkeztek, ami darabokra tépte az egész piacot. Soha nem gondolt és látott mélyrepülés vette kezdetét. Nagy összegű bevételtől estünk el mi is épp úgy, mint a szakma összes szereplője. Ebből a sokkból fel sem ocsúdtunk, amikor azzal szembesültünk, hogy a nemzetközi fellépők is sorra mondják le vagy tervezik újra turnéikat egy későbbi időpontra. Ez volt az az időszak, amikor újra fel kellett tennünk a kérdést: kinek, minek a nagyterem?
Úgy döntöttünk, hogy nem kapkodunk, átgondoltan kellett cselekedni, hogy ezt az egész rémálmot kibírjuk, ne menjen el a kedvünk, és a forrásaink is stabilak maradjanak. Az azóta kirobbant háború, az infláció, a rezsiemelkedés, amit ma már érzékelünk, nem könnyíti meg most sem a helyzetet.
3 éve már, hogy az ember, aki szeret álmodni és minden a fejében, kezében volt, úgy érezte, elveszítette mindazt, amiért dolgozott, hullámvasúton az élete és a gondolatai. Látom a vezetőséget, a portásokat, a pultosokat, mindenkit, aki velünk dolgozik. A zenei piacot, a közönségével, és azt mondtam: az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk azokat. Mindegy az idő és a hogyan, de sikerülnie kell! Már nem is akarom tudni, mit veszítettem az elmúlt 3 évben, csak azt szeretném, hogy az álmok beteljesüljenek és ne legyenek a veszteségek hiábavalók.

🎤 Az évek során láttuk már, hogy mersz nagyokat álmodni. Most mi az, ami nem csak álom lesz, de megvalósulni látszik?

🎸 Az új Barba Negra olyanra lett álmodva, ami egyszerű, de sokkal több lehetőséget ad, mint a korábbi. Lesz a nagyterem, a Barba Negra Red Stage, ami Magyarország legnagyobb klubja lesz, amiben fesztivál-nagyszínpad méret és technikai felszereltség vár mindenkit, befogadóképessége 3000+ fő. Magyarországon soha nem létesült ilyen technikai felszereltséggel állandó zárt rendezvényhelyszín.
Nyáron a terület részben nyitott falakkal, de fedéssel biztosítja a közönségnek, hogy rossz időjárás esetén sem ázik, így nincs miért otthon maradjon. A fedés biztosítja a koncertlátogatók időjárástól független szórakozását. A beengedhető létszám nagyobb lesz, mint jelenleg a Barba Negra Track befogadóképessége.
A kisebb rendezvénytér 850 fős befogadóképességgel Barba Negra Blue Stage néven működik december 31-ig a Track területén, 2023 januárjában pedig ez is költözik az új helyszínre.
Az egész terület egybenyitva, a termekkel adja a teljességet, mindezt a szabad ég teszi kerek egésszé a fákkal ölelt területen, így a szabadtéri időszakban a Barba Negra Green Stage-dzsel teljesedik ki az egész éves működés, így teljesül be régi tervünk: „minden egy helyen”.

🎤 Sokan rebesgették már, hogy Csepelre költöztök. Lehet hivatalosan beszélni a címről?

🎸 Természetesen lehet. Az új helyszín a XXI. kerületi Szállító u 3. alatt található. Nagyon sokat vizsgáltuk, hogy a helyszín milyen lehet, és milyen előnyöket rejt magában. Tudjuk, hogy ez sokaknak, sőt mindenkinek újratervezést fog hozni a szórakozási szokásaiban, de ahogy anno 11 évvel ezelőtt a Prielle Kornélia utcát is megszokták és megszerették az emberek, hiszünk benne, hogy az új helyet is szeretni fogják. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minden információt eljuttassunk a vendégeinkhez, éppen ezért nem is egyszerre öntöttünk mindet rájuk. Az, hogy beszélgetnek, akár vitáznak, az élet természetes velejárója. Szerintem nagyon jó közlekedési lehetőségek vannak: HÉV-vel a Boráros térről 6 perc alatt megközelíthető, a 35, 36, 148, 151 jelzésű buszok is rugalmas közlekedést biztosítanak. A 948, 979, 979A éjszakai járatokkal, amik a belvárosba közlekednek, a hazajutás sem lehet gond.

🎤 Nem tudom nem megkérdezni: a XI. kerület egy ilyen brandet elenged? Nem akartak marasztalni?

🎸 Azt ki kell jelenteni, hogy a XI. kerület örökre az életem része lett. Furcsa a szám, mert 11 évet töltöttem itt el. Remélem, akkor most 21-et fogunk az új helyszínen [nevet]. Szóval a XI. kerületi helyszín méretében kicsi ahhoz, amit megálmodtunk, de természetesen biztos sokszor arra fogok kanyarodni, már csak rutinból is. Soha nem volt feszültség a kerület vezetésével és a hatósági szervekkel. Csak jót tudok mondani róluk, de nem volt egyszer sem beszélgetés arról, hogy maradjunk.

🎤 Az új helyszín csak helyszínváltozást, vagy egyéb új dolgokat is hoz magával?

🎸 Szeretnénk nyitni a szórakoztatáson kívül a szakmai képzések felé, szeretnénk helyszínt biztosítani technikai és zenei képzéseknek. Iskoláknak bejárást biztosítani, hogy a zenei kultúra színfalai mögötti munkát is megismertessük az érdeklődőkkel. 10 év távlatából továbbra is szeretnénk a fogyatékkal élők világnapjának a házigazdái lenni, természetesen a Barba Negra szervezésében lebonyolított programokat a fogyatékkal élők ingyen látogathatják. Továbbra is szeretnénk biztosítani az általunk választott egészségügyi intézményeknek a tiszteletjegyeket, ahogy azt lassan két éve tesszük. A kerület lakosainak változatosan szeretnénk biztosítani a lehetőséget a szórakozásra, több alkalommal megadva a lehetőséget az ingyenes koncertlátogatásra. Ahogy tettük eddig is, továbbra is tervezzük, hogy többször is garantáljuk az ingyenes bejutást regisztrációs jegyekkel a leggyorsabbaknak. Természetes, hogy vannak még egyéb terveink, ötleteink, de arról majd idejében beszélünk.

🎤 Várhatók még új ötletek és új projektek?

🎸 Szeretek tervezni és álmodozni. Kollégáimmal azon fogunk dolgozni, hogy új álmokat valósítsunk meg majd a jövőben, akár már 2023-ban.

Megosztás