Február végén megjelent a Saga hatásokat is magán viselő svéd progresszívrock-zenekar, az A.C.T. ‘Heatwave’ című EP-je, mely a második a tervezett négy közül, és a másodikról már a második dalhoz készítettek videóklipet.

A.C.T.

A ‘Heatwave’ a svéd progresszív csapat legújabb EP-je, egyben a négylemezesre tervezett EP-sorozat második darabja a 2019-es ‘Rebirth’ után. Mint mindig, az A.C.T. egy csodálatos zenei utazásra invitálja a hallgatót különféle ütemváltásokon, fülbemászó megoldásokon, bonyolult hangszerelési trükkökön és gyönyörű dallamokon keresztül, és nem tudhatod, melyik pillanatban viszik el egy váratlan váltással teljesen más irányba a muzsikát, mint amire számítottál. De kik is ők valójában?

 

 

A csapat karrierje ugyanúgy indult, mint másoké. Fairyland néven kezdték a malmői zeneiskola növendékei, Ola Andersson gitáros, Tomas Erlandsson dobos, Jens Appelgren énekes és Jerry Sahlin billentyűs, de több tagcsere után 1995-ben A.C.T.-re változtatták a nevüket, és már ezen az új néven jutottak be egy svéd zenei verseny döntőjébe. 1997-ben körbeturnézták Svédországot, végül 1999-ben felvették debütáló albumukat, a ‘Today’s Report’-ot. A promóterek olyannyira hasonlatosnak találták a zenéjüket a Sagához (amit mi is észrevettünk), hogy a kanadai proggerek előzenekaraként turnézhattak, ezért is került tiszteletadásként második lemezükre, a 2001-es ‘Imaginary Friends’-re a Saga Mouse In A Maze dalának feldolgozása.

Zsinórban kijött a 2003-as ‘Last Epic’ és a 2006-os ‘Silence’, turnéztak Fishsel és Ray Wilsonnal, ám a ‘Silence’ című nagylemezük után hosszú csend következett az A.C.T. pályafutásában, melyet csak 2014-ben tört meg a ‘Circus Pandemonium’, majd újabb öt év szünet után, 2019-ben jelentkeztek a ‘Rebirth’ című EP-vel. Az újjászületést négy EP-ben képzelték el nagylemez helyett, a saját kiadásban (Actworld) megjelent első mindjárt öt dalt tartalmazott, és most itt a második, melyen újabb öt dal kapott helyet (intróval együtt hat). Ezekből kettőhöz, a Checked Outhoz és a The Breakuphoz készítettek videóklipet, melyek közül utóbbit most, húsvétkor mutatták be. Az EP-k érdekessége még, hogy mindkettő felvételén vendégként csatlakozott az együtteshez eredeti ütősük, Tomas Erlandsson is.

A zenekar jelenlegi tagjai:

Jerry Sahlin – ének, vokál, billentyűs hangszerek
Ola Andersson – ének, vokál, gitár
Herman Saming – ének, vokál
Peter Asp – basszusgitár, basszusszintetizátor (synth bass)
Thomas Lejon – dobok

A ‘Heatwave’ EP dallistája:

01. Intro
02. Checked Out
03. Brother
04. Dark Clouds
05. Heatwave
06. The Breakup

A.C.T. - Heatwave

Megosztás