Tim Montana - American Thread

Köztudott, hogy a rockzene elég szerteágazó műfaj. Míg egyes válfajai populárisabbak, léteznek kevésbé népszerű hajtásai is. Ez azonban távolról sem azt jelenti, hogy azoknak nem lenne nagy rajongótáboruk, vagy esetleg zeneileg kevesebbet nyújtanának, mint közismertebb fajtáik, sőt! A southern rock az egyik legjobb példa arra, hogy nem is kell feltétlenül az Egyesült Államok déli részén születnie valakinek, hogy hitelesen át tudja adni a poros, végtelen országutak és a vidéki élet szépségeit. Nem is kell messzire mennünk, hiszen kis hazánkban is létezik például az Asphalt Horsemen csapata, akik igen magas fokon művelik ezt a zenei stílust. Ha pedig kicsit mégis messzebbre tekintünk, akkor ott van Kid Rock, akiről köztudott, hogy tősgyökeres detroiti, de az elmúlt tíz évben kiadott lemezei alapján senki sem mondaná meg róla hogy nem texasi származású.

Hozzájuk hasonlóan Tim Montana sem délen nőtt fel, hanem Montana államban született, és Los Angelesben végezte zenei tanulmányait. Az iskola elvégzése után költözött Nashville-be, és ott rögzítette első lemezét ’Iron Horse’ címmel. Együttműködött többek között Kid Rockkal és Billy Gibbonsszal is a ZZ Topból. A közös munka olyan jól sikerült, hogy több dalt is írt mindkét zenésszel közösen, sőt mindkettejüket elkísérte turnéra is az elmúlt években, hogy bemelegítse a közönséget a fellépéseik előtt. A fent leírtakból gondolom, világossá vált, hogy Tim otthonosan mozog a countryban és a southern rockban is. Legújabb lemeze ’American Thread’ címmel jelent meg, és stílusa az elmúlt években kitaposott ösvényen halad tovább. Hogy mennyire, arról mindjárt a nyitó Hillbilly Rich győzi meg a hallgatót.

 

 

Talán csak egy mondatot fűznék ehhez a gyöngyszemhez: Tökéletesen indítja az albumot nagyon jól énekelhető refrénnel és igazi déli dallamokkal. Emberünk idén töltötte be harmincötödik életévét, de olyan tapasztalattal tolja ezt a stílust, mintha már legalább a hatodik X-hez közelítene. Az felettébb jó hír nekünk, hogy a fiatalabb generációból is vannak, akik tovább vihetik a zászlót. Az ezt követő Bury Me By The Bonfire is csak fokozza a déli életérzést, akárcsak a címadó, ami egy kicsit agresszívabb énekkel operáló, igazi veretes nóta. A lemezre jellemző tipikusan déli hangszerelés mellett sok helyen feltűnnek az akusztikus gitárok is, remekül színesítve az összképet. Lassabb balladák is helyet kaptak az albumon, melyek hangulata néha a klasszikus countryt idézi. Az egyik ilyen remekmű a Son Of A Song, a másik pedig a Hat Like A Halo.

A Cowboys On The Runban az egyik nagy példakép, Kid Rock vendégeskedik. Igazi sláger a Hangover című szerzemény is egy nagyszerű gitárszólóval. Nagy erénye a lemeznek, hogy abszolút fülbemászóak a nóták, második hallgatásra már akár együtt is énekelhetünk Timmel. Akárcsak a kiváló Like Me-ben. Az egyik legjobb tétel az albumon, ahol csak úgy reszelnek a gitárok és főhősünk is jobban kieresztheti a hangját.

A Save The Day egy lassabb nóta, kitűnő lezárása a lemeznek, főleg a Like Me tombolása után. Egy zongorára épülő akusztikus dal, amit nagyon kellemes hallgatni.

A fizikai példányon három bónuszdal is szerepel: a lemez producerével, Billy F. Gibbonsszal közösen készült szerzemények, melyek korábban csak a YouTube-on keringtek Whisker Brothers néven. Már csak ezért is érdemes beszerezni CD-n az anyagot!

Gibbons egyébként az összes lemezen szereplő dalnak társszerzője, ami már önmagában garancia a minőségre.

Tim Montana - Billy Gibbons

Összegzés:

Igazi ízig-vérig déli albumot hallhat, aki szereti ezt az életérzést. A lemez elfeledteti velünk egy kicsit ezt a rohanó világot, hogy egy sokkal nyugodtabb helyre kalauzoljon el. A dalokból sokszor csak úgy árad a felszabadultság és gondtalanság érzése. Az ember úgy érzi, miközben hallgatja, hogy egy nagy amerikai járgányt vezet a déli mezőket átszelő országúton, ami belebukik a lemenő nap fényébe a horizonton túl. Southern rockereknek kötelező hallgatnivaló!

Pontszám: 10

 

Megjelenés: 2020
Kiadó: Tim Montana
Stí­lus: southern rock
Származás: Amerikai Egyesült Államok

Zenészek: 

Tim Montana – ének, gitár
Kyle Rife
– gitár
Brian Wolff
– dobok
Matthew Black
– basszusgitár

Kid Rock – gitár, ének (6)
Mat Best
– ének (2)

Dalcí­mek: 

 1. Hillbilly Rich
 2. Bury Me By The Bonfire (feat. Mat Best)
 3. American Thread
 4. Mostly Stoned
 5. Son Of A Song
 6. Cowboys On The Run (feat. Kid Rock)
 7. Hangover
 8. Turnaround Town
 9. Hat Like A Halo
 10. Like Me
 11. Save the Day
Megosztás