Már telt házas a Solaris április 25-i lemezbemutató koncertje, ám kiderült, hogy az ominózus album, a ‘Marsbéli krónikák III’ nem fog elkészülni a premier napjára. Így egy EP-vel kárpótolják a rajongókat, az őszre halasztott nagylemez pedig két további dallal bővül.

Solaris

Az év egyik koncertszenzációjaként harangozták be, hogy a trilógiává bővülő ‘Marsbéli krónikák’ megjelenésének napján, április 25-én újra egy színpadon játszik Bogdán Csaba, Erdész Róbert, Gömör László, Kollár Attila, Seres Attila, Pócs Tamás, és 9 év szünet után újra velük lesz Kisszabó Gábor is. A Solaris-koncerttel nincs is semmi baj, azóta minden jegy elkelt a MOMKult-ban tervezett előadásra, ám a ‘Marsbéli krónikák III’ megjelenésével kapcsolatban akadtak problémák.

 

 

„Három héttel ezelőtt, a lemezfelvételek befejezése után, mikor már javában zajlott a ‘Marsbéli krónikák III’ album keverése, a lemez hangmérnöke, Erdész Tomi covidos lett. Eleinte abban reménykedtünk, hogy egy-két nap alatt talpra áll, és folytathatja a munkát, de nem így lett. Két hét elteltével nyilvánvalóvá vált, hogy az album nem fog időben elkészülni, így biztos, hogy a koncert napján nem vehetitek kezetekbe a lemezt… Végül Attilának jutott eszébe az ötlet: ez egyszer csináljuk úgy a dolgot, mint a nagyok! Végighallgattuk a teljes anyagot, és úgy éreztük, majdnem 20 percnyi zene közel van a befejezéshez. Ha sikerülne véglegesíteni ezeket, kiadhatnánk egy beharangozó EP-t, egy rövid ízelítőt a teljes anyagból, amiből már ti is sejthetnétek, milyen lesz az egész, ha elkészül! Már majdnem nyúltunk a telefon után, mert az ilyen lehetetlen küldetéseket legtöbbször Sellyei Tamásra bíztuk, arra a Sellyei Tomira, aki alig pár hete hagyott itt bennünket. Már nemcsak minket, hanem ezt az egész világot… Most vált igazán kézzelfoghatóvá az űr, amit hagyott maga után. Ekkor merült fel Szabó Viktor neve, aki egyszer már kisegített bennünket hasonló helyzetben. Elsőre megértette a koncepciónkat, irgalmatlan gyorsasággal munkához látott, és az utolsó pillanatban bár, de a kezünkben volt az anyag döntő része!
Eközben Attila újabb ötlettel állt elő: régóta fontolgatta, hogy szeretné elkészíteni az egykori, Czigivel közösen írt Duó folytatását, a Duó 2-t, amit fuvola-cselló változatban képzelt el. Megkereste Sturcz Andrást, aki a Sturcz Kvartettel tavaly olyan káprázatosan jó átiratokat készített a dalainkból, és napok alatt létrehoztak egy fantasztikusan szellemes, ötletes darabot, ami amolyan extra bonus track lett a CD-n, ami a későbbi albumon természetesen már nem lesz rajta.
Ezzel párhuzamosan zajlottak a borító átalakításának munkái is, hiszen sok minden megváltozott az eredeti terveinkhez képest. Hogy ez is határidőre elkészült, azt köszönhetjük Szigeti Edit fantasztikus grafikáinak és Bosnyák László hihetetlenül gyors, alapos és kiváló borítótervezői munkájának. Így elmondhatjuk, hogy az összességében 24 perces, beharangozó EP anyagát tegnap leadtuk gyártásra, és ha a Sors is úgy akarja, a koncert napján kézbe vehetitek!
Ha már így alakult, kihasználjuk a nyarat arra, hogy továbbgondoljuk magát a nagylemezt! Annyira beleszerettünk ugyanis a felvett anyagba, hogy mindannyiunknak megindult a fantáziája… Még legalább két dalt rögzíteni fogunk, és az már biztos, hogy így maga a zeneanyag a Solaris történetének leghosszabb albuma lesz – nem számítva az anno korábbi felvételek gyűjteményeként összeállt »fekete-lemezt«. Tehát a ‘Marsbéli krónikák III’ 24 perces EP megjelenési időpontja: április 25., a teljes, a tervek szerint egyórás albumé pedig október 31., hétfő!” – adta hírül közösségi oldalán a zenekar.

Addig is, amíg megjelenik az új EP a Duó 2 című bónuszdallal kiegészülve, meghallgathatjuk a Sturcz Kvartett átiratában A kígyó szíve című Solaris-kompozíciót!

Megosztás