Mark Slaughter keményen és kritikusan vetett számot azzal, ami szerinte a hard rock bandák mélyrepüléséhez vezetett a ’90-es években.

Slaughter

A Slaughter frontembere nemrég interjút adott az 80’s Metal Recycle Bin csatornának, ahol a múltidézés mellett szó esett arról is, mi vezethetett ahhoz, hogy a ’90-es években hirtelen kikerültek a hard rock- és hajmetálbandák a nagy csatornák műsorából.

 

 

Ezért sokan a mai napig a grunge stílus térhódítását okolják, de Mark Slaughter nagyon őszintén és önkritikusan árnyalta ezt a képet: „Ez a grunge dolog, azt hiszem, a természetes fejlődés egy következő állomása volt. Sokan persze a mai napig azt állítják, hogy a grunge ölte meg a klasszikus rockzenét. Nem egészen így van. A grunge előtt volt egy rakás banda, akikből aztán szépen kialakult egy ipar, ami a létrejötte után már magához fazonírozott minden újabb zenekart, így azok elveszítették az egyéniségüket. Arra gondolok, amikor például leszerződtettek egy csapatot, aztán máris a nyakukra ültették ugyanazt az írót, ugyanazt a producert, ugyanazt a fodrászt, satöbbi. És mire végeztek, már nem is az a banda volt, akiket leszerződtettek. Teljesen más szörnyet alkottak végül, és ez a szörny maga a zeneipar. Aztán úgy gondolom, egy rakás csapat egyszerűen elvesztette az irányt és már nem tudta tovább folytatni.”

Egészen konkrét példával is tudott szolgálni, ami érdekes betekintést nyújt abba, mekkora hatalma volt egy-két döntési pozícióban lévő vezetőnek: „A grunge szcénában mindenki azt hitte, hogy az ő stílusuk nyírt ki minket. Nem így volt. Az történt, hogy a világ legnagyobb »rádióadója«, az MTV vezetői székébe ültettek egy olyan vezetőt, aki azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó se Mötley Crüe-t, se Slaughtert, se Poisont lejátszani. Szinte minden bandát megnevezett, akiknek abban az időben nagyon ment a szekere, és a következő héten máris lekerültünk a lejátszási listákról. Mindenki csak pislogott, hogy most mi történt? Nos, a zeneipar továbblépett. Így hát a kilencvenes évek közepén már úgy turnéztunk, hogy éppen csak üzemanyagra tellett. Kemény idők voltak. De a helyzet az, hogy számunkra a zene maga a művészet, maga az élet, így tehát folytattuk és mentünk tovább.”

Az elmondottakra rímel az a tény, hogy a Slaughter 1999 óta nem adott ki új anyagot, de szerencsére Mark szólóban már termékenyebb volt, 2017-ben jelentkezett legutóbb lemezzel, ’Halfway There’ címen.

Idézzük meg a ’90-es éveket a lemezen található Hey You-val!

Megosztás