A holnapi amerikai elnöki beiktatási ceremónia előtti puskaporos hangulat közepette nagyon aktuális a The Gunner’s Dream újraértelmezése, mellyel a Pink Floyd egykori zenésze ismét felemelte hangját a fegyverkezés ellen.

Roger Waters

Roger Waters kiadott egy új felvételt és a hozzá tartozó videót a The Gunner’s Dreamhez. A Pink Floyd 1983-as ‘The Final Cut’ című albumának dala egy haldokló pilóta történetét meséli el, aki egy háború nélküli, biztonságosabb, jobb világról álmodik.

 

 

A korábbi ráadásdal-videókhoz hasonló fekete-fehér film azzal indul, ahogy Waters egyedül zongorázik és énekel a stúdióban. A dal és a videó előrehaladtával csatlakoznak hozzá a saját stúdióikból zenésztársai, Dave Kilminster gitáros, Joey Waronker dobos, Gus Seyffert basszusgitáros, Jonathan Wilson gitáros, Jon Carin zongorista-billentyűs, Bo Koster Hammond-orgonista, valamint Jess Wolfe és Holly Laessig a Luciusból, akik vokáloznak neki.

„Tegnap este néztem a ‘The Man Who Saved The World’ [Az ember, aki megmentette a világot] című 2013-as dokumentumfilmet. Ez az ember Stanislav Petrov. Egy évvel azelőtt, hogy Stanislav megmentette a világot, 1982-ben írtam egy dalt The Gunner’s Dream címmel – írta Rogers az Instagramon pár nappal ezelőtt. – Furcsa belegondolni, hogy ha Stanislav nem lett volna a megfelelő helyen a megfelelő időben, ma egyikünk sem élne, a 37 évnél fiatalabbak pedig meg se születtek volna.”

A köztudottan háborúellenes gondolkodásmódjáról ismert zenész így folytatta: „A köztünk lévő néhány kretén kivételével mindenki elismeri, hogy semmi értelme a nukleáris fegyverkezésnek. Azt is elismerik, hogy ezeknek a fegyvereknek a puszta léte egy ketyegő bomba, és mi figyelmen kívül hagyjuk ennek fenyegető veszélyét. Balesetek történnek. Stanislavok ritkán teremnek a világban. Rendkívül szerencsések vagyunk.”

„Ha én uralnám a világot, megfogadnám a bölcsek szavait, megszabadulnék a nukleáris fegyverektől. Holnap reggel az első dolgom lenne, Dr. King születésnapján – tette hozzá. – Természetesen senki sem uralhatja a világot. A világot nem lehet uralni, csak szeretni, tisztelni és megosztozni rajta. Ha még itt leszünk holnap reggel.”

Mindenesetre a dal elkészült, ha nem is Dr. Martin Luther King születésnapjára, de a holnapi beiktatási ceremónia előtt még időben, hogy az emberek el tudjanak gondolkodni a szavain.

Megosztás