A rocktörténelem egyik legöntörvényűbb alkotója először játszotta lemezre más előadók szerzeményeit, igaz, nem olyan felvételeket, amiket elvár egy átlagos rockrajongó.

Peter Hammill In Translation

Peter Hammill, a Van Der Graaf Generator vezéregyénisége ’In Translation’ címmel néhány kedvenc dalát értelmezte újra,  az eredeti előadók közt nem találunk rockereket. A tíz szerzeményből csak három angol nyelvű, hét olaszul íródott eredetileg, ezeket Hammill ültette át anyanyelvére.

 

 

A felvételek természetesen a pandémia okozta bezártság ideje alatt készültek, melyet részben befolyásolt a Brexit okozta felfordulás is. „Ezt a dalgyűjteményt egyben érdemes meghallgatni, ugyanis nem kis mértékben szól a bezártság okozta bajok mértékéről, veszteségekről, és egy olyan elképzelt jövőről, mely sajnos nem jött el. A dalok közül csak három volt eredetileg angol, a többit én fordítottam, mert az évek során némi tapasztalatra tettem szert e téren és nem éreztem volna igaznak, ha az eredeti nyelven adtam volna elő őket. Az én megközelítésem inkább kulturális, mint nyelvészeti, fontosabb a lélek, mint a precíz interpretáció. Mielőtt belevágtam, több dalt nem is ismertem, de aztán egyik felfedezést követte a másik, végül szavakba öntöttem mindezt. Hangsúlyozom, hogy egyes háttérinformációk is fontosak, mert számos olasz művész látványosan drámaibb időket élt meg, mint kortársaik máshol a világban. Bízom benne, hogy tisztelettel viseltettem a dalok, a komponisták és az előadók iránt, ám a belőlem fakadó vibrálást nem tudom elrejteni. A felvételek a járvány szülte bezártság alatt készültek, a munkát a hirtelen ránk szakadó Brexit is befolyásolta minden borzalmával. Ezek hát a legújabb dalok: európai zene egy európai énekestől – ebben a kiváltságban évek óta részem van” – mondta az énekes.

Peter Hammill új szólóalbuma CD-n és digitálisan május 7-től lesz elérhető, az LP megjelenési dátumát még nem véglegesítették.

Az ’In Translation’ tartalma:

01. The Folks Who Live On The Hill –  Kern/Hammerstein
02. Hotel Supramonte –  Fabrizio De André
03. Oblivion – Astor Piazzola
04. Ciao Amore –  Luigi Tenco
05. This Nearly Was Mine – from the musical ‘South Pacific’ by Rogers/Hammerstein
06. After A Dream – Gabriel Fauré
07. Ballad For My Death –  Astor Piazzolla
08. I Who Have Nothing –  Carlo Donida and Giulio ‘Mogol’ Rapetti.
09. Il Vino – Piero Ciampi
10. Lost To The World – Gustav Mahler

Peter Hammill - In Translation

Megosztás