Az 1977-es, Kisstadionban adott koncertet a rajongók az Omega legkiválóbb fellépéseként tartják számon. A kivételes esemény hangfelvétele tavasszal dupla CD-n került újra kiadásra, most már dupla vinyl verzióban is kapható.

Omega

1977-ben elképesztő formában volt az Omega. Nem csoda, hogy a legendás zenekarnak akkoriban nemcsak Magyarországon volt hatalmas rajongótábora, ebben az időben a keleti blokk országai mellett Nyugat-Németország is telis-tele volt lelkes Omega-hallgató fiatalokkal. A banda fellépései mindig eseményszámba mentek, különösen azok, amelyekkel a nyári ORI-turnét zárták. A Kisstadionban 1977. augusztus 19-én Kóbor Jánosék zseniális koncertet adtak, kifogástalan volt az időzítés, a hangulat és a látvány, az eseményt a résztvevők mai napig az Omega legjobb koncertjeként tartják számon. Ezt a napot óriási felhajtás övezte, a helyszínt megtöltötték a zenekar koncertjére érkezők, és szép számmal voltak olyanok, akik már kora reggeltől a környéken várakoztak. A rendezvényre rengetegen érkeztek külföldről is, pedig ebben az időben a határok körülményes átjárhatósága miatt ez egyáltalán nem volt szokványos.

 

 

A fellépésről felvétel készült, azonban a hanganyagot a Magyar Rádió egészen a ’90-es évek elejéig egyáltalán nem tűzte műsorra, és utána is csak pár alkalommal adták le ezt a magyar rocktörténeti mérföldkőnek betudható anyagot. A rajongóknak egészen 1995-ig kellett várni rá, ebben az évben adták ki az ’Omega összes koncertfelvétele 1.’ című 3 CD-s boxot, ám igencsak korlátozott, 500 darabos példányszámban.
Az MTVA-val történt hosszas egyeztetést követően, 2023 tavaszán jöhetett ki a koncertfelvétel teljes terjedelmében, az Omega-életműsorozat keretén belül. A dupla CD fogadtatása annyira pozitív volt, hogy eldöntötték a vinyl formátum kiadását is, és ezt a tervet sikerült a megjelenésig titokban tartani. „Erről tényleg szinte senki nem tudott. Molnár Gyuri, az Omega gitárosa is csak szerdán este értesült a lemez létezéséről, amikor kézhez kapta. Mást várt, úgyhogy teljesen lepadlózott, hiszen ő még bőven a bakelitgeneráció tagja. Nekik a vinyl jelenti a hanghordozót.” A kinyitható borítós, kék színű dupla lemez tokja bársonyos tapintású matt fóliával van bevonva és csillogó Omega-jel díszíti. Belül soha nem publikált képek kaptak helyet, amiket rajongók készítettek a koncerten.
A lemez nem korlátozott darabszámban került forgalomba, kapható szinte minden lemezboltban.

Omega

Megosztás