Persze nem ez volt a fő szempont, amikor kiválasztották a dalt a közben háromszoros platinalemezzé érett ‘Testamentum’ albumról.

Omega - A látogató

Három hét alatt tripla platinalemez lett az Omega ‘Testamentum’ albuma. „Mi tagadás, ez azért mindenkit meglepett” – írja a kiadó. Egyáltalán nem meglepő, mert az Omega népszerűsége vitán felüli, semmit se kopott 58 év után sem. Sajnos rossz emberi tulajdonság, hogy akkor figyelnek fel valakire jobban, amikor meghal, erre utal, hogy a torrentoldalakon is megszaporodtak az utóbbi időben a Van Halen-letöltések. Nagyon sajnálatos a rövid idő alatt bekövetkezett három haláleset az Omegánál, viszont – erősen hangzik, de olyan tény, amit más nem mer kimondani – a lemez kereskedelmi sikeréhez ez is hozzájárult. Az Omega iránt megnövekedett érdeklődés mellett persze a 990 forintos ár ösztönző hatása sem elhanyagolható.

 

 

A lemezből 15 000 példányt gyártatott a kiadó, de az érdeklődést látva megduplázták a mennyiséget egy utánnyomással. Sőt, a tervek szerint 2021 első felében megjelenik az album vinyl verziója is 2 LP-n, melyre a CD teljes anyaga mellett három ráadásdal is kerül. Kóbor János eredetileg kizárólag vinyl formátumban akarta kiadatni a ‘Testamentum’-ot, hogy ezzel is erősítse életmű-összefoglaló jellegét.

A lemez dalai évek óta készültek, a koncepcióhoz igazodva az énekes kiválasztott néhány régebbi Omega-szerzeményt is, melyeket újra felvettek az egységes hangzás érdekében. Ezek egyike A Látogató, amely eredetileg az 1981-es lemez, ‘Az arc’ zárótétele volt. A rövid, de tartalmas szerzeményhez Papp Norbert készített látványos homokanimációt. Ez a dal képes önmagában összesűríteni a teljes album koncepcióját, és persze az sem mellékes, hogy a múló időről, az értünk egyszer majd eljövő halálról szól, ami az Omegát ért közelmúltbéli események tükrében még inkább szívszorító:

„Az ajtómon egy számla, mely arról értesít,
Mérik a múló időt.
Másnap újra eljön, hallom, hogy megáll,
Rágyújt az ajtóm előtt.
Aztán mégsem csönget, de egyszer visszajön
Majd, mikor nem is várom őt.”

Megosztás