’Újjászületés / Renascentia’ címmel jelenik meg augusztus 14-én az EDGE Records gondozásában Mentes Norbert (Moby Dick, Hungarica) és az olasz származású gitáros, Renato Pavesi bemutatkozó lemeze, amely a két zenész stílusokon átívelő zenei utazása, a rock és a flamenco fúziója.

Mentes Norbert & Renato Pavesi

A friss lemez egy újabb dalához klip is készült, a Terra videóját Fogarasy Mariann topmodell vendégszereplésével forgatták le Császár Tamás filmrendező irányítása alatt, aki korábban olyan alkotásokon dolgozott, mint a ’Legyen világosság’, a ’Napóleon’, az ’Astérix és Obélix: Isten óvja Britanniát!’, a ’Kincses sziget’, a ’Terminal’, az ’A kém aki dobott engem’ vagy a ’Robin Hod’. Munkái során több nemzetközileg ismert színésszel hozta össze a sors: John Malkovich, Gerard Depardieu, Catherine Denevue, Margot Robbie, Simon Pegg, Dexter Fletcher, Mike Myers, Mila Kunis, Taron Egerton, Jamie Foxx.

Az ’Újjászületés / Renascentia’ lemez már előrendelhető.

Mentes Norbert a közös projektről: „Renkóval még a 2000-es évek közepén találkoztunk először személyesen, és hamarosan kiderült, hogy az egyik legnagyobb Moby Dick-rajongó. Kevesen tudják, hogy a 2005-ös ‘Se nap se hold’ Moby Dick-lemezre meg is hívtam, hogy gitározzon egy tételben, és a 2011-ben megjelent ’A holnapok ravatalán’ lemezre pedig az intrót és az outrót is Renato játszotta fel. Amikor Renato átküldte a felvételeket, nagyon megtetszett a szokatlan hangzásvilág. Megmutattam a többieknek is, majd végül rákerült a lemezre. Azóta többször összejöttünk, pl. a mostani szilvesztert is együtt töltöttük, ahol végiggitároztuk az éjszakát. Így indult el ez az örömzenélés, most pedig megjelenik egy közös lemezünk.”

Renato Pavesi a Terra dalról: „A Terra fragmentumokban megjelent már egy nyolc évvel ezelőtti Moby Dick-albumon is. Akkor még Intro és Outro gyanánt szerepeltek belőle motívumok az új albumon, nyitó- és zárótételként. A teljes kompozíció megszületése hosszú folyamat volt, évekig csiszolódott. Egy megtisztelő felkérés alkalmából Sevillában voltam zenélni, és nagy hatást tett rám az andalúz kultúra. Az egyik legemlékezetesebb a szomszédban lakók éneke volt, ami leginkább azt jelentette, hogy nem tudtam aludni tőlük, mert jó spanyol szokás szerint hajnalig mulattak. Persze a csodálatos zene végül megihletett, és akkor jöttek az első ötletek. Akkor már megvolt az irány, kezdett körvonalazódni, hogy mi lesz ebből: Egy aszimmetrikus ritmikájú, modális, több szempontból is szokatlan, egzotikus gitárzene.”

Mentes Norbert

A két gitáros év elején Törökbálinton, a SuperSize Stúdióban rögzített egy előadást, A felvételből az első darabokat studio performance formájában a YouTube segítségével nagy sikerrel be is mutatták. Elsőként a Múzsa című daluk került fel a videómegosztóra, amit pár hét leforgása alatt közel százezren néztek meg.

Mentes Norbert egyik alapító tagja az 1981-ben alakult és máig aktív Moby Dicknek; a népszerű hazai thrash metal zenekar hamarosan ünnepli negyvenéves fennállását. Norbert több projekttel ért el sikereket, mint például a Lengyelországban is népszerű Hungarica zenekarral, és több mint harminc lemezen élvezhetjük egyedi gitárjátékát.

Renato Pavesi nemzetközileg elismert gitárművész, a Big Brother reality show után után Londonban szerzett diplomát és bejárta Nyugat-Európát, zenélt Sevillában, Londonban, Berlinben és Milánóban is. Több alkalommal meghívták Koreába, Japánba, illetve Irakban is koncertezett. Az egyik legkiemelkedőbb meghívását Brian Maytől, a Queen gitárosától kapta, akinek a londoni Royal Garden Hotelben muzsikált. Eleinte Renato autodidakta módon sajátította el a gitárművészetet, majd a londoni Kingston Egyetem Zeneművészeti szakán szerzett diplomát, ahol a híres Eric Clapton is tanult. Renato Budapesten született és nevelkedett, olasz-magyar származású, és talán innen ered zenei sokszínűsége. Mindamellett, hogy a világhírű Juan Martintól és Robert Svärdtól tanult, a magyar folklór is nagy hatással van zenei munkásságára.

A tavaszra tervezett fővárosi koncertjüket ősszel pótolják: szeptember 11-én az A38 Hajón lépnek fel.

Mentes Norbert

 


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás