Adrian Smitht a napokban a nemrég eltávozott Eddie Van Halenről kérdezték. Bár tisztelte, a játékstílusát nem befolyásolta Eddie zsenialitása.

Adrian Smith

Adrian Smith egy beszélgetésben nem olyan régen felidézte a NAMM Show-t (a zenész szakma legnagyobb évenkénti kiállítását a kaliforniai Anaheimben) a nyolcvanas évekből, amikor ő is ellátogatott oda és Eddie Van Halen is tiszteletét tette, ám Adrian nem fért oda hozzá, annyian vették körbe.

 

 

Arra a kérdésre, hogy hatott-e rá Van Halen játéka, így válaszolt az Iron Maiden gitárosa: „Nem nagyon, mert amikor ő ismert lett, akkor én már évek óta gitároztam, nekem addigra kialakult a stílusom, de ahhoz nem fér kétség, ő nagyon sok emberre hatást gyakorolt. Az első bandák, akik engem elindítottak a pályán, a Deep Purple a ’Machine Head’-korszakkal, a Free Paul Kossoff-fal a ’Free Live’-időkből és a Humble Pie. Az a sok karcos angol banda kezdetben Stonest és Beatlest játszott, mert a dalaik csak pár akkordból álltak, és ehhez jöttek még a 12 ütemű bluesnóták. Itt kezdődött az egész.”

Megosztás