Iron Maiden-, Michael Schenker-, Sweet- és UFO-zenészek, ha összefognak, így jellemezhető a Lionheart, akik a Little Ships című dalukban a dunkerque-i csata utáni evakuáció történetét mesélik el. Maga az egész ‘The Grace Of A Dragonfly’ egy háborúellenes tematikus album.

Lionheart

A 80-as éveket idéző dallamos hard rock formációt Dennis Stratton (Iron Maiden) gitáros, Steve Mann (McAuley/Schenker Group, Michael Schenker Fest, Sweet) gitáros-billentyűs, Rocky Newton (McAuley/Schenker Group) basszusgitáros, Lee Small (Shy, Sweet) énekes és Clive Edwards (UFO, Wild Horses) dobos alkotja. Az 1984-es debütalbumuk után feloszlott zenekart 2016-ban szervezték újra, azóta viszont már a harmadik nagylemezüket készítik zsinórban. Az előzőt egy izgalmas képregénnyel promózták, melynek cselekményét mi is végigkísértük. A február 23-án megjelenő ‘The Grace Of A Dragonfly’ nem konceptalbum, sokkal inkább egy háborúellenes tematikus album.

 

 

„Megemlítettem a többi srácnak, hogy csinálhatnánk egy konceptalbumot, és Lee Small ráugrott, mert egészséges érdeklődést mutat a második világháború iránt. Clive Edwards, a dobosunk szintén. Emléktárgyakat gyűjtenek, és Lee-nek mindenféle cucc van a falán, meg fényképek. Szóval azt kérdezte, hogy nem lehetne-e a második világháborúról írni? – mesélte Steve Mann. – Én személy szerint nem akarok részt venni egy olyan projektben, amely bármilyen módon dicsőíti a háborút, még a szövetségesek győzelmét sem akarom ünnepelni. Nagyon háborúellenes vagyok, és ezzel mindenki egyetértett. Lee írta a dalszövegeket a zenekar számára, az ő megközelítése az volt, hogy az emberekről írjon, ne a dolgok politikai oldaláról. Mindannyian elfogadott ténynek tekintjük, hogy nem azok az emberek indítják a háborúkat, akiknek a frontvonalba kell vonulniuk harcolni. Az ártatlan hadköteleseknek kell a frontra menniük, ahol megsebesülnek vagy legrosszabb esetben életüket vesztik. Be akartuk mutatni ezeket az embereket. Az apám is köztük volt. Ő is részt vett a II. világháborúban. Meg akartuk ismertetni ezeket az igazi hősöket, de ugyanakkor a nyomorúságra, a gyötrelemre és a bánatra akartunk összpontosítani, amit ezek a – jobb szó híján – idióták okoznak, akik a szép, kényelmes palotáikból eldöntik, hogy »csapatokat kell ide küldenünk«, vagy »hívjunk be még 300 000 embert«. Ez obszcén, tényleg az. A háború nem megoldás semmire. Ezt akartuk átadni az albummal, és le a kalappal Lee előtt, mert ezt fantasztikusan sikerült érzékeltetnie. Azt mondom, ez egy olyan téma, amit a mi generációnk gyönyörűen illusztrálva láthat a ‘Fekete vipera’ sorozat negyedik évadában, ahol Melchett tábornok mindenkit a frontra küld.” 

Dragonfly (szitakötő) volt a Spitfire, a brit együléses vadászrepülőgép beceneve. A borítón szereplő szitakötőnek „van egy másik aspektusa is, ami szerint a változást, az átmenetet és a spiritualitást jelképezi – mondja Steve. – Nagyon szeretjük ezt a fajta szembeállítást, amit Tristan Greatrex, a zseniális grafikusunk olyan jól keresztülvitt a borítón. Ott vannak a városok felett átrepülő Spitfire gépek, és felettük a szitakötő. Olyan, mintha a szitakötő kiemelkedne ebből az egész szörnyű háborús helyzetből és a spiritualitás felé haladna.”

A jövő pénteken megjelenő albumnak a Little Ships már a harmadik kislemezdala, mely a Dinamó hadművelet történetét meséli el, amikor 1940. május 26. és június 4. között több százezer szövetséges katonát evakuáltak Dunkerque-ből több száz „kis hajó” segítségével, melyek közt volt mindenféle jármű a kereskedelmi halászhajóktól kezdve a jachtokig. A korábban megjelent 2 dal közül a V Is For Victory a címével ellentétben valójában a szörnyű veszteségeket énekli meg, amiket a háború során minden oldalon számtalan ártatlan civil szenvedett el, míg a Flight 19 egy bombázócsapat történetét meséli el, amely 1945. december 5-én tűnt el a Bermuda-háromszög felett. A Remembrance, Praying For World Peace egy egyperces dal, amely stílusában nagyon különbözik az album többi részétől, és amely a békéért mondott imaként zárja a lemezt.
Már a hazai forgalmazóknál is előrendelhető CD-n és ezüstszínű LP-n.

‘The Grace Of A Dragonfly’ dallista:

01. Declaration
02. Flight 19
03. V Is For Victory
04. This Is A Woman’s War
05. The Longest Night
06. The Eagle’s Nest
07. Little Ships
08. Just A Man
09. UXB
10. The Grace Of A Dragonfly
11. Remembrance, Praying For World Peace

Lionheart - The Grace Of A Dragonfly

Megosztás