The Cure

2016-os legutóbbi koncertjének helyszínére tért vissza a brit The Cure zenekar október 26-án. Szépen lassan telt meg az aréna ezen az estén is, lévén hogy munkanapra esett az előadás. Az előzenekar sok esetben hálátlan szerepét ezen az estén a skót The Twilight Sad töltötte be. A frontember performanszjelleggel adta elő a dalait, melyeket a hazai cure-os közönség jól fogadott.

The Twilight Sad

The Twilight Sad

Az est főhőseire várva jutott el hozzánk a hír, mely szerint a másnap ugyancsak az arénában fellépő Sting is megtekinti a brit banda műsorát. Kaján mosollyal gondoltuk végig, milyen fejet vághat az a néző, aki felismeri, ki is ült le mellé. A több mint két és fél órás koncert végére aztán kiderült, hogy Sting végül mégsem volt jelen a bulin, de a fia és a stábjából többen viszont igen. Mindig nagyra becsültem azokat a zenekarokat, akik kíváncsiak a zenésztársaik produkciójára is, és szánnak arra időt és energiát, ha alkalmuk és lehetőségük adódik rá egy-egy turné során.

The Cure

Sosem voltam egy Cure-fan, de az első lemezeik dalait sokat hallgattam, amikor középiskolásként ellátogattam a híres Belvár nevű alternatív diszkóba, és a gimis osztálykirándulásokon is rendre előkerültek az ikonikus Cure-dalok. Mára kijelenthető, hogy a The Cure egyértelműen bevéste magát a zenetörténelem könyvébe. Robert Smith hangját és zenei világát pedig ezer dal közül is könnyen felismerhetjük.

The Cure

Legutolsó stúdióalbumuk 2008-ban jelent meg, Smith idén tavasszal kijelentette, hogy a The Cure már csak akkor ad ki új anyagot, ha tényleg nagyon muszáj és feltétlenül mondani szeretnének valamit. Majd ezt követően azért rögtön jelezte, hogy szeptemberre jön az új stúdióalbum, a ’Songs Of A Lost World’, aminek azonban egyelőre még se híre, se hamva.

The Cure

Az előzenekar fellépését követő átszerelés után 20:15 magasságában lépett színpadra az addigra szépen megtelt aréna közönsége előtt a The Cure. Robert Smith az első nóta alatt a színpadot többször végigsétálta, közben mosolyogva, meghajolva köszöntötte közönségét. A haj, a smink a már megszokott, időközben azonban eltelt néhány évtized, mely természetesen nem múlt el nyomtalanul az esetében sem. Annak ellenére, hogy Smith a 60-as éveit tapossa már, a zenekar mégis több mint két és fél órás, szinte megszakítás nélküli, zenével teli koncertet adott, melynek során összesen 27 dal csendült fel a több mint 9000 fős közönség legnagyobb örömére. Természetesen a régebbi dalokat modernebb, újabb hangzásvilággal adták elő.

The Cure

Az egész koncert nagyon jól szólt, Robert Smith hangja tökéletes volt az egész este során, nem fáradt el a koncert végére sem. A dalok tekintetében sem lehetett okunk panaszra, jómagam csupán egyetlen dalt hiányoltam a repertoárból: a Why Can’t I Be You címűt, erre is biztosan beindult volna a magyar közönség. De talán majd legközelebb ezt is hallhatjuk.

The Cure

A színpadi látvány a zene stílusához illeszkedett, statikus fényekkel, ám hatásos ledfalas kivetítéssel egészítették ki a tökéletes hangzást. A dalokat ritkán szakította meg konferálás, mint egy színházi előadás, úgy zajlott le a koncert. Ezért is írtam korábban, hogy a több mint két és fél órás játékidőt szinte teljes egészében a zenélés tette ki ezen az estén.

The Cure

Az öttagú zenekar magas technikai tudással támogatta az egész este folyamán az énekes előadását. A dobos Jason Cooper tűpontosan hozta az alapot az énekes után legrégebbi tagnak számító Simon Gallup basszusgitárossal, aki egyébiránt még mindig igazi rock and roll figura. Mellettük Roger O’Donnell billentyűs, a gitáros Reeves Gabrels és a billentyűs-gitáros Perry Bamonte alkotja a jelenlegi kíséretet a zenekarban.

The Cure

The Cure

A koncert első dala egy új dal, az Alone volt, ezt követte még két másik, hasonló tempójú nóta, a Pictures Of You és a Closedown. Ezt követte A Night Like This, mellyel kezdetét vette egy tempósabb blokk. A koncert végén rövid hatásszünet után jött az első ráadás szintén egy új dallal, az I Can Never Say Goodbye cíművel. Mielőtt azonban a hangulat leült volna, gyorsan következett a második ráadásblokk és megérkezett a slágerparádé: Lullaby, Friday I’m In Love, Just Like Heaven, Close To Me, és végül a Boys Don’t Cry. Ezzel a dallal zárták a teljes életművüket áttekintő monstre koncertjüket.

The Cure

Láthatóan kirobbanó formában van a The Cure. Aki teheti, és befogadó a nem könnyen emészthető zenéjükre, az nézze meg őket élőben egy következő alkalommal, hiszen Robert Smith azzal búcsúzott Budapesttől, hogy még találkozunk. Legyen így!

The Cure

The Cure

Alone / Pictures Of You / Closedown / A Night Like This / Charlotte Sometimes / Lovesong / And Nothing Is Forever / Cold / Burn / Fascination Street / Push / Play For Today / A Forest / Shake Dog Shake / From The Edge Of Deep Green Sea / Endsong // I Can Never Say Goodbye / The Figurehead / Plainsong / Disintegration /// Lullaby / The Walk / Friday I’m In Love / Close To Me / In Between Days / Just Like Heaven / Boys Don’t Cry

The Twilight Sad

The Twilight Sad   The Twilight Sad

The Twilight Sad

The Twilight Sad

The Twilight Sad

The Twilight Sad

The Twilight Sad

The Twilight Sad

Fotó és szöveg: Török Hajni
Köszönet a lehetőségért a Live Nation Magyarországnak!

Megosztás

A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!