Grateful Dead - Wake Of The Flood – 50th Egyperces

A Grateful Dead pályafutásában mérföldkő a ’Wake Of The Flood’ stúdiólemez, amelyet a zenekar saját cége adott ki három év szünet után, az 1970-es ’American Beauty’-t követően három élő albumot vettek fel egymás után. Ez az első LP Ron „Pigpen” McKernan billentyűs nélkül, aki alapítótagja volt a bandának. Öt hónappal a megjelenés előtt költözött át az örök vadászmezőkre, életvitele egyenesen vezetett a logikus és szomorú véghez.

Pigpen elment, és az új billentyűs, Keith Godchaux, valamint felesége, Donna Godchaux énekesnő új irányba vitték el a Dead zenéjét, a hangulat optimista volt a bandán belül. Lényegesen dallamcentrikusabb anyagot hallunk, finomabb, letisztultabb billentyűjátékot, mint korábban. Ez valószínűleg annak is betudható, hogy Pigpen már nem tudott egyenletes erőbedobással részt venni a felvételeken az említett ok miatt, meg persze a két hangszeres zenei gyökerei sem azonosak.

 

 

A Dead korábban is sokat adott az énekdallamokra – ez most sem volt másképp –, ám most egyes esetekben kifejezetten populáris énekrészeket hallunk, egyes helyeken nem lehet nem érezni a Beatles hatását. Erősebb dzsesszes, jazz-rockos hatások is felcsendülnek, fúvósszekció jelenik meg, amely egyértelműen e műfajok irányába tolja a zenét, de a Dead muzsikája ezt is elbírja, hiszen a finom gitárjáték most sem változott, az új zenei irány mellett megmaradt a banda karaktere.
Az 50. évfordulós kiadást kibővítették: a hét eredeti dalt megtoldották az album két demófelvételével, ezek közül a Here Comes Sunshine hosszabb, jammelősebb, mint az eredeti verzió. A CD változathoz bónuszlemezt is kapunk, ezen természetesen koncertfelvételek vannak, egy illinois-i fellépés részleteit halljuk 1973 novemberéből, a ‘Wake Of The Flood’ két dalának élő verzióját is beválogatták a szelekcióba.
Néhány év múlva Mickey Harts, a másik dobos visszatért a zenekarhoz, és a hetvenes évtized második fele – szemben az elsővel – új hangzással, kreatív időszaknak bizonyult a Grateful Dead életében.

Az anyag négyféle fizikai formátumban is kapható a hazai forgalmazóknál: 2 CD, fekete vinyl, áttetsző vinyl és picture disc a borító grafikájával.

Grateful Dead - Wake Of The Flood – 50th Egyperces

Megosztás