Csütörtökön debütált a Netflixen a ’Clark’ című hatrészes sorozat, amelynek zenéjét az Opeth főnöke szerezte. A filmzene digitálisan már elérhető, a fizikai példányokra július 22-ig várni kell.

A Milan Records gondozásában jelent meg digitálisan a ’Clark’, a Netflixen látható sorozat zenéje, amelyet Mikael Åkerfeldt készített. Az új hatrészes sorozat május 5-én debütált, amelynek hanganyaga július 22-én az Inside Out Musicnak köszönhetően CD és vinyl formátumban is megjelenik. A svéd nyelvű thriller comedy sorozat a leghírhedtebb svéd bűnöző, Clark Olofsson önéletrajzi könyve alapján készült. Olofssonnak köszönheti a világ a Stockholm-szindróma kifejezést, amelyet az 1973-as stockholmi bankrablása óta használnak abban az esetben, amikor egy túsz pozitív érzelmet kezd táplálni fogvatartója iránt. A főszerepben Bill Skarsgård, Alicia Agneson és Vilhelm Blomgren látható, a rendező Jonas Åkerlund, aki mellékesen az Opeth legutóbbi albumának, az ’In Cauda Venenum’-nak a promófotóit készítette.


Mikael Åkerfeldt atmoszférikus hangzásvilága remekül érzékelteti Clark Olofsson korának hangulatát a ’60-as évek swingje, a ’70-es évek progresszív rockja, a heavy metal, a tangó, a funk, a jazz, az arab dallamok, az indie pop és a chill hangzásvilágán keresztül. A bemutatott 34 szám közül négyben maga Mikael énekli a kulcsfontosságú részeket, a zene komponálásáról így nyilatkozott az Opeth frontembere: „A ’Clark’ zenéjének megírása alighanem az egyik legszórakoztatóbb kihívás volt, amit zeneileg valaha is csináltam.Természetesen jó munkát akartam végezni és olyan zenét összehozni, amely illik Clark Olofsson meglehetősen bizarr történetéhez. Varázsolnom kellett egy csakis rá jellemző megszólalást, amiről azt hittem, hogy csak az én fejemben létezik, de ahogy elkészült az első szám, éreztem, hogy valamit eltaláltam. Jonas Åkerlund rendező visszajelzése talán túlságosan is pozitív volt, úgyhogy folytattam. A járvány alatt nagyon sok zenét írtam ehhez a projekthez, bízom benne, hogy nem távolodtam el a film elképzelt hangzásától. Az elkészült hanganyag a zenei stílusok kavalkádja, néhányban otthonosan mozgok, néhány viszont vadonatúj volt számomra. Vagy inkább régi, “vadonatrégi”, nézőpont kérdése. Az album önmagában zeneileg nem értelmezhető, és pontosan ez is volt a cél: zenét írni egy olyan ember ábrázolására, mint Clark Olofsson, és ez szükségszerűen generált egyfajta zenei őrületet, ami belekap mindenbe, furcsa módon az én személyes zenei ízlésem is ilyen. Még ha sokan Clarkot elmebetegnek is tartották, nekem nagyon sokat segített a munkámban a személyisége azzal, hogy lépjem át a határokat, szegjem meg a szabályokat, ne ismerjek lehetetlent.”

A ’Clark (Soundtrack From The Netflix Series)’ CD-n, fekete és 500 példányban limitált kiadású áttetsző dupla vinylen előrendelhető az Inside Out Music webshopjában, a streaming platformokon pedig már meghallgatjuk Mikael Åkerfeldt legújabb művét.

Megosztás