81 éves korában a koronavírus vitte el a hatvanas és hetvenes évtizedek legendás producerét, aki az utolsó éveit börtönben töltötte.

Phil Spector

Phil Spector a hatvanas évtizedben forradalmasította a stúdióban a hangrögzítést. Nevéhez fűződött a “wall of sound” megszólalás – ennek keretében erőteljes nagyzenekari hangzást adtak a daloknak, melyek a rádióban vagy a zenegépekben is dinamikusabban szólaltak meg. Sok előadót megihletett ez a fajta sound, többek között Bruce Springsteent vagy a Beach Boyst is.

 

 

Dolgozott egy rövid ideig az Atlantic lemezcégnek, társszerzője volt Ike és Tina Turner River Deep Mountain High dalának, ő volt a producere a Beatles ’Let It Be’ albumának. A hetvenes években a Ramones és Leonard Cohen karrierjét is egyengette. Egy kis szerep erejéig feltűnt a kultikus ’Szelíd motorosok’ filmben. Az amerikai BMI előadói jogvédő iroda szerint az 1965-ös You’ve Lost That Lovin’ Feelin’ című Righteous Brothers-dal – melynek producere és társszerzője is volt Spector – a 20. században legtöbbet játszott dal volt az amerikai rádiókban.

A nyolcvanas évektől már keveset lehetett róla hallani, bár az évtized végén beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame-be. A kétezres években már csak megrendült egészségi állapotáról olvashattunk, és a szomorú tényről, hogy egy 2003-as gyilkosság miatt 2009-ben tizenkilenc év börtönre ítélték. Január 16-án a koronavírus okozta komplikációkban hunyt el egy kaliforniai kórházban.

Nyugodjék békében!

Megosztás