A legendás Van Halen-gitáros, Eddie Van Halen ugyan Hollandiában született, de a kaliforniai Pasadenában telepedett le szüleivel, és zenei karrierje is innen indult el. Alig több mint egy évvel a halála után emléktáblát avattak a városban a tiszteletére.

Pasadena polgármesterének, valamint a városi tanács tagjainak jelenlétében leplezték le az emléktáblát a Civic Auditorium közelében, ahol a Van Halen 1975 és 1978 között sokszor fellépett. “Ez az esemény egy világhírű művész előtti tisztelgés – hangzott el a ceremónián. – Nemcsak egy gitároslegenda története az övé, hanem azoké a kihívásoké is, amelyekkel szembe kellett néznie, miközben vegyes származású gyerekként nevelkedett Pasadenában, például szolgálva mások számára is [édesanyja Java szigetén született].”

 

 

A táblán olvasható szöveg a következő: “A Van Halen család 1962-ben vándorolt ki Hollandiából Pasadenába. Alex és Eddie Van Halen itt járt iskolába, és együtt kezdtek el zenélni, Eddie gitározott, Alex pedig dobolt. Évekkel később a testvérek megalakították a Van Halen zenekart Michael Anthony basszusgitárossal és David Lee Roth énekessel. 1975 és 1978 között 14 koncertet adtak a Pasadena Civic Auditorium And Conference Centerben. Minden idők egyik legsikeresebb zenekaraként a Van Halen örök emlék marad a rock ‘n’ roll megújítójaként és a Pasadenához való kötődése miatt.”
Az ünnepségre a koronavírus protokoll miatt a nyilvánosságot nem hívták meg, a zenész családja sem volt ott időpont-egyeztetési problémák miatt. Az esemény alkalmából GoFundMe-adománygyűjtés indult, ennek révén 6500 dollárt gyűjtöttek össze egy valódi emlékmű létrehozására. Sajnos jogi problémák miatt a tábla nem tartalmazhatja sem EVH képmását, sem a híres „Frankenstrat” gitár képét.
Néhány héttel Eddie halála után a városi tanács ülést tartott, ahol határozat született az Eddie tiszteletére állítandó emléktábláról. “A Van Halen zenekar és/vagy az egyes tagok elismerését meg kell fontolni. Eddie Van Halent zenészként és a rock & roll világára gyakorolt jelentős hatása miatt nemzetközi szinten is elismerik, zenei öröksége pedig büszkeség a város számára.”
Egy „emlékmű” már létezik a városban az Allen Avenue-n, ahol Eddie és Alex tizenéves korukban a családnevüket karcolták a járda nedves betonjába.

Megosztás