Sokkolta a rockzenei világot Eddie Van Halen tegnapi halála. Pályatársai sorra osztanak meg közös képeket, emlékeket, így búcsúzva egy legendától, a rockzene egyik, ha nem a legmeghatározóbb gitárosától. 

Eddie Van Halen

2020. október 6-án, 65 éves korában elhunyt Eddie Van Halen. Minden idők egyik legnagyobb hatású gitárosától sorra búcsúznak egykori zenésztársai és pályatársai. „Micsoda hosszú és hatalmas utazás volt…” írta David Lee Roth, akihez hasonlóan a korábbi Van Halen-tagok sem tudtak többet írni a sokk miatt. „Megszakad a szívem és nem találom a szavakat” – posztolta Sammy Hagar, Michael Anthony pedig csak ennyit irt a közösségi médiában: „Nincsenek szavak… Megszakad a szívem. Minden jót kívánok a családnak!”

 

 

Eddie egykori felesége, Valerie Bertinelli egy szívhez szóló üzenettel búcsúzott Eddie-től: „Negyven évvel ezelőtt örökre megváltozott az életem, amikor találkoztam veled. Te hoztad nekem az egyetlen igazi fényt az életembe, a fiunkat, Wolfgangot. A tüdőrák miatti embert próbáló kezelések ellenére is megmaradt ragyogó kedved és sunyi vigyorod. Nagyon hálás vagyok, hogy Wolfie-val veled lehettünk az utolsó óráidban. Találkozunk a következő életünkben, szerelmem!”

Néhány kolléga és pályatárs búcsúzó szavait a teljesség igénye nélkül a folytatásban olvashatod.

„Eddie egy gitármágus, akinek játéka színtiszta varázslat volt. A zenei világnak ő egy különleges ajándék, nekünk pedig – akik elég szerencsések voltunk, hogy találkozzunk vele –, egy nagyon különleges személy, aki hatalmas űrt hagy sokak szívében. Szívből jövő részvétem a Van Halen-családnak.”– Angus Young. „Csak most tudtam meg, hogy elhunyt Eddie Van Halen. Megszakad a szívem. Ő nemcsak egy gitáristen volt milliók számára, hanem egy kedves lélek. Mit is mondhatnék? Nyugodj békében, Eddie. Nyugodj békében.” – Gene Simmons.

„Összetört kedves barátom, Eddie Van Halen halálhíre. Hosszú ideig és keményen harcolt a rákkal, egészen a végsőkig. Különleges ember és nagyszerű barát volt. A legközelebbi viszontlátásig nyugodj békében, barátom.” Tony Iommi. „Amikor már azt hittük, hogy 2020 nem lehet ennél rosszabb, akkor jön a hír, hogy elhunyt Eddie Van Halen. Elképesztően megdöbbentő. Az egyik legkedvesebb, két lábbal leginkább a földön járó ember volt, akivel valaha találkoztam és turnéztam. Egy igazi úriember és egy igazi zseni. Nyugodj békében!” – Geezer Butler.

„Eddie Van Halen volt a modern kor Mozartja, és nagyon szomorú, hogy itt hagyott minket ilyen fiatalon. Ő halhatatlan, aki örökké élni fog. Egy igazi innovátor volt és minden idők legnagyobb gitárosa. Az a helyzet, hogy olyan új dolgokat hozott a gitározásba, amiket előtte senki sem, ráadásul elképesztően játszott. Mindennek tetejébe egy hihetetlen dalszerző is volt. Bárki, aki fogott a kezében gitárt, játszott egy Van Halen-riffet. Eddie annyira különleges volt, hogy talán sosem látunk hozzá hasonlót ezen a világon. Köszönjük, hogy megváltoztattad a világot!” John 5.

„Mély szomorúságot és elképesztő tiszteletet érzek, ugyanakkor a megbecsülés és a szeretet nagyobb ennél is. Szánjunk rá egy percet és képzeljük el, hogy milyen lett volna a világ nélküle. Bele sem tudunk gondolni. Köszönjük, Edward király. Nagyon szeretünk és elképesztően hiányzol majd.”– Steve Vai.

Eddie Van Halen 1955. január 26-án született Amszterdamban, és gyerekkorában költöztek családjával az Egyesült Államokba, Kaliforniába, ahol bátyjával, Alexszel, David Lee Roth énekessel és Michael Anthony basszusgitárossal hozták össze a Van Halent 1972-ben. A csapat első és hatodik, ‘1984’ című albuma minden idők legnagyobb példányszámban eladott hard rock lemezei közé tartozik, a banda hangzása és Eddie innovatív játéka pedig elképesztő hatással volt mindenkire, népszerűségük még Sammy Hagarral a mikrofon mögött sem csökkent. Legutóbb 2015-ben állt színpadon a csapat, és ugyan az utóbbi időben többször is felmerült egy újabb turné lehetősége, erre már sosem kerülhet sor.

Megosztás