Crematory: Oblivion

írta P.A. | 2018.04.27.

Megjelenés: 2018

Kiadó: SPV / Steamhammer

Weblap: www.crematory.de

Stílus: gótikus death metal

Származás: Németország

 

Zenészek
Felix Stass - ének Rolf Munkes - gitár Tosse Basler - gitár, ének Jason Mathias - basszusgitár Markus Jüllich - dob Katrin Jüllich - billentyűs hangszerek
Dalcímek
01. Expectation 02. Salvation 03. Ghost Of The Past 04. Until The Dawn 05. Revenge Is Mine 06. Wrong Side 07. Stay With Me 08. For All Of Us 09. Immortal 10. Oblivion 11. Cemetary Stillness 12. Blessed 13. Demon Inside
Értékelés

A német Crematory látszólag egy összetett recept alapján termeli dalait. A sötét, szomorkás – gótikusnak nevezett – metalhoz vegyít mély tónusú death metal hörgést és száraz, súlyos és germánosan szögletes indusztriális riffeket. A keverék arányát aztán albumról albumra változtatja Markus Jüllich dobos/zenekarvezető aktuális zenésztársaival, egy dolgot szem előtt tartva, mégpedig, hogy a végeredmény az a tipikus, könnyen felismerhető és befogadható muzsika maradjon, amitől a Crematory a gótikus metal színtér egyik legikonikusabb zenekarává vált több évtizedes karrierje során.

Az elmúlt néhány évben több ponton is változott a banda felállása. Előbb a gitáros posztokon  Tosse Basler és Rolf Munkes érkezett a zenekarba  majd új basszerost is avatott a gárda Jason Mathias személyében. Papíron ez lényeges változásnak tűnhet – gitár centrikus muzsikáról lévén szó , de a valóságban Markus Jüllich kezében van a gyeplő, így zeneileg lényeges változásról nem beszélhetünk annak ellenére sem, hogy Rolf mint szólógitáros, Tosse pedig ritmusgitárosként szerepel az új lemezen. Hiszen a gitárszólók rövidek és meglehetősen sablonosak, és hasonlóan egyszerű riffeket ereget a ritmusért felelős hathúros is, így egy picit túlzásnak tűnik külön felelőst kinevezni ezekre a posztokra.

Az 'Oblivion' gyakorlatilag első hallgatásra kibontakozik, ezen a lemezen nem kell heteket agyalni, nem kell ízlelgetni-szagolgatni, hogy megértsük és befogadjuk. A rövid bevezetőt követő Salvation jól mutatja, miről is van szó. Rammstein ízű rideg, szaggatott riff és mély tónusú vokál után vastag szintetizátor szőnyegen érkezik egy nagyívű fülbemászó refrén, hogy aztán a kör a nyitó riffel bezáruljon és kezdődjön az egész elölről. Gyakorlatilag az összes dal hasonlóan épül fel, a kemény riffeket hol egy zongora-, hol egy énekmelódia teszi végtelenül dallamossá és befogadhatóvá, egyszer sem merészkednek a dalok igazán szélsőséges vizekre. A rendkívül kiszámítható tételeket helyenként szimfonikus elemek és férfias, mély kórusok teszik színesebbé, de az hallható, hogy a készítők a legnagyobb gondot a refrének kidolgozására fordították, melyek - helyenként a giccsesség határát is átlépve - mindig rendkívül dallamosak.

Markus Jüllich elmondása szerint az 'Oblivion' ötvözi a Crematory minden erősségét és tapasztalatát, és azt hiszem, ez helytálló kijelentés. Ezen a lemezen megtalálni mindent, amire vágyik a Crematory-rajongó, a vaskos riffektől a death metalos vokálokon és a gyorsan rögzülő melódiákon át a tiszta énekig, egy combos és túlcsiszolt megszólalással tálalva.

Pontszám: 6.5

Legutóbbi hozzászólások