Sinbreed: When Worlds Collide

írta Mike | 2010.04.13.

Megjelenés: 2010

Kiadó: Ulterium Records

Weblap: http://www.myspace.com/sinbreedmetal

Stílus: Power/Speed Metal

Származás: Németország

 

Zenészek
Herbie Langhans - ének (Aina, The Preachers, Seventh Avenue) Florian "Flo" Laurin - gitár, billentyűk Alex Schulz - basszusgitár Frederik Ehmke - dobok (Blind Guardian, Schattentantz)
Dalcímek
01. Newborn Tomorrow 02. Book Of Life 03. When Worlds Collide 04. Dust To Dust 05. Infinity's Call 06. Through The Dark 07. Enemy Lines 08. Room 101 09. Arise 10. Salvation
Értékelés

Szeretjük a sablonokat. Aki ezt tagadja, az hazudik. Miért is mondom ezt? Gondolj csak bele, milyen jó érzés a bejárt terepen járni, azon, amelyet már jól ismersz: semmi veszélyes kikacsintás, semmi kockázatos vállalkozás, csupán a megszokottság puha-szelíd biztonsága... Mindez pedig a rockzenére is ugyanúgy érvényes. A németek évről évre roppant kitartóan tudják adagolni a speed-alapú heroikus metal himnuszokat, mi pedig nagykanállal zabáljuk őket, valljuk be, még akkor is, ha minden egyes lefogott hangot és szárnyaló refrénkórust kismilliószor hallottunk már a 'Keeper Of The Seven Keys' ikeralbumon, példának okáért. Kellenek tehát ezek a panelek, ezek a klisék, mert hát olyan megbí­zhatóak, nem juttatnak soha vakvágányra vagy zsákutcába.

Nem mondom, hogy a fent emlí­tett definití­v lemezpáros alkotója, a Helloween az origója a dallamos germán fémzenének, hisz ők az Accept meg a Scorpions, illetve az Iron Maiden muzsikájából merí­tettek, nem is keveset, ezen mesterek pedig a punk és a Deep Purple/Uriah Heep hagyatékát mentették át, azt az örökséget, amit valamikor a beatzene öntött formába... Szóval felesleges a kályháig visszamenni, a konklúzió úgyis az, hogy mindenki lop mindenkitől, haha! A németországi székhelyű Sinbreed tagsága nem is akar mást, mint játszani a kedvenc zenéjét, amelynek hatásai letagadhatatlanok, mégis jó szí­vvel hallgatom ezeket a közhelymelódiákat. Biztos perverz vagyok.

A bandát 2008-ban alapí­totta Florian "Flo" Laurin gitáros, ám először Neoshine néven próbálkoztak, s csak utóbb tértek át a Sinbreedre. A szí­ntéren szemezgetve sikerült olyan tagokat maga mellé toboroznia, mint a Blind Guardian-dobos Frederik Ehmke, az igen heveny Helloween-mániában szenvedő Seventh Avenue énekese, Herbie Langhans és Alex Schulz basszeros, aki fogalmam sincs, ki fia borja. Tavaly egy demó előzte meg a bemutatkozó albumot, í­rásom tárgyát, az idén napvilágot látott 'When Worlds Collide'-ot, amelynek produceri teendőit nem kisebb névre bí­zták, mint arra a Markus Teskére, aki korábban a Symphony X, a Vanden Plas vagy az ex-Spock's Beard-énekes Neal Morse korongján ténykedett. A hangzásra nem is lehet panasz, a lemez rendkí­vül erőteljesen, telten és tisztán szól, a külcsí­n azonban hagy némi kí­vánnivalót maga után: a Felipe Machado Franco (lásd még: Iced Earth-, Ayreon-, Pyramaze-borí­tók) által készí­tett frontkép ugyanis meglehetősen giccses és semmitmondó, tipikusan az a "gyorsan tudjuk le"-jellegű rutinmunkával összerántott photoshop-grafika, ami nem lehetett igazán nagy kihí­vás a művészúr számára. És bárhogy is nézegetem, halvány fingom sincs, mit akar ábrázolni: talán egy sci-fi-környezetbe ültetett Dubai felhőkóstoló tornyainak árnyékában frizbiző mágust? Nagyon elmés mindenesetre. (Nem beszélve a feketemercis tar "vállalkozó" aranyfukszához hasonlatos Sinbreed-logóról, amely simán kimerí­ti az í­zlésterror fogalmát.)

A nyitó Newborn Tomorrow épp olyan, mint az a dal, amelyet megrendelésre készí­tettek: gyerekek, kezdésnek kell egy gyors, kétlábgépes himnusz, nagyjából az Eagle Fly Free (Helloween) modorában, kapkodós verzékkel, hősies refrénnel, triolás szólókkal satöbbi, satöbbi. Ez mind szép és jó, a nóta kifejezetten erős indí­tás, de azért Tökfej Mesterek sasos szerzeményével egy lapon emlí­teni mégsem lehet: a dallamok tulajdonképp a helyükön vannak, kellőképp karakteresek, ám az énekesmadár Herbie közel sem egy Michael Kiske, inkább csak egy korrekt Andi Deris-Rolf Kasparek-klón, nem több. (Mondjuk, az efféle karcos, férfias énekstí­lust még mindig jobban kedvelem, mint az Edguy-ficsúr Tobi Sammet gyengécske áriázásait vagy Tony Kakko [Sonata Arctica] homogén denevérvisí­tását.) A Book Of Life szinte ott folytatja, ahol a Newborn Tomorrow véget ért: ez is speed metal, csupán a ritmus lassabb egy leheletnyivel, és a refrén szolid csordavokálja révén rásüthetjük a "thrash metal light" cí­mkét is. A középtempós cí­madó viszont elég középszerűre sikeredett, főként a refrén nélkülöz minden izgalmat, talán csak a vastag kórus emlékezetes, más egyéb nem hagy nyomot az emberben.

A Dust To Dust olyan, mint egy felturbózott Running Wild-speed bomba, abból az időből, amikor a germán kalózok még valamelyest érdekfeszí­tő zenét játszottak, a szóló pedig a Maiden ikergitáros melódiáit idézi. Még gyorsabb sebességi fokozatba kapcsolnak az Infinity's Call-al: itt is csupa ismerősök köszönnek vissza, kezdve a korai, nyersebb hangzású Rage-en át a Helloween gyermekmondóka-szerű dallamain keresztül többtucat hasonszőrű gitármelódiákig, refrénáriákig, blabla. A záró Salvation indulójellegű kórusa újfent a Running Wild összeborulós-sörlóbálós tömegjeleneteire hajaz, és í­gy tovább. Nem kí­vánom kivesézni az összes dalt, hiszen nagyon egyí­vású mind, és bizony ez a Sinbreed debütáló albumának legnagyobb hibája; a felénél kissé beleuntam, a refrének, a speedelős témák szépen összefolytak a fejemben, és egy nagy masszává álltak össze. Elhiszem én, hogy 2010-ben már nem könnyű újat mondani az euro-power műfajban, de úgy vélem, a karakteresebb, ötletesebb elemek megléte/nemléte nem az aktuális korszellem függvénye; '97-ben és '98-ban a HammerFall például úgy adott ki két, abszolúte minden egyedi hangtól mentes lemezt, hogy közben óriási dallamokat állí­tottak csatasorba; körülrajongott sztárbandává is váltak hamar, más kérdés, hogy sajnos aztán szép lassan beleszürkültek önmaguk kliségyűjteményébe.

Pontszám: 7

Legutóbbi hozzászólások