„Jelentősen ki tudjuk tágítani a Satyricon-univerzumot ezzel az albummal”: Interjú Frosttal (Satyricon)

írta P.A. | 2018.02.22.

A legendás norvég black metal formáció az utóbbi időben gyakran került a figyelem középpontjába. Először Satyrnak, a zenekar frontemberének egészségügyi problémáiról kaptunk hírt, majd a gárda elkészítette pályafutásának egyik legjobb lemezét 'Deep Calleth Upon Deep' címmel, melynek turnéjára Vörös Attila (ex-Leander Rising, ex-Nevermore, Sanctuary) csatlakozott hozzájuk. A március 20-án Budapesten koncertező banda dobosát Kjetil-Vidar Haraldstadot, azaz Frostot szólaltattuk meg egy e-mailes interjú keretein belül.

Hard Rock Magazin: A tavalyi év folyamán adtátok ki a 'Deep Calleth Upon Deep' című új albumotokat. Elégedett vagy a lemez fogadtatásával? Mennyire figyelsz a lemezkritikákra?

Frost: Nagyon elégedettek vagyunk a lemez fogadtatásával, főleg a koncerteken, amiket eddig adtunk. Egészen fantasztikus. A lemezkritikák számítanak, de nem igazán fontosak számunkra.

HRM: Mit szerettetek volna elérni ezzel a kiadvánnyal? Hogy látod, elértétek a kitűzött célt vele?

Frost: Úgy éreztük, hogy jelentősen ki tudjuk tágítani a Satyricon univerzumot ezzel az albummal és úgy gondolom, hogy ezt el is értük. Készítettünk egy lemezt, ami változatosabb, élénkebb, progresszívabb, érdekesebb, atmoszferikusabb, nyersebb, kifejezőbb és fenyegetőbb, mint amit eddig csináltunk.

HRM: Sokan csak a „Satyricon hangzás újra feltalálásaként” emlegetik az új lemezt. Én úgy gondolom, hogy minden egyes lemezetekkel képesek voltatok valami újat létrehozni. Szerinted ez tényleg egy új éra? És ha igen, akkor mitől?

Frost: A Satyricon természetéből fakadóan folyamatosan fejlődik és mozgásban van, szóval akár azt is mondhatjuk, hogy minden egyes albummal újra feltaláljuk magunkat. Ugyanakkor az is igaz, hogy az evolúció egyes lemezeken egy sokkal nagyobb skálán zajlik, mint másokon, és úgy gondolom, hogy ezzel a lemezzel egy teljesen új életet adtunk a Satyricon muzsikájának és hangzásának.

HRM: Elmesélnéd, hogy zajlik nálatok a dalírás? Másképp álltatok a zeneszerzéshez ezúttal?

Frost: Sokat jammeltünk és rögzítettünk. Készítettünk néhány demófelvételt és általában sokkal többet dolgoztunk a különböző dalötleteken.  Aktívan ösztönözzük a kreativitást és inspirációt, és jelentősen többet tettünk azért, hogy a daloknak erős és tiszta egyediséget adjunk.

HRM: Mi a legnehezebb számodra a lemezfelvétel során?

Frost: Hogy megtaláljam a megfelelő energiát és a karakterét minden egyes dalnak, és ezt vissza is tudjam adni a stúdióban. Talán ez volt a legnagyobb kihívás.

HRM: Edvard Munch festőművész egyik munkáját használtátok borítónak. Miért pont erre a képre esett a választásotok?

Frost: Mert gyönyörűen reprezentálja a lemez zenei tartalmát. Plusz ez egy fantasztikus alkotás.

HRM: Satyr egészségügyi problémái biztosan hatással voltak rátok, magánemberként és zenekarként is. Mit gondolsz, ez hogyan mutatkozik meg a lemezen?

Frost: Kétségtelen, hogy egy ilyen komoly probléma valahogy hatással van ránk. Talán jobban a tudatalatti szinten, mint tudatosan. De hogy pontosan milyen hatással, azt nem tudom megmondani. Rengeteg tényező van ránk hatással egy ilyen komplex folyamat közben, mint a komponálás és a lemezfelvétel, és ezek mind összefonódnak egymással.

HRM: Milyen érzés ennyi év után még mindig együtt dolgozni Satyrral? Hogy találtok új inspirációt a folyamatos munkához?

Frost: Úgy gondolom, hogy Satyr egy briliáns dalszerző. Egyike az igazi látnokoknak, egy tisztán látó művésze a mi generációnknak. Nagyra értékelem, hogy vele dolgozhatok. A Satyriconban dolgozni inspiráló számunkra mindaddig, amíg előrébb tudjuk vinni a zenekart.

HRM: Már évtizedek óta aktív szereplője vagy a black metal színtérnek, hogy látod a zsáner fejlődését?

Frost: A műfaj kreatív alapjaiból kiindulva úgy érzem, hogy elég lassan haladt a black metal evolúciója, de a Satyriconnal megvan a saját elképzelésünk, hogy hogyan fejlesszük tovább a zenét és nincs okunk panaszkodni a dolgok jelenlegi állására.

HRM: Hogy látod a saját fejlődésedet és a zenekarét?

Frost: Azt gondolom, hogy én és a Satyricon is – tágabb értelemben – sokkal zeneibbé váltunk. Ami egykoron alig létezett a saját játékomban, az fokozatosan szivárgott bele, és ez segített, hogy a képességeim kitáguljanak, sokoldalúbbá és hatékonyabbá váljak. Örömmel fejlődök tovább ebbe az irányba.

HRM: 2015-ben Satyrnál agydaganatot diagnosztizáltak. Egyértelmű, hogy Satyr egészsége a fő szempont, de aggódtál amiatt, hogy ez a Satyricon végét is jelentheti?

Frost: Persze, de ennek az egésznek az igazi hatása az lett, hogy sokkal fontosabbá vált a Satyricon és még jobban elköteleztük magunkat a bandának, mint korábban bármikor.

HRM: Satyr azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ez az utolsó lemeze a zenekarnak. Te is úgy látod, hogy itt a vége?

Frost: Azt hiszem, ez az érzés kétségtelenül itt van a zenekarban, de legbelül azt érzem, hogy több izgalmas muzsika van még bennünk.

HRM: Amikor nem a zenei elfoglaltságok kötik le az idődet, mivel foglalkozol szívesen?

Frost: Például síeléssel. Mivel most tél van, elég sokat síelek, próbálok lazítani és csak élvezni az életet.

HRM: Végezetül áruld el, hogy mi újság az 1349 háza táján, készülnek az új dalok?

Frost: Igen, már dolgozunk az új dalokon és remélhetőleg még idén megjelenik az új lemez.

A Satyricon március 20-án a Dürer Kertbe érkezik a Concerto Music szervezésében. A koncert Facebook-oldala ITT található.

Készítette: Pálinkás András