Életfogytig Vadkelet: Omega, 100 Folk Celsius – Balatonfüred, Balaton Szabadidő és Konferencia Központ, 2017. 12. 19.

írta Bigfoot | 2017.12.31.

Több mint fél évszázad… Csak a Stones egzisztál ilyen régóta. Ők nyugaton, az Omega keleten. De a rockzenében nincs ilyen, ez egy kozmopolita műfaj, a két banda – ha nem is történelmi, vagy politikai léptékkel, de – egyesítette a két világot. „Hosszúhaj, villanygitár, hülyezene” – itt is, ott is. Ezt kérem, nem lehetett megideologizálni, nem volt olyan, hogy kapitalista vagy szocialista rockzenekar, a kozmopolitizmus ma is érvényes. (Ja, ez most nem volt trendi, bocs.)  Igaz, a Stones több rajongót gyűjtött itt, mint az Omega ott, Meckyéknek sem lehet szégyenkeznivalójuk e téren. Jól ismerik őket a kontinensnek abban a fertályában is. Ötvenöt év lepergett és mindkét banda létezik…

Most is emlékeztek a srácok. ’Volt egyszer egy Vadkelet’… Találóbb címet talán nem is adhattak volna az új műsornak és albumnak. Mert ez egy Vadkelet… Még most is, csak egy kicsit másképp. De amikor ők kezdték a hatvanas évek elején – hat évvel 1956 után –, akkor még elviselhetetlenül nagy volt a diszciplína, mely a hetvenes dekádra jócskán lazult, ám csak lazult, még várni kellett, hogy megszűnjön. Azért a hatvanas évek második felében már rádiófelvételeket, lemezeket is készíthettek, „nyugatra” is mehettek, játszhattak, sőt lemezt is felvehettek – ott, a Vadnyugaton. Mert akkor az is vad volt, forrongott, legalábbis az ifjúsági szubkultúra részéről.

Emlékezetes ez a több mint fél évszázad, sok minden történt. Ezen az estén – ha csak három órára is, de – megelevenedett ez a kelet. Ha már így a két ötös került a fókuszpontba, az este száz százalékban az Omegáról szólt. Szó szerint, hiszen a buli előtt is csak a zenekar ősi felvételei szóltak a hangszórókból. Nem egyedül emlékeztek. Először is meghívták a 100 Folk Celsiust, ha már a Vadnyugatot hozták be a középpontba. Littvay Imre és csapata is negyven éve gyűri az ipart, ez idő alatt sok változáson mentek keresztül. Tradicionális bluegrass zenével kezdtek (A jó öreg tér nagy sláger volt majd négy évtizeddel ezelőtt.), de legnagyobb sikereiket gyermekműsoraikkal, albumaikkal érték el. Nem előzenekarként, hanem a műsor részeként a hatvanas évek nagy Omega-slágereit nyomták saját stílusukban. Nekem egy kicsit furcsán hangzott, nehezen tudtam összeegyeztetni a két banda zenei világát, azt viszont el kell ismerni, a néhai Somló Tamás által énekelt Azt mondta az anyukám country átdolgozása ötletes volt. A közönségnél viszont betalált, mert amikor a végén a súlyos beteg Orbán Józsi is feljött és elénekelte a Régi csibészeket, nagyon sokan táncoltak a zsűri soraiban.

Némi átszerelés után folytatódott a vadnyugati-keleti kirándulás. Váratlanul Sergio Leone kultikus spagetti-western mozijának, a ’Volt egyszer egy Vadnyugat’-nak rosszarcú szereplői bukkantak fel a vásznon, élen Charles Bronsonnal, aki el is kezdte fújni herflijén a Halál Dalát. Aztán Meckyék következtek, és máris dübörgött a hitvallás, az Életfogytig rock and roll. Azt gondolom, hogy az LGT Szentimentális „Rakenroll”-ja mellett ez az a szerzemény, mely a leghívebben kifejezi, mi az a rock and roll életérzés. Ők az élő bizonyíték, hogy a rock and roll egy életre szól – ahogy egy újabb keletű daluk címe is mondja.

Szépen végigballagtunk a Vadkeleten, ahogy ők látták. Emlékeztek a csajokra (Egy lány nem ment haza, Rég várt kedvesem), meséltek a Fekete pillangóról, a Fegyverkovács fiáról, elvágyódtak erről a világról a Nap, a Csillag felé, hogy aztán újra visszajöjjenek a Földre. Nagyobb részben magyarul énekeltek – ahogy a nagy sikereik idején Nyugat-Európában is – egy dal hangzott el németül, a Puhdystól a Der Grosse Magnet és a végén a jóbarát Scorpions Still Loving You-ja angolul. Ekkor jelentette be Mecky a rossz hírt (én magam ezt már hetekkel ezelőtt hallottam), hogy ugyan még nem hivatalos, de a Scorpions ez év végeztével befejezi működését…

A háttérben nemcsak vizuális effekteket láttunk, hanem korabeli filmfelvételeket, képeket. Mecky keveset beszélt, annál többet meséltek a dalok. Addig élj – a hatos lemez egyik nagy slágere nemrég került vissza a repertoárba. Ennek oka az, hogy nem olyan régen egy amerikai sorozat betétdalaként bukkant fel a dal az Államokban, angol verzióban. Nem csak személyes élmények, a történelem is zajlott a színpadon, amikor felhangzott a Radio Luxembourg és az 56-os lány. „Aki sose fogja lemérni, csak cipeli a nehéz súlyt” – így hangzik az Életfogytig rock and roll egyik sora. Nem szép ez a Vadkelet, de hogy unatkozni itt sosem lehet, az is biztos. 

Mecky, Laci, Elefánt és Ciki mellett most is a jól ismert arcok tevékenykedtek: Szekeres Tamás gitározott, Szőllősy Kata basszusgitározott, Csordás Levente és Minya Vivien vokáloztak, valamint Földi Albert segített Lacinak a billentyűknél. Ezúttal Józef Skrzek, az SBB vezére és Maschine, a Puhdys gitárosa nem játszott (ők a pesti fellépésre voltak hivatalosak), itt volt viszont Uwe Hassbecker gitáros, zeneszerző, aki pár dalban színesítette gitárjátékával a programot.

Még egy gondolat a gitárrészekhez: feltétlenül jót tett az Omega zenéjének, hogy Elefánt ízes gitározása mellé odapasszintották Tamás virtuóz, technikás futamait. Ide még egy sematikus mondatot tennék: egy összeszokott gárda jó megszólalású, lendületes, profi előadását láthattuk, mely nem volt öregesen totyogós, és végképp nem naftalinszagú. Bár ülős koncertnek indult az egész, én már az első dalnál felálltam, és nem voltam vele egyedül. Rock and rollt nem lehet ülve hallgatni. Az egyébként is emelkedett hangulatra a végén rátett még egy lapáttal, amikor a 100 Folk Celsius visszajött és együtt nyomták el a Petróleumlámpát.

Mostanában sok vihar kavargott az Omega körül, hiszen Misi kiválása nem éppen békés úton zajlott, viták zajlottak a zenekaron belül a templomi koncertek miatt is, és eleget csámcsogott rajtuk a bulvársajtó. Tragédiák is történtek házuk táján, hiszen Laux és Somló gyorsan elmentek egymás után, Laci betegsége is nagyon megrázta az Omega rajongótáborát, ám az utóbbi időben jó hírek jöttek tőle és a koncerten is jó formában volt, mint ahogy a zenekar is.

És mindig a zene a lényeg, hiszen a hírek szerint jövőre is folytatódnak a koncertek – elsősorban külhonban. Ha ilyen erővel bírják még most is a bulikat, nem kell abbahagyni. De most már tényleg jöhetne az a bizonyos ’Testamentum’ album…

Volt egyszer egy Vadkelet (Intro) / Életfogytig rock and roll / Babylon / Egy életre szól / Ne legyen / Napot hoztam, csillagot / Egy lány nem ment haza / Ötvenhatos lány / Régvárt kedvesem / Éjféli koncert / Ismertem egy lányt / Der große Magnet / Ballada a fegyverkovács fiáról / A bűvész / Hajnali óceán / Fekete pillangó / Addig élj / Still Loving You / Mozgó világ / Metamorfózis II / A kereszt-út vége / Finálé /// Léna / Gyöngyhajú lány / Petróleumlámpa

Szerző: Bigfoot
Fotók: Facebook

Legutóbbi hozzászólások