2011 A Hard Rock Magazin Szerkesztőinek és Munkatársainak szemével, fülével

írta Hard Rock Magazin | 2012.01.08.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy mind koncertek, mind kiváló stúdióalbumok tekintetében szabályos dömpingnek voltunk tanúi a 2011-es évben. Természetesen voltak csalódások, fájdalmak, veszteségek és Lulu, de az év telis-tele volt zeneileg szebbnél-szebb pillanatokkal, sikerekkel és feledhetetlen koncertélményekkel. Jó érzés látni, hogy amikor a világ gazdaságilag romokban áll, az emberek morálja és hangulata a béka ülepe alatt keresi a kiutat két farpofa között,  a minőségi muzsika kedvelői akkor is megtalálják az alkalmat, lehetőséget és összegyűlnek, hogy adózzanak az élő zene oltárán, ezzel nem feledve a rock és metal zene szellemiségét és örökségét.

Szerkesztőségünkben a legjelentősebb változás természetesen a kis csapatunk összetételének megváltozása volt, ugyanis két kilépő tagunk helyére Bazsa, Jocke és Meszo lépett, ezzel erősítve a Hard Rock Magazin cikkírói gárdáját. Rengeteg koncertre sikerült stábunknak eljutnia, amelyekről szorgalmasan készültek a beszámolók, és szinte mindennap valamilyen érdekesebb írással igyekeztünk kedves olvasóinkat megörvendeztetni, legyen az lemezkritika, egy zenekar életműve vagy egyéb rovataink egyike (Első Hallásra, Maradványérték, Kultuszkóp).

A világ persze folyamatosan változik körülöttünk, így a külföldi metal szcéna is néhány helyen átformálódott. Az év legérdekesebb eseményei talán két ikonikus metal (egyik prog., a másik minden tekintetben a legtradicionálisabb) bandához köthetőek, méghozzá a Dream Theater-höz és a Judas Priest-hez. Természetesen a két tagcseréről beszélek, amelyet óriási visszhang kísért. K.K. Downing kilépése a világ egyik legismertebb heavy metal legendájából igazi hidegzuhany volt a rajongóknak, főleg azt tekintve, hogy a csapat papíron utolsó világkörüli turnéjára indult. Még nagyobb sokk volt Mike Portnoy távozása, akit sokan a Dream Theater lelkeként és motorjaként aposztrofáltak. Így talán még pikánsabb csemegeként szolgált az új lemez, amelyen a csapat többi tagja bizonyíthatta, hogy a legendás dobos nélkül is van élet. Nos, a visszajelzésekből az látszik, hogy tényleg van. Úgy néz ki, ez a szereplőváltás a progresszív bandák saját keresztje, mert a Pain of Salvation főnök is megvált a csapat néhány, a rajongók által szeretett, tagjától. De ha már a prog-nál tartunk, befutott a legújabb hörgésmentesített Opeth lemez, jelentősen megosztva a rajongókat, míg a Queensryche szimplán az év egyik legnagyobb csalódását produkálta sokak számára.

A rajongók és a kritikusok egy emberként hördültek föl elborzadva a modern zene egyik legtorzabb teremtményén, amelyet a legtöbben a fénytől elzárva tartottak volna egy sötét labirintusban, mint anno a görög mitológiában a minotauroszt. Ennek a szörnyszülöttnek a sötét lelkű alkotói a ’Lulu’ nevet adván, teljességgel megcsúfolva művükkel a teremtést. Azóta is próbáljuk kiheverni.

Nagy korszakát éljük a pop és metal zenét vegyítő, sokszor elektronikus elemeket felhasználó kevert csapatoknak, akik idén elsöprő sikert arattak a chart listákon, gondolok itt a Whitin Temptation-re vagy az újhús Amaranthe-ra. Ha már csajos bandáknál tartunk, ne feledkezzünk meg a nagyon várt Nightwish lemezről, ami az első héten eladási rekordot döntött hazájában, ezzel a csapat legsikeresebb albumává avanzsált. A mi szerkesztőségünket nagyjából hidegen hagyó Evanescence 2011-es korongja pedig a Billboard 200 lista első helyéig jutott el.

Thrash vonalon a két nagy dobást az Anthrax és a Megadeth idei lemezei jelentették, mindkettőt elismeréssel üdvözölte a sajtó és rajongók egyaránt. Persze az eredményeiket nagyjából elnyomta a Machine Head hangos sikere, akik pályafutásuk talán legjobb alkotását tették le az asztalra az ’Unto the Locust’ képében. Az együttes óriási teljesítménnyel betört a Billboard lista 25. helyére, amely a csapat történetének legjelentősebb teljesítménye ez idáig.

A világ a Machine Head mellett még egy lemez előtt vágta vigyázba  magát. Ez természetesen a Mastodon ’The Hunter’ című alkotása, amely szabályosan szupersztárrá tette az amerikai együttest. Bejutottak a Billboard Top10-be, Grammy-díjra jelölték őket, és nem volt olyan külföldi magazin, amely nem az év legjobb albumai közé sorolta a stoner hangzással megáldott lemezt.

A hard rock műfajában jelentős sikereket ért el a Sixx:Am második lemeze, Lenny Kravitz, a Jane’s Addiction és Journey albumai. Az év győztese financiális értelemben a Nickelback lett, akik az amerikai toplisták élére mászott fel, csalódást pedig a Red Hot Chili Peppers és Alice Cooper idei kiadványai jelentettek. Az utóbbi évek két legsikeresebb supergroupja, a Chickenfoot és a Black Coountry Communion  egyaránt kiadta második lemezét, amelyet világszerte elismerés kísért.

Jövőre maradt két jelenség kiderítése. Szájból-szájba lélegeztetéssel, mellkas presszóóval, defibrillátorral vagy akár fekete mágiával, de úgy néz ki, sikerült két hullába életet lehelni. Jövőre a Black Sabbath és Van Halen is lemezt fog kiadni, amit világkörüli turnék kísérnek. Természetesen nagyon örülünk mindennek, és imádkozunk, hogy kishazánkba is verje el őket a balsors, de legalább a környező országok egyikében tegyék tiszteletüket, azonban sokakban kérdések merülnek föl a két csapattal kapcsolatban … 2012 azonban minden bizonnyal választ ad mindenre.

Most pedig lássuk Magazinunk összesített listáit az évről:

Az Év Lemeze:

1. Opeth - Heritage
2. Steven Wilson – Grace For Drowning
3. Theocracy – As The World Bleeds 
4. Pain Of Salvation – Road Salt Two
5. Neal Morse – Testimony 2
6. Haken – Visions 
7. Black Country Communion:2
8. Machine Head – Unto The Locust
9. Mastodon – The Hunter
10. Nightwish – Imaginaerum

Az Év Koncertje:

1. Riverside – Diesel
2. Roger Waters – Sportaréna
3. Iron Maiden – Sonisphere, Prága
4. Judas Priest – Sziget Fesztivál
5. Rammstein – Sportaréna
6. Neal Morse – Diesel
7. Trans-Siberian Orchestra  Bécs
8. Dream Theater  FEZEN
9. Scorpions - Sportaréna
10. Kamelot – Club 202

Az Év DVD-je:

1. Black Country Communion – Live Over Europe
2.  AC/DC – Live At River Plate
3. Slash – Made In Stoke
4. Avantasia – The Flying Opera
5. Running Wild – The Final Jolly Roger

Az Év Zenekara:

1. Judas Priest
2. Iron Maiden
3. Dream Theater
4-5. Neal Morse/ Mastodon  

A szerkesztők és munkatársak saját listái: