A Prog Award 2019-es díjazottja komoly témát választott EP-hosszúságú új kislemezdalához.

Cellar Darling

A svájci progrock-trió közel két év után jelentkezett új stúdióanyaggal, amely fizikai formában csak a Cellar Darling webshopjából rendelhető meg, kizárólag 10 colos picture vinylen, a megjelenést összesen 300 db kézzel sorszámozott, dedikált példányban limitálták.

 

 

A Dance című dal a bandára jellemző sötét zenei utazás, amelyben súlyos riffek bonyolódnak bele folk motívumokba, a zongorán kívül fuvola és tekerőlant is színesíti a jellegzetes hangzást. A történetet az 1518-as táncjárvány ihlette, ezúttal nem a fikciót választották témának, hanem a történelem és napjaink összefüggéseit.

„Ezért tűntünk el az utóbbi hónapokban, korábban soha ennyit még nem dolgoztunk egyetlen dalon sem. Mindig is az volt a célunk, hogy a zenénk önmagáért beszéljen, de ezúttal elmondunk pár gondolatot a Dance háromtételes utazásáról.

Az első tétel a múltról szól, mert a Dance gyökerei ’The Spell’ című konceptalbumunk készítéséig nyúlnak vissza. Volt még egy szála annak a történetnek egy lányról, aki beleszeret a halálba, de az elkészült nótával nem voltunk elégedettek. Viszont nem hagyott minket nyugodni a sztori, ezért úgy döntöttünk, hogy elővesszük a témát, és adunk neki még egy esélyt.

A második tétel a jelent taglalja. Bármennyire is felemelő és izgalmas volt azon az albumon dolgozni, a zene megírásától az egésznek a prózába ültetéséig, miután elkészültünk vele, hagytuk az egészet úgy, ahogy volt. Anna [Anna Murphy énekes] elengedte a történetet, és a Dance szövegét átírta, ahogy a zenéje nagy részét is. Az inspiráció két irányból jött, az egyik az 1518-as táncjárvány, amely önmagában is egy lebilincselő legenda, illetve ennek szembeállítása a jelenünkkel: nem érezzük-e néha úgy, hogy a halálba táncoljuk magunkat?

A harmadik tétel a jövőé, ugyanis a dalt egyelőre csak a maga csupasz mivoltában osztjuk meg, mozgóképes aláfestés nélkül. Viszont ez a megmozdulásunk egy nagyobb projekt része, művészek egy zseniális csoportja már vizuálisan is értelmezte a Dance zenéjét és lefordították a saját képi világuk nyelvére, további részletek hamarosan…”

Cellar Darling - Dance

Megosztás