Carmine Appice szerint, ahogy ő tanult Ginger Bakertől és Joe Morellótól, úgy leste el a dolgokat tőle a Led Zeppelin legendás dobosa.

Carmine Appice

Az ikonikus dobos nemrég érdekes részleteket osztott meg karrierjének elejéről. Carmine Appice egy podcast vendége volt, ahol igen sok szó esett a Vanilla Fudge korai éveiről, a Led Zeppelinnel való közös turnézásról és arról, hogy milyen hatással volt John Bonham játékára az, amit a Vanilla Fudge-ban hallott.

„A dobos egészen különös fajtája a zenésznek. Sok mindent ellesünk egymástól. Például John Bonham nagyon sok mindent átvett tőlem, mivel én már hamarabb ott voltam a színtéren, mint ő. Én annak idején Max Roachtól, Ginger Bakertől és Joe Morellótól lestem el egy-két fogást. Amikor a Led Zeppelin volt az előzenekarunk, még a dobcuccát is én szereztem be neki. Van képem az akkori hangszeremről, és természetesen az övéről is, szinte teljesen azonosak. Mindkettőt az extrém módon nagytestű dobok jellemzik. Még 68-ban kezdtem az együttműködést a Ludwig márkával, és amikor John látta a cuccomat, neki például még csak egy sima 22-es lábdobja volt. Nekem meg egy jó nagy 26-os. Középen egy jó nagy tom, oldalt még nagyobb állótomok, és egy óriási, jó kövér pergő. Amikor meglátta, meg is kérdezett: »Haver, el tudnál intézni nekem is egy szerződést ezzel a márkával?« Úgyhogy felhívtam a Ludwigot azzal, hogy itt van ez az új banda John Bonhammel a dobok mögött és szerintem hamarosan elég nagyok lesznek. Öt évtized távlatából visszanézve elég finoman fogalmaztam. Úgyhogy John megkapta ugyanazt a cuccot, ami nekem volt. A koncertjeink között sokszor nem is értette a közönség, hogy minek szedik le a dobot, ha aztán ugyanazt teszik vissza. A turné után Jimmy Page és Robert Plant ellenben úgy ítélték, hogy Johnt túlzottan leköti a dupla lábdob, úgyhogy az egyiknek mennie kellett. És így született meg az ikonikus Led Zeppelin-dobcucc.”

2014-ben Carmine azt nyilatkozta, szívesen részt venne egy Led Zeppelin reunionban dobosként, szerinte ő jobban passzolna a képbe, mint John fia, Jason Bonham, akit többek közt a Black Country Communionból is ismerhetünk. Erről így nyilatkozott akkor: „A Led Zeppelinben mindenki egy legenda. Régi vonalasak és legendák. Jason nem legendás és nem régi vonalas. Ő John fia, de nem úgy játszik, mint John. Sokkal inkább úgy játszik, mint… mint ő, Jason. Ő nem John. Vér szerint hozzá tartozik, de mégsem ő. Természetesen én sem vagyok John Bonham, de úgy gondolom, a stílusom mégis közelebb áll hozzá, hisz én jöttem először, és John rengeteg mindent átvett tőlem, amit aztán a saját képére formált. És turnézni is mi vittük el őket először. Hangzásban nagyon közel állunk.”

A Vanilla Fudge egyébként alig egy hónapja jött ki egy Led Zeppelin-feldolgozással, öblítsük le ezt a nyilatkozatot ezzel!


A legfrissebb Hard Rock-hírekért kattints ide!


 

Megosztás