Napra pontosan 50 évvel az első alkalom után, június 10-én tartják a Diósgyőri vár mellett, a Lovagi Tornák Terén a Rock 50 Fesztivált. A mostani fellépők közül a P.Mobil már akkor is ott volt, de Tátrai Tibor is a Syrius, Karácsony János pedig a Generál tagjaként. Török Ádám sem hiányozhatott az akkori produkcióból, de rá már csak emlékezhetünk a dalain keresztül.

Rock 50

1973.június 10-én az egész országból érkeztek a rockzenét kedvelők a diósgyőri stadionba: egész Közép-Kelet-Európa első rockfesztiválján a korszak összes nagyágyúja, így a Bergendy, az Illés, a Generál, a Mini, a P.Mobil és a Syrius is felléptek, több mint 20 ezer ember előtt. A korszakot és az akkori fiatalokat is bemutatja röviden a fesztiválról készült korabeli riport.

 

 

Az egykori fellépők közül sokan már az égi színpadon zenélnek, de most, 50 évvel később – fenn az égben és lenn a földön – ismét összegyűlnek a nagy generáció tagjai és új életre kel a magyar Woodstockként is ismert rendezvény. Ezúttal a Diósgyőri vár melletti Lovagi Tornák Terére várnak mindenkit, ahol június 10-én, aRock 50 Fesztivál’-on a gitároké lesz a főszerep.

Rock 50 P.Mobil

A Nagyszínpadon az Ivan and the Parazol nyitása után Tátrai Tibor zenekara, a godfater. játszik, megidézve a rock aranykorát, köztük az első rockfesztiválon fellépett Syrius dalait is. Ezt követően a Péterfy Bori & Love Band zenél, majd a P.Mobil érkezik: a hard rock legendát, mely 50 éve is fellépett Miskolcon, a mai napig Schuster Lóránt vezeti, énekesként pedig a 2008-ban elhunyt Tunyogi Péter lánya, Tunyogi Berni is elkíséri őket.
Végül a Karácsony János és Solti János nevével fémjelzett Zenevonat lép fel, mely sok éve járja az országot az LGT slágereivel.

A Kisszínpadon már 13:30-kor kezd a Miskolci Illés Emlékzenekar, majd a nemrég elhunyt Török Ádámra emlékeznek a Mini Art-űr zenekar műsorával, Papp Gyula közreműködésével. A későbbiekben feltörekvő és már ismert miskolci zenekarok játszanak itt a Nagyszínpad átszerelési szüneteiben: az Atomic, a Ritmiklift, a Zsaya és TomLumen is itt lesz, éjfél után pedig a Bohemian Betyars pörgeti fel az afterpartit.

Bohemian Betyars

A Miskolci Kulturális Központ által szervezett június 10-i fesztiválra jegyek még kaphatók, kedvezményes, early bird áron. A rendezvény egy egész éves programsorozatba illeszkedik, hiszen az emlékév részeként egy rockfotó-kiállítás is nyílt januárban Miskolcon, június 9-én pedig a városházán lesz megtekinthető a magyar fesztiválokat bemutató tárlat, illetve egy, a rendszerváltás előtti könnyűzenei fesztiválok fejlődését körbejáró szakmai konferenciára is sor kerül ’Volt egyszer sok fesztivál’ címen.

Rock 50 Fesztivál
Miskolc, Lovagi Tornák Tere, 2023. június 10. szombat
Early bird jegyek: 8900 Ft (korlátozott számban), normál jegyár 9900 Ft.
Jegyek kaphatók a Jegy.hu weboldalon, továbbá a Miskolci Kulturális Központ jegyirodájában, az Ifjúsági Házban és az Ady Endre Művelődési Házban, illetve a rendezvény napján a helyszínen.

Rock 50

Megosztás