Angus Youngot egy interjúban megkérdezték, Bon Scott tényleg hozzájárult-e a ’Back In Black’ album munkálataihoz. Kicsit meglepő választ adott.

AC/DC 1979

Régóta keringenek a pletykák arról, hogy Bon Scott részt vett-e az AC/DC ’Back In Black’ lemezének felvételein, és ha igen, mekkora részben. Nos, igen, részt vett, de nem ő énekelte fel a dalokat, mint ahogy többen is gondolták. Angus Young egy interjúban ezeket a részleteket osztotta meg a lemez készítésének korai szakaszáról: „Malcolmmal éppen dalokat írtunk akkoriban – ezek kerültek aztán a ’Back In Black’-re –, egy londoni próbateremben dolgoztunk, és egyszer csak megjelent Bon. Ilyenkor, ahogy lenni szokott, egy dobszerkót is felállítottunk, ami mögött Malcolm ügyködött néha, egyszerű ütemeket vert, én meg nyomtam rá a riffeket. Szóval folyt a munka, aztán előjött egy intró, ami a Hell’s Bells kezdete lett később, és Malcolm így szólt Bonhoz: »De jó, hogy itt vagy, be is ülhetsz a dobok mögé!«, ugyanis Bon még dobosként kezdte egy régi bandájában. Így elkezdtük hármasban ezt az intrót formálni, majd jött még egy dalkezdet, a Have A Drink On Me – ezt Malcolm találta ki. Szólt Bonnak, üsse fel ezeket a témákat a demószalagra. Ha az a kérdés, mit csinált Bon, a válasz, csak a dobnál segített be a korai demófelvételeken. Amikor éjszaka egy kis szünetet tartottunk, azt javasolta, fejezzük be a jövő héten, van pár új szövege, és akár hárman is elkezdhetjük a dalokat. De nem sokkal ezután sajnos meghalt.”

 

 

Angus szerint testvére, Malcolm volt, az, aki képes volt túllendíteni a bandát az akadályokon, az énekes halálakor sem volt ez másképp: „Ilyen esetekben mindig Malcolmot követtem, mert ő volt az, aki már a Bon-érában átsegített minket a nehéz pillanatokon. Akkor is azt hangsúlyozta, mi csak folytassuk a munkát [írjuk tovább a dalokat], és ne is gondolkodjunk, hogyan tovább. Emlékszem, ezt közvetlenül Bon temetése után mondta, amikor elmentünk a szüleihez is, az édesapja is amellett kardoskodott, hogy folytassuk: »Bon nagyon szeretett dolgozni veletek, srácok, és biztos vagyok benne, ő is azt akarná, hogy folytassátok.« Erőt adott nekünk, hogy áldását adta a továbbiakra.”

Brian Johnson személyében hamar megtalálta az ideális utódot a zenekar, aki aztán felénekelte a ‘Back In Black’-et, és ami ezután jött, az már rocktörténelem.

Megosztás