Gregory Porter, Toto, Paloma Faith, Milky Chance, José Cura és Snétberger Ferenc lép fel az idei VeszprémFesten, utóbbi egyenesen háromszor!

VeszprémFest 2024

Dzsessz, pop, rock, soul, folk, opera, klasszikus és dzsesszimprovizációk a VeszprémFest 2024-es programjában. Július 16. és 20. között a História Kertben felállított nagyszínpadon öt nap alatt, öt műfaj öt élvonalbeli előadója lép fel, Snétberger Ferenc pedig három egymás utáni napon, három különböző műsort ad a Jezsuita Templomkertben.

 

 

Július 16. Milky Chance

A német Milky Chance a folk, a rock, a reggae, a dzsessz és az elektronikai zene stílusjegyeiből merítve komponálja százmilliós letöltést elérő világslágereit. A formáció zenészeit olyan előadók inspirálták, mint Bob Marley, Jimi Hendrix vagy a Red Hot Chilli Peppers, zenei stílusukat mégis nehéz behatárolni egyedi módon mixelt stíluskavalkádjuk miatt. 2013-ban Stolen Dance című kislemezükkel robbantak be a köztudatba, amely 956 milliós megtekintést ért el a YouTube-on. Turnéztak Európa-, Ausztrália- és Amerika-szerte, felléptek többek között a Coachella, a Lollapalooza, a Reading & Leeds fesztiválon és a Szigeten is, de feltűntek Jimmy Kimmel Live show-jában is.

Július 17. José Cura

Napjaink egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze José Cura, aki pályafutása során fellépett az összes jelentősebb operaszínpadon, többek között Torinóban, Londonban, Párizsban, Rómában, Prágában és Bécsben is. Július 17-én régi barátként, a fesztivál meghatározó művészeként lép színpadra Veszprémben. Neve összeforrt a VeszprémFesttel: 2004-ben az akkor 42 éves művész máig emlékezetes fellépésével indult a fesztivál, amelyet ezt követően 2010-ben és 2018-ban is megtisztelt jelenlétével. Cura kifejezetten a História Kert közönségének összeállított, ‘Argentin dalok és olasz áriák’ című programjával készül negyedik VeszprémFest-előadására, amelyben az alkalomra szimfonikus zenekarrá bővülő veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar is közreműködik.

Július 18. Paloma Faith

Paloma Faith Brit Awards-nyertes angol énekes és színésznő. Zenéje a soul és a dzsessz sajátos elegyéből építkezik, előadói stílusát sok esetben Amy Winehouse-hoz és Etta Jameshez hasonlítják. Paloma bejárta a világ jelentősebb koncerthelyszíneit, fellépett többek között a Glastonbury Fesztiválon is, de a ‘The Voice’ zsűritagjaként is hírnevet szerzett magának. Hatodik stúdiólemeze ‘The Glorification Of Sadness’ címmel 2024 februárjában került az üzletekbe, ezt követő turnéja során Veszprémbe is ellátogat.

Július 19. Gregory Porter

2016-ban pályafutása első magyarországi koncertjét Veszprémben adta, most pedig 8 év után visszatér a királynők városába az amerikai jazz-soul világsztár. A kétszeres Grammy-díjas Porter globális jelenség, azon kevés előadók egyike, aki képes arra, hogy zenéjével tömegekhez juttassa el a kortárs dzsesszt. Legutóbbi albuma, a ‘Still Rising’ november 5-én jelent meg, a két lemezből álló kiadvánnyal évtizedes pályájának töretlen sikerét ünnepli. A 34 dalból álló gyűjteményben vadonatúj szerzemények, feldolgozások, duettek és korábbi nagy slágerei is szerepelnek.

Július 20. Toto

3 Grammy-díj, 14 sorlemez, 8 koncertalbum, 3,4 millárd dalletöltés és tucatnyi világsláger: a kaliforniai Toto a 70-es évek azon kevés zenekarai közé tartozik, amelyek kibírták a változó trendeket és stílusokat, miközben továbbra is aktuálisak és sikeresek maradtak. A pop, a soul, a funk, a progresszív és hard rock, az R&B, a blues és a dzsessz elemeit ötvöző muzsikájukkal több mint 40 millió lemezt adtak el világszerte, 2009-ben bekerültek a Musicians Hall Of Fame-be. Legismertebb dalaik az Africa, a Hold The Line, a Rosanna, az I’ll Be Over You vagy a Stop Loving You. Veszprémben a Steve Lukather és Joseph Williams vezette Toto az együttes pályafutásának legnagyobb sikereiből ad elő válogatást.

2024-ben a VeszprémFest Snétberger Ferenc Kossuth-, Liszt Ferenc- és Príma-díjas gitáros művészetéből ad három napon át metszetet a fesztivál exkluzív koncerthelyszínén, a Jezsuita Templomkertben. A festői Veszprémvölgyben felállított szabadtéri színpadon a 16. századi jezsuita kolostor romjai és a 17. században épült barokk templom épület magával ragadó atmoszférájú környezetében három nap, három különböző műsort hallhat a közönség. Snétberger Ferenc ott volt a szárnyait bontogató, idén 20 éves VeszprémFest születésekor 2004-ben és 2005-ben, majd később, 2011-ben is fellépett. 2024. július 18-20. között a dzsessz és klasszikus műfajokból merítkező műsorait adja elő pályatársaival, barátaival és tanítványaival.

Július 18-án Antonio Serrano spanyol harmonikaművésszel  ‘Dzsesszimprovizációk Bach művei alapján’ című programját hallhatja a közönség, július 19-én barátok és tanítványok színpadra lépésével ‘Dzsessz és más inspirációk’ című műsora hangzik el, július 20-án pedig a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny-nyertes, jelenleg a karlsruhei Zeneművészeti Főiskola professzoraként is tevékenykedő Fenyő László csellóművésszel közös ‘John Dowland és más klasszikus inspirációk’ című programja lesz műsoron.

Snétberger Ferenc Antonio Serranóval, majd Fenyő Lászlóval közös koncertnapjainak délelőttjein az adott napon fellépő vendégművésszel közösen ingyenes, de regisztrációhoz kötött workshopokat is tart. További információk és jegyvásárlás a VeszprémFest oldalán.

Megosztás