Egykori zenésztársai emlékkoncertet terveztek az évfordulóra, melyből a megváltozott körülmények miatt emléklemez lett.

Steve Lee

Hogyan tisztelegjünk egy legenda előtt? Valaki előtt, aki dalai, hangja és természete révén halhatatlanná vált – és tíz évvel a tragikus baleset után még mindig élénken él a barátok, kollégák és rajongók szívében? Mit mondhatnánk arról az emberről, aki műfaján belül a világ legkiválóbb énekese volt, akinek sohasem szakadt meg a kapcsolata a való világgal? Ez csak a zene segítségével lehetséges. Steve Lee halálának 10. évfordulója alkalmából a Gotthard a ‘The Eyes Of A Tiger’-rel hajtott fejet egykori frontembere előtt, 3 napja jelent meg a lemez, szinte hajszálpontosan az énekes halálának tizedik évfordulóján.

 

 

Steve Lee 1963 augusztusában született a svájci Horgenben, majd családjával Ticinóba költözött. Bár 12 évesen vette meg első dobszettjét, és már korán tudta, hogy élete a zene körül forog majd, a földhözragadt fiatalember először ötvösként tanult, mielőtt dobos lett. „Amikor először láttam Steve-et, a dobokon ült és a Child in Time-ot énekelte – emlékezett vissza Leo Leoni. – Nagy hatással volt rám, ahogy a dalt előadta, és azonnal tudtam: ez egy olyan hang, amely képes meghódítani a világot.” Mindenki olyan énekest akart, mint Steve Lee – zeneiségével, odaadásával és őszinteségével képes volt dalt varázsolni a semmiből, meghökkentve társait, a producereket és a közönséget egyaránt. És mindezt anélkül, hogy valaha is frontember akart volna lenni. Csak mert egykori zenekarának énekese előzetes bejelentés nélkül kilépett, Steve Lee hagyta magát rábeszélni, hogy vegye fel a mikrofont és egyenesen sokkolta, hogy kiálljon 8000 ember elé, mint énekes. „Mindig hitt a tehetségében, de szkeptikus is volt. Mindig arra biztattam, hogy hozza ki a legjobbat a hangszeréből, melyet ajándékba kapott.” – mondta róla Leoni. A többi zenetörténelem.

És a történelemnek ez a fejezete 2010. október 5-én lezárult egy szerencsétlen baleset következtében messze Svájc határain túl. A Gotthard, mint zenekar épphogy csak túlélte ezt a hihetetlen veszteséget. Nic Maeder személyében nem helyettesítheti Steve Leet, csupán egy teljes értékű családtagja a Gotthardnak, akivel folytatni tudták. Maeder háttérvokáljával megtámogatva a Gotthard most 11 olyan dallal tiszteleg felejthetetlen barátjuk emléke előtt, amelyeket még soha nem hallhattunk ebben a letisztult formában és két kiadatlan dalt is tettek melléjük. A Tarot Woman mellett az 1982-es ‘Rocky’-klasszikus Eye Of The Tiger két változata szerepel a lemezen. „Már régóta terveztünk egy emlékkoncertet, mielőtt a Covid-19 mindent megváltoztatott. Szóval azt találtuk ki, hogy egy tribute albumot készítünk Steve-nek mind a rajongók, mind a magunk örömére.”

Amikor ezek a libabőrt okozó felvételek előkerültek a zenekar archívumából, egyértelmű volt, hogy ezek olyan gyöngyszemek, melyeket meg kell osztani a világgal – és végtelen figyelemmel a részletekre egy olyan album jött létre, amelynek varázsa abban a szinte természetfeletti lehetőségben rejlik, hogy Steve Leet újra énekelni hallhatjuk. „Soha nem gondoltam volna, hogy lehetséges újra egy albumot az ő egyedi hangjával felvenni. Nagyon megható volt feljátszani a basszusfutamokat.” – mondta Marc Lynn és Freddy Scherer hozzátette: „Ez az utolsó session Steve-vel olyan sok emléket felidézett – a közös koncertekről, de azt is, hogy milyen nagyszerű énekes volt.”

Legyen neki továbbra is könnyű a föld! Bennünk pedig éljen tovább az emléke dalaiban, hangjának lenyomatait őrizzük lemezeinken, színpadi karizmáját pedig éljük át újra és újra a róla készült videókban!

Megosztás