Több mint ötven év kellett ahhoz, hogy a legendás magyar gitárkirály, Radics Béla zenekarának felvételei teljes egészében és megfelelő minőségben lemezre kerüljenek. És ha már idáig eljutottunk, rögtön kihozták vinylen is! Sakk-matt!

Sakk-Matt

Bár a Radics Béla Emléktársaság kiadásában 2003-ban már megjelent az anyag oroszlánrésze, most Rozgonyi Péter szakavatott keze munkája nyomán feljavítva, restaurálva, remaszterelve hallhatjuk újra a csapat törzshelyén, a Danuvia Művelődési Házban 1968 során készített koncertfelvételeket és a három fennmaradt demófelvételt (melyek közül az egyik a Cream híres N.S.U.-jének feldolgozása Miklós Tibor magyar szövegével). Rendhagyó módon a lemez egy interjúrészlettel indul. Ez is ritkán fordul elő, a koncertfelvétel pedig négy tétellel lett hosszabb a 18 évvel ezelőtti kiadásnál.

 

 

„A demót és a Danuvia Művelődési Házban rögzített koncertfelvételeket Harmath Albert készítette, hogy maradjon nyoma a zenekarnak, ha már sem a Rottenbiller utcai lemezgyár, sem a rádió stúdióiba nem nyertek bebocsátást. A lemeznyitó interjút követő három dal próbatermi demófelvétel, melyet 1969 első felében rögzítettek. Ekkor már Váradi ’Vadölő’ László dobolt a zenekarban. Az ezek után következő koncertfelvételt 1968 végén vették fel a Danuviában. Az eredeti, 2003-ban, a Radics Béla Emléktársaság kiadásában megjelent lemezről lemaradt két Danuviás dal, a Van, aki fél, van, aki nem és a Hosszúhajú lány. Akkor a szerkesztők nem akarták a dalokat ismételni, pedig ezek értékes alternatívák a demóverziók mellett, még akkor is, ha a Van, aki fél, van, aki nem koncertverziójának hangfelvétele sajnos nem teljes, és nem zenekari koncepció volt a kiadványon szereplő rövidített dalverzió. Mint ahogy a Shake Rattle And Roll és a Summertime Blues is sajnos csak töredékes formájában maradt meg az utókornak.
Az előbbieken túl előkerült még egy koncertfelvétel, melyet 1968. december 19-én a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Házban rögzítettek, amikor a zenekarról egy amatőr riportfilm is készült, mely a Rockinform mellékleteként jelent meg 2012-ben. A hangot és a mozgóképet nem egy időben, bár ugyanazon koncerten rögzítették, így a dalok nem szinkronizálhatóak a mozgóképpel, csak a riportrészlet hangja van összhangban a filmmel, sőt a film hangja sem teljes egészében az itt készült »másfél« dal hangfelvételének felhasználásával készült” – mondta a kiadványról Bálint Csaba, a ’Radics Béla a beatkorszakban’ című könyv szerzője és a Rockmúzeum elnöke.

A GrundRecords gondozásában tehát augusztus 16-án újra megjelent CD-n ez a feljavított és kibővített hanganyag, de nem elégedtek meg ennyivel, több mint 50 év elteltével végre a bakelitrajongók is magukhoz szoríthatják kedvenc felvételeiket, mert most először jelenik meg az audiofilek szívének oly kedves fekete vinylen is a kiadvány.

Sakk-Matt

1968 elején alakult meg a Sakk-Matt együttes, amelynek bemutatkozó koncertje 1968. május 1-jén volt a Budai Ifjúsági Parkban. Radics Béla Magyarországon addig soha nem látott színpadi show-t mutatott be: a fej fölötti gitározás, a hangszer bravúros, szájjal és foggal való pengetése elkápráztatta a közönséget. A sajtó támogatását nélkülöző zenekar koncertjére több mint tízezer néző gyűlt össze. A következő évben a Gellért-hegy oldalában, a Tabánban is hatalmas sikert értek el. A dobok mögött egy új tag, Váradi ’Vadölő’ László mutatkozott be, és ekkor indult be a „Bélázás” („Bélát a pártba, Bélát a kormányba!”). Törzshelyük a Danuvia Művelődési Ház volt, ahol hétvégenként telt ház tombolta végig koncertjeiket. A Cream- és a Jimi Hendrix-számok egy részét már Miklós Tibor magyar szövegével énekelték. 1969 őszén a Sakk-Matt új énekese Demjén Ferenc lett. Ettől kezdve az együttes jövőbeli irányvonalát illetően komoly nézeteltérések alakultak ki, és 1969. december 20-án feloszlott a csapat, a búcsúkoncert a Kassák Klubban volt. Radics Béla néhány nap múlva alakította meg új, Tűzkerék nevű formációját.

A ’Sakk-Matt ’68-’69’ műsora:

01. Interjúrészlet Radics Bélával és Miklóska Lajossal
02. Van, aki fél, van, aki nem (demó) (Jack Bruce – Miklós Tibor)
03. Hosszúhajú lány (demó) (Dancsák Gyula – Miklós Tibor)
04. Visszajár néha a múlt (demó) (Miklóska Lajos – Miklós Tibor)

Sakk-Matt koncert 1968. végén a Danuvia Művelődési Házban:

05. Manic Depression (Jimi Hendrix)
06. Red House (Jimi Hendrix)
07. Purple Haze (Jimi Hendrix)
08. Shake, Rattle And Roll (daltöredék) (Charles F. Calhoun a.k.a. Jesse Stone)
09. Két barna szem (Csuha Lajos – Miklós Tibor)
10. Fire (Jimi Hendrix)
11. Foxy Lady (Jimi Hendrix)
12. S.W.L.A.B.R. (Jack Bruce – Pete Brown)
13. Visszajár néha a múlt (Miklóska Lajos – Miklós Tibor)
14. Hosszúhajú lány (Dancsák Gyula – Miklós Tibor)
15. Cat’s Squirrel (Doctor Ross-dal a Cream átiratában] (Charles Isaiah Ross)
16. Van, aki fél, van, aki nem (daltöredék) (Jack Bruce – Miklós Tibor)

Sakk-Matt koncert 1968. december 19-én a Radnóti Művelődési Házban:

17. Sunshine Of Your Love (Eric Clapton – Jack Bruce – Pete Brown)
18. Summertime Blues (daltöredék) (Eddie Cochran – Jerry Capehart)

Sakk-Matt:
Radics Béla
– gitár
Miklóska Lajos – basszusgitár, vokál
Csuha Lajos – ritmusgitár, vokál
Harmath Albert – ének
Hőnig Rezső – dob (a koncertfelvételeken)
Váradi ’Vadölő’ László – dob (a demófelvételeken)

Az analóg felvételeket Almásy Ányos és Bálint Csaba digitalizálta. A hangfelvételeket Rozgonyi Péter restaurálta és maszterelte az R27 Stúdióban 2021-ben.

Sakk-Matt

Megosztás